Συνεντεύξεις

Γ. Tριάντος: “O εφησυχασμός είναι ίσως ο μεγαλύτερος κίνδυνος»

Για τα «καυτά» ζητήματα των Ρομά, της αξιοποίησης του παλιού νοσοκομείου και των προσφύγων, που φιλοξενούνται στα παλιά σφαγεία μιλάει σήμερα στην «δ» ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Τριάντος.
Επιπλέον, αναφέρεται στα προβλήματα κοινωνικής φύσεως που προκάλεσε η κρίση του κορωνοϊού και τις πρωτοβουλίες του Δήμου Ρόδου για να συνδράμει στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
• Κύριε Τριάντο, να ξεκινήσουμε από την κρίση του κορωνοϊού και την καραντίνα. Στην Ρόδο, αντιμετωπίσαμε λίγα περιστατικά και δεν καταγράφτηκε καμία απώλεια ζωής. Πώς είδατε την ανταπόκριση του κόσμου στα μέτρα που εφαρμόστηκαν;
Πραγματικά ζήσαμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση χωρίς προηγούμενη εμπειρία. Μέσα από επείγουσες καταστάσεις και με στενά χρονικά όρια αντίδρασης μπορέσαμε και φτιάξαμε ένα σχέδιο και δράσεις, οργανώσαμε ένα επιχειρησιακό διαχείρισης στη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας, στελεχωμένο από το σύνολο του δυναμικού και με επικουρία από άλλο διαθέσιμο προσωπικό, κύρια από τη Διεύθυνση Προσχολικής Αγωγής και της ΑΜΚΕ, αξιοποιήσαμε το Βοήθεια στο Σπίτι και καταφέραμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και τις δυσκολίες της πανδημίας.
Ήταν παρήγορο το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίσαμε ενδημικό κρούσμα στη Ρόδο και ακόμα καλύτερο ότι δεν είχαμε κανένα θάνατο. Όλα τα κρούσματα COVID19 ήταν «εισαγόμενα» (4 στον αριθμό) και όλα με προέλευση εκτός Ρόδου. Ιχνηλατήθηκαν με τον ενδεδειγμένο τρόπο και λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν σε γενικές γραμμές αυτή που θα έπρεπε να ήταν, αν και ήταν πολύ δύσκολο να δημιουργηθεί μέσα σε ελάχιστο χρόνο μια νέα πραγματικότητα και να γίνει η προσαρμογή σε νέες συνθήκες και ρυθμούς. Τώρα που επανέρχεται η καθημερινότητα σε κανονικούς ρυθμούς, ο εφησυχασμός είναι ίσως ο μεγαλύτερος κίνδυνος και απειλή και πρέπει όλοι να τηρούμε τους κανόνες υγιενής και τα μέτρα που αποδείχθηκαν σημαντικός παράγοντας προφύλαξης.
• Η κρίση αυτή ωστόσο, άφησε και πολλά προβλήματα. Εσείς ως αρμόδιος στις κοινωνικές δομές, είδατε να αυξάνονται οι ανάγκες για σίτιση, οι ανάγκες για Βοήθεια στο Σπίτι, κ.λπ.; Πώς τα αντιμετωπίζετε όλα αυτά;
Η κρίση αυτή επηρέασε σε σημαντικό βαθμό την καθημερινότητα, την οικονομία, την εργασία και αναπόφευκτα αφήνει το στίγμα της στην οικονομία. Ίσως ακόμη είναι νωρίς να γίνει ο πλήρης απολογισμός, το σίγουρο όμως είναι ότι έχουν επηρεαστεί όλα τα κοινωνικά στρώματα, ανάλογα με τις δυνατότητες και την οικονομική δύναμη που έχει η κάθε ομάδα.
Μια σύντομη ανασκόπηση της μέχρι τώρα πραγματικότητας μας δείχνει ότι ακολουθεί μια κοινωνική και οικονομική κρίση, το μέγεθος και τη διάρκεια της οποίας δεν μπορεί κανείς να προβλέψει. Όλα είναι εξαρτώμενα από την εξέλιξη της οικονομίας σε εθνικό και κυρίως τοπικό επίπεδο, από την επιτυχία ή αποτυχία να ενεργοποιηθούν μηχανισμοί στήριξης και επανεκκίνησης, το ρυθμό ανταπόκρισης στις δύσκολες προκλήσεις στον τουρισμό, το εμπόριο, τις συναλλαγές.
Οι ανάγκες αποδεδειγμένα αυξάνονται, αυτό λένε τα στοιχεία μας από τις δομές Πρόνοιας και το Κέντρο Κοινότητας και αν συνεχιστεί το πρόβλημα της ανεργίας και της απασχόλησης, ίσως να γνωρίσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Πάνω στο σενάριο αυτό εργαζόμαστε, προετοιμαζόμαστε και ψάχνουμε εργαλεία και μέσα ώστε να μπορέσουμε να συνδράμουμε. Ο κόσμος βοηθά σε αυτή την προσπάθεια, συνεισφέρει, όμως δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί για πόσο ακόμα διάστημα θα είναι ικανός να συνεχίσει την προσφορά του.
Πρόσφατα στείλατε μία ανοιχτή επιστολή για το κοινωνικό ζήτημα των Ρομά στο Κορακόνερο. Θα ήθελα το σχόλιό σας. Είστε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση;
Δυστυχώς είναι μια κατάσταση που δεν είναι ευχάριστη και δημιουργεί καταστάσεις εις βάρος όλου του κοινωνικού συνόλου και των Ρομά συμπεριλαμβανομένων. Προβλέπονταν συγκεκριμένες διαδικασίες και ενέργειες, σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέσα από πρωτόκολλα και συμφωνίες ανάμεσα στην Ευρώπη, την Περιφέρεια και το Δήμο. Όλα αυτά με ρήτρα αιρεσιμότητας (πρόστιμα, επιστροφή χρημάτων, απώλεια προγραμμάτων και πόρων) σε περίπτωση που δεν προχωρήσει και δεν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Ο Δήμος Ρόδου έχει ανταποκριθεί πλήρως σε όλες τις υποχρεώσεις του, έχει καταθέσει ένα πλήρη και αιτιολογημένο φάκελο. Από το Φεβρουάριο του 2019 όλα τα απαραίτητα έγγραφα βρίσκονται στην αρμόδια Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Εργασίας. Κατά παράδοξο και ανεξήγητο για εμάς λόγο, από τις τέσσερεις προτάσεις που κατατέθηκαν, μόνο ο φάκελος της Ρόδου δεν προχώρησε για έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Εικασίες μπορεί να γίνουν πολλές, ευθύνες μπορεί να διαχέονται, το γεγονός όμως παραμένει ότι κεντρικά υπάρχει το πρόβλημα. Κάναμε προσωπική παράσταση, κινητοποιήσαμε πολιτικούς και θεσμικούς παράγοντες και πιέζουμε με κάθε μέσο να λυθεί το πρόβλημα. Πρέπει να γίνει από όλους κατανοητό ότι αυτά τα προγράμματα είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία να λυθεί το πρόβλημα.
• Ακολούθως, το πρόβλημα με τις εγκαταστάσεις στο παλιό νοσοκομείο χρονίζει με συνέπεια να έχει μετατραπεί το μισό σε κέντρο χρηστών ναρκωτικών ουσιών και το άλλο μισό, να αξιοποιείται για να στεγάσει υπηρεσίες. Θα βρεθεί η χρυσή τομή κάποτε για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις;
Είναι μια πραγματικότητα αυτό που περιγράφετε. Και το σημαντικότερο από όλα είναι ότι ποτέ το κτήριο του παλαιού Νοσοκομείου δεν αντιμετωπίστηκε συνολικά. Ούτε όταν έγινε η μετεγκατάσταση το 2000 ούτε στα μετέπειτα βήματα που ακολούθησαν. Έγινε και γίνεται ένας εκλεκτικός διαμοιρασμός των «ιματίων» του παλαιού νοσοκομείου, οποιοσδήποτε διαλέγει ένα κομμάτι που τον ενδιαφέρει και το φτιάχνει, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας περίγυρος που στο μάτι μπορεί να φαντάζει ότι φτιάχνονται πράγματα αλλά στην πραγματικότητα η καρδιά του κτηρίου να είναι σάπια και άρρωστη. Και μπορεί κανείς να πει, πάλι καλά που κάποια κτήρια φτιάχνονται και συμφωνώ μαζί τους, όμως δεν μπορεί να κρυφτεί το γεγονός ότι το παλιό νοσοκομείο παραμένει μια πληγή που συνεχώς μεγαλώνει.
Από ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω, η σύμβαση παραχώρησης με τον όρο αξιοποίησης του χώρου λήγει το 2025. Από το Υπουργείο Υγείας στο Δήμο Ρόδου. Μετά τη λήξη της σύμβασης κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει, πού θα αποδοθεί το υπόλοιπο ακίνητο, ποια θα είναι η τύχη του. Επομένως πρέπει άμεσα να ληφθεί απόφαση για το μέλλον του χώρου, να γίνει ξεκάθαρο τι θα κάνει ο Δήμος της Ρόδου με το κεντρικό κτήριο, τι θα γίνει με τον ΟΚΑΝΑ και την λειτουργία του, τι θα γίνει με τους «ενοίκους – καταληψίες «του χώρου που έφτασαν και στο σημείο να χωρίζουν το κτήρια σε μικρά διαμερίσματα και να τα ενοικιάζουν σε χρήστες.
Είναι μια κατάσταση που δεν προσάπτει τιμή σε κανέναν, μια κατάσταση που καταλήγω να σκέφτομαι ότι είναι βολική γιατί βρήκαμε μια τρύπα να κρύβουμε το πρόβλημα. Και πάνω στο θέμα αυτό πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. Στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα γίνει με φυσική παρουσία όλων, θα φέρω το θέμα προς συζήτηση και λήψη αποφάσεων και πιστεύω όλοι να κατανοήσουν και να συμφωνήσουν σε μια κοινή γραμμή για την επίλυση του θέματος. Ο χώρος πρέπει να πάρει τη μορφή που αρμόζει και πρέπει να γίνει σύντομα.
Παράλληλα με πολλή μεγάλη προσοχή θα πρέπει να κοιτάξουμε το πρόβλημα των άτυπων και αυθαίρετων δομών που σιγά σιγά αναπτύσσονται, εκμεταλλευόμενοι την απραξία και την αδυναμία των αρμόδιων φορέων. Και αναφέρομαι συγκεκριμένα για την άτυπη δομή στα Σφαγεία. Μια εν δυνάμει υγειονομική και κοινωνική «βόμβα» που απειλεί τον ιστό και τη δομή της κοινωνίας, δεν περιποιεί τιμή σε κανένα και είναι εστία πλείστων όσων προβλημάτων. Πριν δύο ημέρες επισκέφθηκα τη δομή και διαπίστωσα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία ενός νέου καταυλισμού «τύπου Κορακόνερου» με ανεξέλεγκτη ανέγερση παραπηγμάτων, κατάληψη χώρων, ανεξέλεγκτη είσοδο, έξοδο και παραμονή ατόμων με αμφίβολα στοιχεία νομιμότητας και με συνεχή ροή ατόμων από άλλα νησιά. Άτομα και οικογένειες παραμένουν εκεί παραπάνω από ένα χρόνο, άνδρες – γυναίκες- παιδιά σε ένα ακατάλληλο και δυνητικά μολυσματικό χώρο, χωρίς να υπάρχει έστω και υποτυπώδες χρονοδιάγραμμα αποχώρησης. Συνεχείς αντεγκλήσεις, διαπληκτισμοί και επεισόδια με τραυματίες και καθεστώς εκβιασμών και απειλών. Είναι ΑΜΕΣΗ και ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ανάγκη η μεταφορά όλων όσων διαβιούν παράνομα στη δομή αυτή, το κλείσιμο αυτής της ντροπής και η μετάβαση αυτών των ανθρώπων σε οργανωμένες δομές και υπηρεσίες. Είναι θέμα που βαρύνει αποκλειστικά την Υπηρεσία Ασύλου, τη Διεθνή Αμνηστία και όλους τους φορείς και Υπουργεία που έχουν την ευθύνη διαχείρισης και απομάκρυνσης αυτών των ανθρώπων. Και ελπίζω να μην κατηγορηθώ για ρατσιστικές ή άλλες διαθέσεις, αλλά ρατσιστικό και μεροληπτικό είναι να δέχεσαι να ισχύουν τέτοιες συνθήκες παρανομίας και ανομίας, συνθήκες ανθυγιεινής διαμονής και υπόθαλψης ενός δυνητικού παραβατικού περιβάλλοντος.
Τελειώνοντας και αφού σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε να πληροφορήσω και να επικοινωνήσω με τους συνδημότες μας, θα πρέπει να σας πω ότι το έργο που αναλάβαμε δεν είναι καθόλου εύκολο. Πρέπει να ξεπεράσουμε δυσκολίες και νοοτροπίες, να εφαρμόσουμε ένα νέο μοντέλο διοίκησης και διαχείρισης που θα διακρίνεται για λιγότερη γραφειοκρατία, ευελιξία, τόλμη και πρόβλεψη. Κλείνοντας ένα χρόνο από την εκλογή μας, πρέπει ατομικά και συλλογικά σαν παράταξη να κάνουμε έναν απολογισμό, να αξιοποιήσουμε και να μεγιστοποιήσουμε τις καλές πρακτικές που επιτύχαμε, να σκεφτούμε και να διορθώσουμε τα όποια λάθη, πού αν έγιναν και πώς έγιναν, να είμαστε σε επαφή και σε συνεργασία με όλους τους δημότες, άσχετα αν μας ψήφισαν ή όχι, γιατί σε αυτούς στο τέλος θα απολογηθούμε και από αυτούς θα απαιτήσουμε να μετουσιώσουν σε στήριξη και δύναμη συμπαράταξης τα καλά που κάναμε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου