Ρεπορτάζ

Σημαντική εκδήλωση για τα αρχαιολογικά ευρήματα των ανασκαφών της Λίνδου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο η εκδήλωση-ημερίδα με θέμα «Τα αρχαιολογικά ευρήματα των ανασκαφών της Λίνδου περιόδου 1902-1914».
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δήμο Ρόδου υπό την εποπτεία του χωρικού αντιδημάρχου Λινδίων Νότιας Ρόδου κ. Νίκου Καραμαρίτη, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου στην πλατεία του Αγίου Στεφάνου, στο Αρχαίο Θέατρο της Λίνδου με ομιλητές την αρχαιολόγο κ. Ελένη Τσακανίκα, τον καθηγητή κλασικής αρχαιολογίας Τμ. Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Μανόλη Στεφανάκη και τον καθηγητή αρχαίας ελληνικής γραμματείας Τμ. Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Σπύρο Συρόπουλο.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε με βάση όλα τα προβλεπόμενα πρωτοκόλλα για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού, παρουσιάστηκαν σπουδαίες πτυχές για το «Χρονικό της Λίνδου», υπόθεση γνωστή και ως «Τα Ελγίνεια της Ρόδου» για την οποία έχουν δημοσιευθεί δεκάδες άρθρα και περιλαμβάνεται σε πολλά ιστορικά βιβλία, της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Η σπουδαία αυτή πρωτοβουλία –την οποία είχε αναδείξει η «δημοκρατική»- περιλαμβάνει μία σειρά εκδηλώσεων με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για αυτό το κομμάτι της ιστορίας, αλλά και τη θέσπιση πολιτιστικών δράσεων που θα επιτρέπει τη συνεχή επαφή με τις ιστορικές αφετηρίες μας. Παραλλήλως, στους σκοπούς της δράσης περιλαμβάνεται και η δημιουργία πιστών αντιγράφων του περίφημου «Χρονικού της Λίνδου», ώστε να μπορούν οι κάτοικοι της Ρόδου αλλά και οι επισκέπτες, να έχουν εικόνα των σπουδαίων ευρημάτων τα οποία, παρά το ό,τι ανήκουν στο νησί μας, εκτίθενται στη Δανία.
Πρόκειται για μία μαρμάρινη στήλη του 99 π.Χ., στην οποία έχει καταγραφεί η πορεία της πόλης αλλά και οι επιφάνειες της θεάς Αθηνάς. Η στήλη αυτή βρέθηκε στην εκκλησία του Αγίου Στεφάνου, κοντά στο αρχαίο θέατρο της Λίνδου στις αρχές του 20ού αιώνα κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ερευνών από την Αρχαιολογική Σχολή της Δανίας Ίσως κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως “Τα Ελγίνεια της Ρόδου”, εφόσον το πολύτιμο για την ιστορία του νησιού εύρημα βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο της Κοπεγχάγης.
Η Αναγραφή της Λίνδου είναι δύο τμήματα επιγραφών που ανακαλύφθηκαν στη Λίνδο το 1904 από Δανούς κι αναφέρονται η πρώτη στο χρονικό των αναθημάτων του ναού της Λινδίας Αθηνάς και η δεύτερη τον κατάλογο των ονομάτων των ιερέων.
Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι Δανοί αρχαιολόγοι Kinch και Blinkenberg πραγματοποίησαν έρευνες στη νότια Ρόδο και στην ακρόπολη της Λίνδου. Τα ευρήματά τους μεταφέρθηκαν και εκτίθενται στο Μουσείο της Κοπεγχάγης. Μετά την κατάληψη της Ρόδου από την Ιταλία, Ιταλοί αρχαιολόγοι πραγματοποίησαν έρευνες σε όλη τη Ρόδο.
Στην ακρόπολη της Λίνδου οι έρευνες δεν ήταν παραγωγικές όσον αφορά το πλήθος των ευρημάτων, αναγνωρίζοντας όμως τη σημασία του χώρου προχώρησαν σε εργασίες αναστήλωσης. Τη συνέχιση των εργασιών αυτών ανέλαβε η Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία από το 1948, μετά την επίσημη ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στο Βασίλειο της Ελλάδας.
Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, ο αντιδήμαρχος Λινδίων και Νότιας Ρόδου κ. Νίκος Καραμαρίτης, ο παρουσίασε τις προγραμματισμένες δράσεις και εκδηλώσεις στο πλαίσιο της ανάδειξης του «Χρονικού της Λίνδου», οι οποίες και εγκρίθηκαν από το σώμα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου