ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αlpha Bank: Σε Costa Navarino και ton Τουρκικό όμιλο Dogus το Hilton Αθηνών

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Χίλτον

Την Κοι­νο­πρα­ξία που απαρ­τί­ζε­ται από τις εται­ρεί­ες Του­ρι­στι­κές Επι­χει­ρή­σεις Μεσ­ση­νί­ας Α.Ε. (ΤΕΜΕΣ) -ιδιο­κτή­τρια της Costa Navarino στη Μεσ­ση­νία -και τη D-Marine Investments Holding B.V. με έδρα στο Άμ­στερ­νταμ,-θυ­γα­τρι­κή εται­ρεία του Τουρ­κι­κού ομί­λου Dogus -επέ­λε­ξε η Αlpha Bank ως προ­τι­μη­τέο επεν­δυ­τή για το Hilton Αθη­νών, κατά τη δια­δι­κα­σία αξιο­λό­γη­σης των δε­σμευ­τι­κών προ­σφο­ρών.

Ει­δι­κό­τε­ρα, η Ιο­νι­κή Ξε­νο­δο­χεια­καί Επι­χει­ρή­σεις Α.Ε. ιδιο­κτή­τρια του Hilton βα­σι­κός μέ­το­χος της οποί­ας με πο­σο­στό 97,3% είναι η Alpha Bank έλαβε σχε­τι­κή ενη­μέ­ρω­ση από τη Τρά­πε­ζα  ότι ολο­κλη­ρώ­θη­κε η αξιο­λό­γη­ση των δε­σμευ­τι­κών προ­σφο­ρών που υπε­βλή­θη­σαν από εν­δια­φε­ρό­με­νους επεν­δυ­τές στο πλαί­σιο δια­δι­κα­σί­ας εξα­γο­ράς πλειο­ψη­φι­κού πο­σο­στού στο με­το­χι­κό κε­φά­λαιο της ξε­νο­δο­χεια­κής εται­ρεί­ας. Σε συ­νέ­χεια της σχε­τι­κής αξιο­λό­γη­σης των Δε­σμευ­τι­κών Προ­σφο­ρών, η Alpha Bank επέ­λε­ξε ως προ­τι­μη­τέο επεν­δυ­τή την κοι­νο­πρα­ξία από τις εται­ρί­ες Του­ρι­στι­κές Επι­χει­ρή­σεις Μεσ­ση­νί­ας Α.Ε. και D-Marine Investments Holding B.V. Η Alpha Bank έχει ει­σέλ­θει σε απο­κλει­στι­κές συ­ζη­τή­σεις με τον Προ­τι­μη­τέο Επεν­δυ­τή προς τον σκοπό ολο­κλη­ρώ­σε­ως της Δια­δι­κα­σί­ας.

To Ηilton, που συ­μπλή­ρω­σε φέτος 53 χρό­νια λει­τουρ­γί­ας, δια­θέ­τει συ­νο­λι­κή δυ­να­μι­κό­τη­τα 506 δω­μα­τί­ων, 22 εξο­πλι­σμέ­νες αί­θου­σες συ­νε­δρί­ων και εκ­δη­λώ­σε­ων, καθώς και πλή­θος άλλων εγκα­τα­στά­σε­ων και υπη­ρε­σιών. Οι πρώ­τες δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για τη δη­μιουρ­γία του ξε­νο­δο­χεί­ου έγι­ναν το 1957. Αρ­χι­κός ανά­δο­χος του έργου ήταν ο όμι­λος Πεζά, ο οποί­ος όμως δεν μπό­ρε­σε να ολο­κλη­ρώ­σει το έργο, και γι’ αυτό χρειά­στη­κε να το συ­νε­χί­σει η Ιο­νι­κή Τρά­πε­ζα. Το 1960 η κυ­ριό­τη­τα των με­το­χών της Ξε­νο­δο­χεια­κής Εται­ρεί­ας Πεζά πε­ρι­ήλ­θε στη θυ­γα­τρι­κή της τρά­πε­ζας, την Ιο­νι­κή Ξε­νο­δο­χεια­καί Επι­χει­ρή­σεις, και ο σκε­λε­τός της οι­κο­δο­μής ολο­κλη­ρώ­θη­κε τον Απρί­λιο του 1961.

Τα επί­ση­μα εγκαί­νια του ξε­νο­δο­χεί­ου πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν τον Απρί­λιο του 1963 με τρι­ή­με­ρες εορ­τα­στι­κές εκ­δη­λώ­σεις, στις οποί­ες συμ­με­τεί­χε πλή­θος κό­σμου. Άλ­λω­στε, η αλυ­σί­δα Hilton απο­τε­λού­σε την πρώτη με­γά­λη διε­θνή αλυ­σί­δα ξε­νο­δο­χεί­ων που ερ­χό­ταν στη χώρα μας, ανοί­γο­ντας ένα νέο κε­φά­λαιο για τον ελ­λη­νι­κό του­ρι­σμό. Τη μο­νά­δα εγκαι­νί­α­σε προ­σω­πι­κά ο ιδρυ­τής της αλυ­σί­δας Κόν­ραντ Xίλτον. Για την ανέ­γερ­ση της μο­νά­δας δα­πα­νή­θη­κε τότε το ποσό των 15 εκατ. δο­λα­ρί­ων. Την αρ­χι­τε­κτο­νι­κή ομάδα που δη­μιούρ­γη­σε το ξε­νο­δο­χείο απο­τε­λού­σαν οι Μα­νώ­λης Βου­ρέ­κας, Προ­κό­πης Βα­σι­λειά­δης και Σπύ­ρος Στάι­κος, ενώ υπεύ­θυ­νος αρ­χι­τέ­κτων ήταν ο Αντώ­νης Γε­ωρ­γιά­δης. Το ξε­νο­δο­χείο ανα­και­νί­σθη­κε πλή­ρως το 2003, λόγω και των Ολυ­μπια­κών Αγώ­νων. Κατά τη διάρ­κεια των Αγώ­νων απο­τέ­λε­σε την επί­ση­μη έδρα της Διε­θνούς Ολυ­μπια­κής Επι­τρο­πής. Πα­ράλ­λη­λα με την ανα­καί­νι­ση προ­στέ­θη­καν στο ξε­νο­δο­χείο μια πτέ­ρυ­γα 84 δω­μα­τί­ων, αί­θου­σες συ­νε­δριά­σε­ων και πολ­λα­πλών χρή­σε­ων, συ­νε­δρια­κοί χώροι και ένα κέ­ντρο ευ­ε­ξί­ας, πε­ρί­που, 1.200 τ.μ. Η μο­νά­δα ανα­πτύσ­σε­ται σε έκτα­ση 16 χιλ. τ.μ., ενώ υφί­στα­ται υπό­λοι­πο συ­ντε­λε­στή δό­μη­σης, ο οποί­ος θα μπο­ρεί να αξιο­ποι­η­θεί από τον επεν­δυ­τή.

Ο όμι­λος ΤΕΜΕΣ υλο­ποιεί ένα από τα με­γα­λύ­τε­ρα σχέ­δια του­ρι­στι­κής αξιο­ποί­η­σης ακι­νή­των στην Ευ­ρώ­πη την Costa Navarino στη Μεσ­ση­νία. Η τε­λι­κή ανά­πτυ­ξη θα πε­ρι­λαμ­βά­νει πέντε ζώνες του­ρι­στι­κών θέ­ρε­τρων με πο­λυ­τε­λή ξε­νο­δο­χεία και εγκα­τα­στά­σεις του­λά­χι­στον τεσ­σά­ρων γη­πέ­δων γκολφ. Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, η συ­νο­λι­κή επέν­δυ­ση για την πλήρη ανά­πτυ­ξη του συ­γκρο­τή­μα­τος θα φθά­σει σε 1,2 δισ. ευρώ. Eως σή­με­ρα έχει επεν­δυ­θεί το ποσό των 580 εκατ. ευρώ. Οι άμε­σες νέες επεν­δύ­σεις της εται­ρεί­ας θα ξε­πε­ρά­σουν τα 240 εκατ. ευρώ. Στην Costa Navarino λει­τουρ­γούν, με­τα­ξύ άλλων, 2 ξε­νο­δο­χεία και 2 γή­πε­δα γκολφ, ενώ στα άμεσα μελ­λο­ντι­κά σχέ­δια πε­ρι­λαμ­βά­νε­ται η κα­τα­σκευή 2 ξε­νο­δο­χεί­ων και 2 γκολφ. Στο του­ρι­στι­κό συ­γκρό­τη­μα ερ­γά­ζο­νται 1.200 άτομα, ενώ σε πλήρη ανά­πτυ­ξη ο αριθ­μός των υπαλ­λή­λων του θα φθά­σουν τις 3.000. Ση­μειώ­νε­ται ότι η Costa Navarino απο­τέ­λε­σε όραμα του ιδρυ­τή της κα­πε­τάν Βα­σί­λη Κων­στα­ντα­κό­που­λου. Από το 2014 συμ­με­το­χή στον όμιλο εται­ρειών Costa Navarino έχει και ο όμι­λος Οlayan ως τέ­ταρ­τος ισό­τι­μος μέ­το­χος με κάθε έναν από τους τρεις με­τό­χους της οι­κο­γέ­νειας Κων­στα­ντα­κό­που­λου. Ο κ. Αχιλ­λέ­ας Κων­στα­ντα­κό­που­λος βρί­σκε­ται στο τι­μό­νι των εται­ρειών που απαρ­τί­ζουν τον όμιλο της Costa Navarino. Ο όμι­λος Οlayan έχει επεν­δυ­τι­κή πα­ρου­σία στην Ελ­λά­δα πάνω από 30 χρό­νια συμ­με­τέ­χο­ντας στρα­τη­γι­κά σε ελ­λη­νι­κές επι­χει­ρή­σεις.

Ο όμι­λος Dogus, ένας από τους με­γα­λύ­τε­ρους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους της Τουρ­κί­ας, δρα­στη­ριο­ποιεί­ται σε 30 χώρες με πε­ρισ­σό­τε­ρες από 290 επι­χει­ρή­σεις και πάνω από 50.000 ερ­γα­ζο­μέ­νους. Με­τα­ξύ άλλων, ανα­πτύσ­σει δρα­στη­ριό­τη­τα στον χώρο του του­ρι­σμού, της αυ­το­κι­νη­το­βιο­μη­χα­νί­ας, των κα­τα­σκευών, της ενέρ­γειας και της ψυ­χα­γω­γί­ας. Στην πε­ρυ­σι­νή οι­κο­νο­μι­κή χρήση το ενο­ποι­η­μέ­νο σύ­νο­λο των πε­ριου­σια­κών του στοι­χεί­ων έφθα­σε τα 10,1 δισ. δολ. τα ενο­ποι­η­μέ­να έσοδα τα 5 δισ. δολ. και τα λει­τουρ­γι­κά κέρδη τα 147 εκατ. δολ. Στην Ελ­λά­δα ξε­κί­νη­σε τη δρα­στη­ριό­τη­τά του από τον τομέα των μα­ρί­νων και συ­νε­χί­ζει στον χώρο των ξε­νο­δο­χεί­ων. Ει­δι­κό­τε­ρα, συμ­με­τέ­χει στη μα­ρί­να του Φλοί­σβου μέσω της D-Marine Investments Holding B.V με πο­σο­στό 32,2%.

Oι άλλοι μέ­το­χοι στη μα­ρί­να είναι η Lamda Development με 32,2%, το ελ­λη­νι­κό Δη­μό­σιο με 22,8% και η Zerlan με 12,8%. Επί­σης, κα­τέ­χει πο­σο­στό 90% στην εται­ρεία KG Med Marinas, η οποία ελέγ­χει τις μα­ρί­νες Γου­βιών Κέρ­κυ­ρας και Λευ­κά­δας και το 75% της Μα­ρί­νας Ζέας (το υπό­λοι­πο ανή­κει στο ελ­λη­νι­κό δη­μό­σιο). Το 10% της KG Med Marinas ανή­κει στο όμιλο Κυ­ρια­κού­λη. Επί­σης, η D-Marine Investments Holding B.V έχει μειο­ψη­φι­κή συμ­με­το­χή στην Jermyn Street Real Estate Fund IV, η οποία το φθι­νό­πω­ρο ανα­μέ­νε­ται να απο­κτή­σει τον Αστέ­ρα Βου­λιαγ­μέ­νης ένα­ντι 400 εκατ. ευρώ, καθώς επί­κει­ται η ολο­κλή­ρω­ση της σχε­τι­κής δια­γω­νι­στι­κής δια­δι­κα­σί­ας από την Εθνι­κή Τρά­πε­ζα και το ΤΑΙ­ΠΕΔ. H D-Marine Investments Holding B.V, που απο­τε­λεί τον επεν­δυ­τι­κό βρα­χί­ο­να του τουρ­κι­κού ομί­λου στην Ευ­ρώ­πη, ανα­πτύσ­σει επί­σης δρα­στη­ριό­τη­τα στην Ιτα­λία και στην Ισπα­νία.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.