Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Δωδεκανήσου, Αντώνης Γιαννούλης, καλεσμένος τη Δευτέρα 5 Μαΐου 2025 στην εκπομπή του Στέλιου Σαρέσκου «Ρόδος είναι και γυρίζει», όπου συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν την αγορά.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά της Ρόδου. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν το κυκλοφοριακό, πάρκιγκ, διάρθρωση της αγοράς, τουριστική κίνηση, ΦΠΑ, ακρίβεια και ακτοπλοϊκές συνδέσεις.
Εκ νέου αναλυτικά τι αναφέρθηκε στον top fm :
Ο Αντώνης Γιαννούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Δωδεκανήσου, φιλοξενήθηκε στο στούντιο του topfm και μίλησε στην εκπομπή «Ρόδος είναι και γυρίζει» και στον Στέλιο Σαρέσκο για τα διογκούμενα προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων και τα αίτια που οδηγούν στη συρρίκνωσή τους, για το κυκλοφοριακό «χάος» στην πόλη της Ρόδου και την έλλειψη χώρων πάρκινγκ, παράγοντες που δυσχεραίνουν καθημερινά τη λειτουργία της αγοράς, την πίεση προς την κυβέρνηση για να μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ στα Δωδεκάνησα και το αντίκτυπο που έχει στο νησί το κόστος ακτοπλοϊκού ταξιδιού στη Ρόδο.
«Μόνο η χαμηλότερη τιμή θα δώσει κίνητρο στον επισκέπτη να ψωνίσει από τα παραδοσιακά μαγαζιά»
«Ξέρουμε ότι ο πολύς κόσμος δυσκολεύεται και μέσα σε αυτά που «κόβει», στην κατανάλωση του, είναι τις αγορές του στα εμπορικά. Αυτό οδηγεί σε μια μεγαλύτερη συρρίκνωση των μικρών καταστημάτων. Επί πλέον, βλέπουμε μαγαζιά να «αλλάζουν» χέρια σε πολύ μικρό διάστημα… Σημάδι ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Όσον αφορά στις συνοικίες, εκεί υπάρχουν πάρα πολλά ξενοίκιαστα καταστήματα… Είδα πρόσφατα τουρίστριες να βγαίνουν από γνωστή αλυσίδα καταστημάτων κρατώντας 20 τσάντες στα χέρια και τα διπλανά ή τα απέναντι παραδοσιακά μαγαζιά δεν είχαν ούτε έναν πελάτη… Αυτή είναι η εικόνα.
«Για να ψωνίσει ο επισκέπτης από τα δικά μας μαγαζιά πρέπει να έχει ένα έξτρα κίνητρο, αν μη τι άλλο, τη χαμηλότερη τιμή. Γι’ αυτό και επιμένουμε για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Έχει σημαντική διαφορά το 24% από το 17%. Όταν ο επισκέπτης δει κάτι που τον ενδιαφέρει σε πιο χαμηλή τιμή απ΄ότι στη χώρα του, θα το προτιμήσει».
«Το κυκλοφοριακό στη Ρόδο είναι χειρότερο από ποτέ»
«Το κυκλοφοριακό είναι βασικός ανασταλτικός παράγοντας για τα μαγαζιά εδώ και πολλά χρόνια. Όμως όσο περνάει ο καιρός το πρόβλημα γιγαντώνεται. Είναι χειρότερα από ποτέ! Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος. Δεν βρίσκουν να παρκάρουν και φεύγουν. Σήμερα (5/5) το πρωί φράκαρε πυροσβεστικό όχημα στην πλατεία Κύπρου, έξω από την Εθνική Τράπεζα. Καταλαβαίνετε το χάος που προκλήθηκε… Και ακόμα είμαστε αρχές Μαίου… «
«Η έλλειψη χώρων πάρκινγκ έχει φέρει την απόλυτη αναρχία στην πόλη»
«Έχουμε λάβει πολλές υποσχέσεις τα τελευταία χρόνια αλλά μένουν υποσχέσεις… Είναι ανάγκη να βρεθεί λύση άμεσα στο θέμα του πάρκινγκ. Ο τουρίστας δεν θα πλησιάσει στο κέντρο της πόλης αν δει αυτή την κίνηση. Πάντως, την ίδια στιγμή βλέπουμε κάποιους επιχειρηματίες να εκμεταλλεύονται το χώρο μπροστά από τα μαγαζιά τους, να βάζουν καφάσια, γλάστρες και ότι άλλο βρίσκουν… Η κατάσταση στο Νιοχώρι είναι δραματική. Μιλάμε για την απόλυτη αναρχία. Μηχανάκια παρκάρουν σε θέσεις αυτοκινήτων και αντιστρόφως, καταργώντας εντελώς θέσεις για ΑΜΕΑ. Κι όλα αυτά χωρίς δημοτική αστυνομία, χωρίς ελέγχους και την παραβατικότητα στα ύψη».
«Σε λίγο καιρό δεν θα πηγαίνει κανείς στο κέντρο της Ρόδου για να ψωνίσει»
«Τις περισσότερες θέσεις καταλαμβάνουν οι υπάλληλοι που δουλεύουν στις δημόσιες υπηρεσίες, οι υπάλληλοι των τραπεζών, οι υπάλληλοι των καταστημάτων… Κι αυτό είναι λάθος. Δεν περισσεύουν θέσεις για τον κόσμο που θέλει να ψωνίσει. Μία από τις προτάσεις που έχουμε κάνει είναι να δημιουργηθούν περιφερειακά πάρκινγκ, να κλείσει, από τα Πλατανάκια, η πρόσβαση στα αυτοκίνητα και η τροφοδοσία των καταστημάτων να γίνεται έως τις δέκα το πρωί. Πάνω απ´ όλα όμως, για να διορθώσουμε αυτή την κατάσταση, χρειάζονται αποφάσεις – τομές».
«Οι Ροδίτες έχουμε μια ξενομανία. Να μάθουμε από τους Κρητικούς και να αγαπήσουμε περισσότερο τον τόπο μας»
«Αλλιώς, σε λίγο καιρό, δεν θα πλησιάζει κανείς στο κέντρο της πόλης… Πάντως, κάτι που πρέπει να αλλάξει, είναι οι Ροδίτες να αγαπήσουν περισσότερο τον τόπο τους. Να προστατεύσουν τα δικά τους προϊόντα και τα μαγαζιά τους. Όπως ακριβώς κάνουν οι Κρητικοί. Εμείς έχουμε μια ξενομανία…».
«‘Οσο για το ΦΠΑ, να καταλάβει ο κόσμος ότι τυχόν μείωση των συντελεστών είναι προς όφελος και του καταναλωτή. Ένα προϊόν που κοστίζει 100 ευρώ, τώρα κοστίζει 124, με τη μείωση θα πωλείται 117. Η οικονομία, μέσα στο μήνα, μπορεί να φθάσει συνολικά στα 50-100 ευρώ… Αν γίνει η μείωση και εφαρμοστεί αρχικά στα σούπερ μάρκετ, σταδιακά θα την απορροφήσουν και οι επιχειρήσεις. Θα συμφέρει όλο τον κόσμο».
«Το παράδοξο συμβαίνει στην Κω και στη Λέρο. Και στα δύο νησιά, λόγω των hotspot υπάρχει μειωμένος ΦΠΑ και στη Κάλυμνο όχι… Και φεύγουν από την Κάλυμνο για την Κω προκειμένου να ψωνίσουν φθηνότερα… Σκεφθείτε τη ζημιά που έχει προκαλέσει όλο αυτό στην Κάλυμνο».
«Πόσο δύσκολο είναι να βρεθούν 100 εκατ. ευρώ από ένα πλεόνασμα 3,4 δισ. ευρώ και να μειώσουν τον Φ.Π.Α;»
«Αν θέλετε την προσωπική μου άποψη, από τη στιγμή που δεν συμπεριλήφθηκε στον προϋπολογισμό, είναι δύσκολο να αλλάξει κάτι φέτος… Ας το κάνουν από το 2026. Αλλά, μη μας λένε για απουσία δημοσιονομικού κενού… Στο πρώτο τρίμηνο του 2025, το πλεόνασμα ήταν 3,4 δισ ευρώ… Δεν μπορούσαν να εξοικονομήσουν 100 εκατ. ευρώ για να εφαρμόσουν το μέτρο; Τόσο θα κόστιζε στο Κράτος που θα έπαιρνε πίσω αυτά τα χρήματα σε βάθος χρόνου. Θα είχαμε άμεση αύξηση κατανάλωσης και θα ήταν σημαντική ανάσα για τις μικρές επιχειρήσεις. Πρέπει ν’ αυξήσουμε την πίεση προς τον σημερινό υπουργό Οικονομικών που, θεωρώ ότι, μπορεί να καταλάβει το πόσο εύκολα αναπληρώνεται το κενό των 100 εκατ. ευρώ».
«Με το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, στη Ρόδο έρχονται όλο και λιγότεροι Έλληνες»
«Με τις τιμές των ακτοπλοϊκών, σε λίγο θα μετράμε τους Έλληνες που θα έρχονται στη Ρόδο. Μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων, με αυτοκίνητο, χρειάζεται 1000 ευρώ για να ταξιδέψει με το πλοίο στο νησί μας. Συνυπολογίστε και τη διάρκεια του ταξιδιού… Γι αυτό τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των Ελλήνων επισκεπτών στη Ρόδο μειώνεται συνεχώς…».