Ρεπορτάζ

Στη Ρόδο πάλι η υπουργική Διάσκεψη για την ασφάλεια και τη σταθερότητα

Για τρίτο συνεχόμενο έτος διοργανώνεται η Υπουργική Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα (21-22 Ιουνίου), στην οποία έχουν προσκληθεί Υπουργοί Εξωτερικών και υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες από χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων, καθώς και από διεθνείς οργανισμούς όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος και το Συμβούλιο Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου.
Κατά την προηγούμενη Διάσκεψη (22 – 23 Μαΐου 2017), η διοργανώτρια Ελλάδα είχε παρουσιάσει στους συμμετέχοντες ένα πλαίσιο για μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην περιοχή, στο πρότυπο του ΟΑΣΕ και στη βάση αρχών όπως η ισότητα, η διαφάνεια, η ευελιξία και η προώθηση μιας θετικής ατζέντας συνεργασίας. Πρόκειται για το «Πνεύμα της Ρόδου», όπως αυθόρμητα είχε χαρακτηριστεί από τους συμμετέχοντες.
Η Ελλάδα φιλοδοξεί, στο πλαίσιο της τρίτης Διάσκεψης, να τεθούν τα θεμέλια προς τη σταδιακή πραγμάτωση αυτού του σκοπού. Με αυτή τη φιλοδοξία διαμορφώθηκε φέτος και η θεματική τηςΔιάσκεψης: «The Spirit of Rhodes: Shaping a Positive Agenda for Stability and Prosperity».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τρίτη κατά σειρά πολύ σημαντικής σημασίας Διάσκεψη, έχουν προσκληθεί για να συμμετέχουν αντιπροσωπείες από 20 περίπου κράτη και Διεθνείς Οργανισμούς.
Το πρόγραμμα, η σύνθεση των αντιπροσωπειών και η ατζέντα της Διάσκεψης δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και δεν υπάρχουν λεπτομέρειες, ενώ ο επικεφαλής της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και συμπατριώτης μας κ. Μιχάλης Κόκκινος –στενός συνεργάτης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά- θα είναι παρών στις εργασίες.
Θυμίζουμε ότι στην πρώτη διάσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών και υψηλοί αξιωματούχοι από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Ιταλία, την Κροατία, την Κύπρο, τη Σλοβακία και την Αίγυπτο, την Αλγερία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία, το Λίβανο, τη Λιβύη και την Τυνησία.
Στόχος της Διάσκεψης είναι αφενός η προώθηση του διαλόγου για τη συλλογική διαχείριση των προκλήσεων που ταλανίζουν τη νευραλγική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως ο πόλεμος και η τρομοκρατία, η μεταναστευτική και η προσφυγική κρίση και αφετέρου η ανάπτυξη συνεργασιών στους τομείς της οικονομίας, των μεταφορών, της ενέργειας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.
Οι εργασίες θα λάβουν χώρα και πάλι στο ξενοδοχείο «Ρόδος Παλάς» το οποίο θα μετατραπεί σε…. «αστακό» από άποψης αυξημένων μέτρων ασφαλείας λόγω του χαρακτήρα της διάσκεψης. Οι εργασίες θα είναι κλειστές, ενώ μερικές από τις συνεδριάσεις θα είναι ανοιχτές για διάλογο και δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.
Στην Ρόδο αναμένονται στο προσεχές διάστημα αστυνομικές ενισχύσεις και εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών για να προετοιμάσουν το έδαφος και να εξετάσουν όλες τις λεπτομέρειες, ενώ θα έχουν σειρά συναντήσεων με τις τοπικές αρχές, τον Δήμο Ρόδου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Αστυνομία, τα Σώματα Ασφαλείας κ.λπ. Η Ρόδος, θα μετατραπεί σε… «φρούριο» καθώς θα ληφθούν ‘δρακόντεια’ μέτρα ασφαλείας λόγω των υψηλών προσκεκλημένων και των κορυφαίων προσωπικοτήτων της διπλωματίας και της εξωτερικής πολιτικής.
Σε μια περιοχή όπου η γεωπολιτική της θέση είναι ήδη πολύ ευαίσθητη, και με δεδομένη την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο, οι υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν για τις προκλήσεις στην περιφερειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου –προσφυγική / μεταναστευτική κρίση, περιβαλλοντικά ζητήματα και κίνδυνοι της ριζοσπαστικοποίησης – καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης αυτών, μέσω πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών συνεργειών, καθώς και πρωτοβουλιών που μπορούν να συμβάλουν με αποτελεσματικό τρόπο στη σταθεροποίηση της περιοχής.
Σύμφωνα με δηλώσεις του γ.γ. Αποδήμου Ελληνισμού κ. Μιχάλη Κόκκινου: «Παραμένει ένα μεγάλο γεγονός με μεγάλη σημασία και βαρύτητα. Έχει γίνει πλέον θεσμός. Με πρωτοβουλία της Ελλάδας, καθίσταται η χώρα μας ένας βασικός παράγοντας σταθερότητας στην ευαίσθητη αυτή περιοχή, ανάμεσα στην Ανατολή και στην Δύση. Βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία και ευελπιστούμε η συνάντηση αυτή να αποτελέσει την απαρχή για μια σειρά ειρηνευτικών πρωτοβουλιών. Ήδη εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή κι άλλων χωρών. Ακόμη δεν έχουμε σαφή εικόνα για τον αριθμό των συμμετοχών ούτε λεπτομέρειες αναλυτικά. Θα είναι μια μεγάλη σύνοδος για την ειρήνη και την ασφάλεια. Η Ρόδος υπήρξε διαχρονικά και ιστορικά σημείο συνάντησης και σταυροδρόμι πολιτισμών. Παλαιότερα υπήρξε και κέντρο μεγάλων αποφάσεων και κορυφαίων προσώπων. Είναι η ώρα να επανέλθουμε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος».
Να σημειωθεί ότι η Ρόδος θα προβληθεί και πάλι σε διεθνές επίπεδο καθώς την «Τρίτη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα» θα καλύψουν μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφοι από πολλές ξένες χώρες, διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, εφημερίδες κ.ά.
Από ελληνικής πλευράς θα συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς καθώς και πολλά στελέχη της ελληνικής διπλωματίας.

Το ιστορικό
– Ο Νίκος Κοτζιάς
Θυμίζουμε ότι ο κ. Νίκος Κοτζιάς, παρουσίασε το νέο γεωπολιτικό δόγμα της Ελλάδας στην πρώτη «Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα», από την Ρόδο, τον Σεπτέμβριο του 2016 και είχε δηλώσει συγκεκριμένα:
«Η Ρόδος είναι ένα σημείο επαφής των πολιτισμών της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης, ιδιαίτερα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, κόμβος Δύσης, Ανατολής, Βορρά, Νότου. Αυτό δείχνει και τις πολύ καλές σχέσεις που έχουμε με τα κράτη της περιοχής, αλλά και το αναβαθμισμένο κύρος που έχει η Ελλάδα, ως χώρα η οποία συμβάλλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής. Επίσης, πιστεύουμε ότι υπάρχει μια ιστορική συνέχεια και παράδοση ανάμεσα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ιδιαίτερα τη Βαλκανική, και τον χώρο της Βορειοανατολικής Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Αυτός ο χώρος απασχολεί τη διεθνή κοινότητα περισσότερο ως χώρος πολέμου και συγκρούσεων, παρά ως χώρος που μπορεί να έχει μια θετική ενέργεια και να διαμορφώσει θετικές δράσεις.
Το «πνεύμα της Ρόδου» συμβάλει στην αποκατάσταση της ιστορικής ενότητας της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, ανατρέποντας στερεότυπα και αναδεικνύοντας τη σημασία της αρμονικής συνύπαρξης πολιτισμών και θρησκειών».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου