Τοπικές Ειδήσεις

Παρελθόν αποτελεί για τη Ρόδο η έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού

Παρελθόν αποτελεί για τη Ρόδο η έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Το τελευταίο διάστημα το επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζει ύφεση, γεγονός που αποτυπώνεται και στη μείωση του αριθμού των νοσηλευόμενων.

«Βρισκόμαστε σε καλό σημείο. Η μεγάλη έξαρση του Αυγούστου ανήκει στο παρελθόν. Πλέον νοσηλεύονται λίγοι ασθενείς-κάτω από 15-και το νοσοκομείο δεν δέχεται μεγάλη επιβάρυνση. Ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι και να αποφευχθεί νέα έξαρση», δήλωσε ο κ. Στέλιος Καραταπάνης, Διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μείωση αυτή οφείλεται στο σχετικά υψηλό ποσοστό εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού στη Ρόδο αλλά και στο γεγονός ότι αρκετός κόσμος έχει ήδη νοσήσει. «Το ποσοστό εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού της Ρόδου βρίσκεται γύρω στο 70%. Πρόκειται για ένα ικανοποιητικό ποσοστό, εάν συνυπολογίσουμε ότι άλλο ένα 10% του πληθυσμού έχει νοσήσει. Και αυτός είναι ο κύριος λόγος στον οποίο οφείλεται η ύφεση των κρουσμάτων στο νησί μας», ανέφερε ο κ. Καραταπάνης, καλώντας όλους όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί και παραμένουν επιφυλακτικοί να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Αναλυτικότερα ανέφερε τα εξής:

«Έχουν μειωθεί οι εμβολιαστικοί ρυθμοί πλέον στη Ρόδο. Με την ενεργοποίηση της επαναληπτικής δόσης έχουμε γύρω στους 300 την ημέρα, ένα σχετικά καλό νούμερο για την εποχή. Σημασία έχει όλοι όσοι δεν έχουν κάνει ούτε την πρώτη δόση του εμβολίου, να σπεύσουν και να την κάνουν. Στο Νοσοκομείο λειτουργεί εμβολιαστικό κέντρο όπου χορηγείται το σκεύασμα της Johnson & Johnson. Γίνονται γύρω στους 20-30 εμβολιασμούς την ημέρα, καθώς ο κόσμος προτιμά περισσότερο το σκεύασμα της Pfizer που χορηγείται πλέον στο Κέντρο Υγείας Ρόδου.

Υπάρχει προφανώς μία μερίδα ανθρώπων που ανήκουν στο βασικό πυρήνα των αντεμβολιαστών και άλλοι που αποφεύγουν τον εμβολιασμό επειδή φοβούνται. Όσοι έχουν αμφιβολίες, θα πρέπει να πάρουν την απόφαση και να εμβολιαστούν. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να νοσήσουμε όλοι για να χτίσουμε τείχος ανοσίας. Αυτό δεν είναι εφικτό… Όσο πιο πολλοί εμβολιαστούν, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να απαλλαγούμε οριστικά από τον ιό και τις μάσκες και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Καρταταπάνης η έξαρση των κρουσμάτων τον περασμένο Αύγουστο στη Ρόδο οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μετάλλαξη Δ’ του κορωνοϊού. Επεσήμανε πώς παρόλο τότε το 50% των πολιτών είχε εμβολιαστεί, η μετάλλαξη βρήκε έδαφος να εξαπλωθεί. Εάν δεν υπήρχε εμβόλιο η μεταλλαγμένη μορφή του ιού θα είχε προκαλέσει προβλήματα, τόνισε Διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής του ΓΝΡ.

Τέλος, ο κ. Καραταπάνης ανέφερε ότι έχουν γίνει προσλήψεις επικουρικού προσωπικού (τραπεζοκόμων και τραυματιοφορέων). Έχουν καλυφθεί κάποιες θέσεις από τους εργαζόμενους που αποχώρησαν έπειτα από την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών και του βοηθητικού προσωπικού των δομών Υγείας. Απαιτούνται όμως νοσηλευτές, καθώς πάντα υπήρχαν ελλείψεις σε αυτό τον τομέα.

Συνολικά 12 άτομα 30 έως 60 ετών νοσηλεύονται στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, έχοντας προσβληθεί από τη νόσο Covid-19. Μεταξύ αυτών και μία γυναίκα γύρω στα 50 η οποία εισήχθη με πιο βαριά συμπτώματα της νόσου και νοσηλεύεται διασωληνωμένη, καθώς έχει ανάγκη αναπνευστικής υποστήριξης. Σε περίπτωση που το επιτρέψει η κατάσταση της υγείας της, πιθανότατα θα διακομισθεί σε μεγαλύτερο νοσοκομείο ώστε να νοσηλευθεί σε ΜΕΘ Covid.
Πάντως ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στο ΓΝΡ το τελευταίο διάστημα με κορωνοϊό παρουσιάζει σταθερή μείωση. Μετά το peak των 50 και πλέον ασθενών τον περασμένο Αύγουστο, η κλινική Covid του Νοσοκομείου, νοσηλεύει όλο και λιγότερους ασθενείς.
«Θα μπορούσαμε να πούμε πως βρισκόμαστε σε ένα καλό σημείο με σταθερή μείωση των θετικών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αλλά και του αριθμού των νοσηλευόμενων, ενώ δεν υπάρχει πρόβλημα με τα παιδιά.
Υπάρχει προφανώς ύφεση του πανδημικού κύματος, χωρίς αυτό να σημαίνει πώς δεν πρέπει να παραμένουμε σε επαγρύπνηση», δήλωσε ο διοικητής του ΓΝΡ, κ. Γρηγόρης Ρουμάνης.
Παράλληλα με τη μείωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 που ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ για την Π.Ε. Ρόδου και των νοσηλειών, μειώνονται ακόμη περισσότερο και οι εμβολιαστικοί ρυθμοί.
Αισίως, έχουν πραγματοποιηθεί 140.000 εμβολιασμοί, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες φθάνουν πλέον τους 80.000. Το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης του γενικού πληθυσμού κυμαίνεται από 65% έως 70%. Ωστόσο ο ημερήσιος αριθμός εμβολιασμών δεν ξεπερνά τους 250 με 300, ενώ λίγο καιρό πριν πραγματοποιούνταν έως και 500 εμβολιασμοί ημερησίως. Και δεν αναμένεται να υπάρξει αύξηση των εμβολιαστικών ρυθμών στο εξής (τοπικά αλλά και πανελλαδικά), καθώς πλέον η εμβολιαστική εκστρατεία φαίνεται ότι έχει φθάσει στον πυρήνα των αρνητών.
Επίσης, ένα ποσοστό ανεμβολίαστων έχει περάσει τη νόσο, οπότε έχει πιστοποιητικό νόσησης και δεν χρειάζεται να κάνει το εμβόλιο.
Να σημειωθεί πάντως ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου (Pfizer) κατά της Covid-19. Ήδη έχει χορηγηθεί η τρίτη δόση σε περίπου 400 κατοίκους της Ρόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Xristina M.    08.10.2021 18:20

    Το ότι έχουν φύγει οι περισσότεροι τουρίστες αυτό δεν το λέει κανένας. Όλο τυχαία πέφτουν τα κρούσματα. Το καλοκαίρι στην Ορφανίδου όλοι οι τουρίστες με το Euro που έδειχνε γινόταν το σώσε. Μέσα στα μπαρ όρθιοι μέσα και έξω να πανηγυρίζουν χωρίς μέτρα, και να ξερνάνε μέχρι το πρωί στους δρόμους. Τα γνωστά δηλαδή που γίνονται τόσα χρόνια, πόσο μάλλον τώρα με την πανδημία. Σε γνωστό ξενοδοχείο που δουλεύουμε όσους ρωτάμε από περιέργεια αν εμβολιάστηκαν μας λέγανε όχι. Με ένα τεστ ήρθανε. Ενώ τον Έλληνα τον κυνηγάνε με το μαστίγιο να εμβολιαστεί. Δηλαδή να εμβολιαστεί όλη η Ελλάδα, αλλά να δεχόμαστε 10-20 εκατομμύρια ανεμβολίαστους τουρίστες την ίδια στιγμή. Μπρος στο χρήμα, αυτό δεν μας πειράζει. Ας έρθουν και ας κυκλοφορούν όπως θέλουν. Ο Έλληνας που δεν εμβολιάζεται είναι “κακός” και “επικίνδυνος” για την χώρα και το νησί. Ο ανεμβολίαστος τουρίστας είναι καλός και ακίνδυνος. Μας κούρασε πια αυτή η καραμέλα να τα ρίχνετε στον Έλληνα. Φεύγει ο τουρισμός, μειώνονται τα κρούσματα. Δεν θέλει πολύ μυαλό, ούτε να είσαι “ειδικός”

Σχολιασμός άρθρου