Ειδήσεις

Δύο σημαντικές ιατρικές μελέτες θα υλοποιηθούν στη Ρόδο

Στην εφαρμογή δύο σημαντικών μελετών  θα προχωρήσει στη Ρόδο η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με όλες τις Ιατρικές Σχολές της Ελλάδος και το Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Όπως εξήγησε, σε συνέντευξή τύπου χθες,  η επιστημονική υπεύθυνη για την εφαρμογή των μελετών   Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κ. Γιώτα Τουλούμι,  συνεπικουρούμενη από τον διευθυντή της Α’ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρόδου κ. Στέλιο Καραταπάνη, τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, ιατρό  κ.  Ευάγγελο Μανδρακό,  την αντιδήμαρχο κ. Άννα Ζωάννου και την ιατρό πνευμονολόγο κ. Σοφία Αναστασίου, οι μελέτες θα δώσουν χρήσιμα στοιχεία για την κατάσταση της υγείας του πληθυσμού.
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κ. Τουλούμη και τους συνεργάτες της που επισκέφθηκαν τον δήμαρχο και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου. Κάναμε εποικοδομητική συζήτηση για την εφαρμογή δύο σημαντικών μελετών. Είμαστε διατεθειμένοι να συμμετέχουμε σε αυτή τη δουλειά που θα δώσει σημαντικά στοιχεία για την κατάσταση στην οποία ευρίσκεται η υγεία του πληθυσμού», δήλωσε η αντιδήμαρχος κ. Άννα Ζωάννου.
«Η Ρόδος έχει  επιλεγεί μεταξύ λίγων περιοχών της επικράτειας για την υλοποίηση δύο μελετών. Η μια αφορά τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η δεύτερη τα λοιμώδη νοσήματα. Θέλουμε ο κόσμος να αντιμετωπίσει με προσοχή το συγκεκριμένο θέμα. Είναι ανάγκη να εφαρμοσθούν μέτρα που θα συμβάλουν στη βελτίωση  της υγείας του πληθυσμού. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει τέσσερις μήνες. Είναι δύσκολες οι επιδημιολογικές μελέτες. Όλες οι προηγμένες χώρες στηρίζονται σε αυτές για να υλοποιήσουν προγράμματα υγείας  και να θέσουν σε εφαρμογή μέτρα. Είναι σημαντικό που επελέγη η Ρόδος», δήλωσε ο κ. Στέλιος Καραταπάνης.
Στη Ρόδο θα υλοποιηθούν συγκεκριμένα η Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου (Ε.ΜΕ.ΝΟ), με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους και η πρώτη Εθνική Επιδημιολογική Μελέτη των λοιμωδών νοσημάτων ηπατίτιδας Β (HBV), ηπατίτιδας C (HCV) και της HIV λοίμωξης, Hprolipsis.
Τόσο η Ε.ΜΕ.ΝΟ όσο και η Hprolipsis συνδυάζουν συλλογή δεδομένων υγείας και ιατρικών εξετάσεων, σε τυχαία επιλεγμένο δείγμα του ελληνικού πληθυσμού ενηλίκων.
Θα κληθούν να συμμετάσχουν 204 άτομα από όλη τη Ρόδο. Υπεύθυνη για την υλοποίηση των μελετών στη Ρόδο είναι η ιατρός/πνευμονολόγος κ. Σοφία Αναστασίου.
«Πρόκειται να υλοποιηθούν δύο μελέτες. Η πρώτη εστιάζει σε καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα και σε παράγοντες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Θα συλλέξουμε πληροφορίες για την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και στις δαπάνες που κάνουν οι πολίτες.  Η δεύτερη μελέτη θα εστιαστεί στα λοιμώδη νοσήματα. Θα μάθουμε αν ο κόσμος γνωρίζει για τη μετάδοση τους και αν ελέγχονται τακτικά. Και για αυτά τα νοσήματα  υπάρχουν πολύ καλές και αποτελεσματικές θεραπείες. Θα γίνουν δωρεάν εξετάσεις στους κατοίκους. Μόλις ολοκληρωθούν οι μελέτες θα πραγματοποιηθεί και εκδήλωση για να ενημερωθούν οι πολίτες», δήλωσε η κ. Γιώτα Τουλούμη.
«Υπάρχει επέκταση των νοσημάτων στην Ελλάδα. Είναι τυχερή η Ρόδος που περιελήφθη μεταξύ των περιοχών στις οποίες θα διενεργηθούν οι έλεγχοι. Καλό είναι να μας εμπιστευθούν οι πολίτες», δήλωσε η επιστημονική υπεύθυνη των προγραμμάτων κ. Σοφία Αναστασίου. Όπως επισημάνθηκε χθες η Ε.ΜΕ.ΝΟ αποσκοπεί στην καταγραφή της νοσηρότητας και των κύριων παραγόντων κινδύνου χρόνιων νοσημάτων, εστιάζοντας κυρίως σε αναπνευστικά   και   καρδιαγγειακά   νοσήματα.   Θα   παράσχει       πολύτιμες πληροφορίες για την αξιολόγηση του βαθμού εφαρμογής των συνιστώμενων μέτρων πρόληψης και των πιθανών φραγμών στην πρόσβαση στο σύστημα υγείας καθώς και των κοινωνικο-οικονομικών παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία, και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, σε αυτή. Επίσης, θα επιχειρήσει να χαρτογραφήσει  τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και να διερευνήσει τις επιπτώσεις της έκθεσης σε αυτήν, στην υγεία των πολιτών. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη (42% στους άνδρες 52% στις γυναίκες). Στην Ελλάδα, η αλλαγή του τρόπου ζωής των Ελλήνων και η επιδείνωση αναγνωρισμένων παραγόντων κινδύνου, όπως η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή και το κάπνισμα, η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία και ο διαβήτης, έχουν οδηγήσει σε αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Η Ε. ΜΕ.ΝΟ  συνιστά μία μελέτη με ιδιαίτερη  σημασία για τη χώρα, καθώς πραγματοποιείται με τη συνεργασία των πολιτών, στοχεύει στην καλύτερη υγεία όλων και αισιοδοξεί να συμβάλει καθοριστικά στο σχεδιασμό μίας εθνικής στρατηγικής για την υγεία η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.
Η Hprolipsis στοχεύει (α) στη συλλογή έγκυρων δεδομένων για τη συχνότητα,
τους παράγοντες κινδύνου και τις στάσεις και γνώσεις για τις ηπατίτιδες Β και C
και τον HIV στο γενικό ενήλικο πληθυσμό καθώς και σε ευάλωτους πληθυσμούς
(μετανάστες και Ρομά), (β) στην υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και
ευαισθητοποίησης των πληθυσμών στόχων (γ) στον εμβολιασμό των επίνοσων 
ατόμων των ευάλωτων πληθυσμών και (δ) στην ατομική συμβουλευτική
 οροθετικών ατόμων και στη διασύνδεση τους με το δημόσιο σύστημα παροχής 
υγείας.

«Στην Ελλάδα οι ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα Β (HBV) υπολογίζονται σε περίπου 300.000 και οι ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα C (HCV) σε 200.000, ενώ στα  τελευταία χρόνια καταγράφεται σταδιακή αύξηση των περιστατικών με λοίμωξη HIV. Το κύριο πρόβλημα με τις λοιμώξεις HBV, HCV και HIV είναι ότι παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς συμπτώματα με αποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό να αγνοεί ότι έχει τη λοίμωξη.
Ειδικά για την ηπατίτιδα Β’ υπάρχει πλέον εμβόλιο.  Αυτό σημαίνει πως οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να προφυλαχθούν από τη νόσο. Και για την ηπατίτιδα C υπάρχουν σκευάσματα που θα επιτυγχάνουν την πλήρη ίαση των ασθενών. Το θέμα είναι πως το κόστος τους θα είναι υψηλό», δήλωσε ο κ. Στέλιος Καραταπάνης και συμπλήρωσε πως  τώρα χάρη στις νέες θεραπείες και τα φάρμακα  οι ασθενείς έχουν περισσότερες πιθανότητες να  επιβιώσουν.
Ο  κ. Στέλιος Καραταπάνης τόνισε  πως οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν τακτικά εξετάσεις για να διαπιστώνουν αν πάσχουν από κάποια μορφή ηπατίτιδας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου