Ειδήσεις

Βρυξέλλες: Ανησυχούν για τη ΔΕΗ, προτείνουν αύξηση στα τιμολόγια

Ανησυχία και αυστηρές επικρίσεις χαρακτηρίζουν το κεφάλαιο για την ενέργεια στην έκθεση της Κομισιόν. Οι Βρυξέλλες κάνουν λόγο για αισθητή επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά ενέργειας και εστιάζουν στα απογοητευτικά αποτελέσματα της ΔΕΗ και τις σοβαρές προκλήσεις, που έχει να αντιμετωπίσει, που όπως τονίζουν, εγείρουν ερωήματα για το μέγεθος, που η ετπιχείρηση μπορεί να διατηρήσει. Συνιστούν δε αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος.

Σύμφωνα με την έκθεση, αν και η Ελλάδα έκανε κάποια αρχικά βήματα προς την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου στην αγορά, γίνεται σαφές ότι αυτή που αρχικά υπολογιζόταν τον Απρίλιο του 2019, δεν θα γίνει τελικά πριν από το 2020. «Αυτές οι καθυστερήσεις έχουν επιπτώσεις στη σύνδεση της Ελλάδας με τις γειτονικές αγορές της Ιταλίας και της Βουλγαρίας» επισημαίνεται.

Η Κομισιόν εκφράζει εκ νέου απογοήτευση για την εξέλιξη του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές μονάδες, θυμίζοντας ότ αρχικά συμφωνήθηκε νέο χρονοδιάγραμμα με στόχο να κλείσει το θέμα έως τα τέλη Ιουνίου, αλλά η διαδικασία έχει λάβει με μονομερή απόφαση της ΔΕΗ παράταση έως τις 15 Ιουλίου. «Αρκετές επιειρήσεις εκδήλωσαν ενδιαφέρον στον τελευταίο γύρο, αλλά μένει να φανεί εάν οι προσφορές που κατατέθηκαν μπορούν να γίνουν αποδεκτές» αναφέρει.

Τα προβλήματα της ΔΕΗ και οι συστάσεις 

Αν και η Κομισιόν χαρακτηρίζει θετικό γεγονός τη μείωση του μεριδίου αγοράς της επιχείρησης στο 77% από 80%, εμφανίζεται ανήσυχη για τα πρόσφατα αποτελέσματα που έδειξαν ισχυρή πτώση της κερδοφορίας και επιδείνωση των ταμειακών ροών. Το υψηλότερο κόστος των δικαιωμάτων ρύπων, η απώλεια μεριδίου και οι δημοπρασίες NOME πρσοδιορίζονται ως κύριοι παράγοντας για τα αρνητικά αποτελέσματα από τη ΔΕΗ και τις αρχές, αναφέρει η Κομισιόν και προσθέτει ότι οι λιγνιτικές μονάδες συνέβαλαν και εκείνες σε ζημίες.

«Αν και τα αποτελέσματα του 2018 είναι πολύ διαφορετικά από το 2017, όταν η ΔΕΗ εμφάνισε κέρδη, είναι ξεκάθαρο πως τα διαρθρωτικά ζητήματα επιμένουν και εγείρουν ερωτήματα για το μέγεθος που η ΔΕΗ μπορεί να διατηρήσει, όπως και για την τιμολογιακή πολιτκή της»  υπογραμμίζει η Επιτροπή.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνει υψηλότερες χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και σημειώνει ότι αυτό δεν αρκεί. «Αν και οι υψηλότερες τιμές θα επιτρέψουν στη ΔΕΗ να βελτιώσει την πορεία της, εξίσου σημαντικό είναι να διευκολυνθεί η συνολική ανταγωνιστικότητα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να έχουμε αύξηση των τόσο αναγκαίων επενδύσεων στον τομέα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Σημειώνει πάντως ότι υπήρξαν και θετικά νέα για τη ΔΕΗ, όπως η αναβάθμιση των ομολόγων της και η εξασφάλιση χρηματοδότησης από εθνικούς και διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Επίσης φαίνετα ότι η ΔΕΗ επιδιώκει συμφωνία με τις αρχές για πληρωμές προηγούμενων ετών για υποχρεώσεις υπηρεσιών του δημοσίου, με την εταιρεία να περιμένει την απόφαση της ΡΑΕ για το θέμα.

Όσον αφορά στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ, η Κομισίον αναφέρει: Η είσπραξη απλήρωτων λογαριασμών παρουσίασε κάποια βελτίωση, αλλά παραμένουν ορισμένα διαρθρωτικά ζητήματα, τα οποία θα είναι δύσκολο να επιλυθούν και θα απαιτηθούν αποφασιστικές προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένης της κανονιστικής παρέμβασης για την αντιμετώπιση του ζητήματος που αφορά τους λεγόμενους ανενεργούς χρήστες (πελάτες με χαμηλή τάση, οι οποίοι έχουν ανταλλάξει προμηθευτές), που έχει σημειώσει αύξηση κατά 20% στις εκκρεμείς πληρωμές κατά το 2018.

naftemporiki.gr 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου