«H Κεντροαριστερά δεν είναι σημαία ευκαιρίας και σωσίβιο λαϊκιστών, αλλά συνέχεια ενός εγχειρήματος μακράς πνοής και εθνική ανάγκη για τον τόπο», δηλώνει σήμερα σε συνέντευξη του στη «δ» ο γραμματέας Οργανωτικού του ΚΙΝ. ΑΛ. κ. Στέφανος Παραστατίδης.
Ο κ. Παραστατίδης, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στη Ρόδο μαζί με την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Φώφη Γεννηματά για τις εργασίες της περιφερειακής συνδιάσκεψης, αναφέρεται μεταξύ άλλων, στο μείζον -όπως εξελίσσεται- θέμα του προσφυγικού μεταναστευτικού, ασκεί δριμεία κριτική στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς τους και θέτει τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων για το μέλλον του κόμματος ενόψει και της κεντρικής συνδιάσκεψης.


• Κύριε Παραστατίδη, θα ήθελα να ξεκινήσουμε την συνέντευξη από το μεγάλο θέμα των ημερών, το Μεταναστευτικο-Προσφυγικό. Πώς νομίζετε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις Ερντογάν;
Αυτή τη στιγμή υπάρχει πραγματική κρίση στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον Έβρο. Είναι προφανές πια πως η Τουρκία προσπαθεί πολιτικά να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση με τρόπο ο οποίος είναι απαράδεκτος για το διεθνές δίκαιο. Η στρατηγική Ερντογάν συνιστά μονομερή κατάργηση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, και είναι απολύτως επιθετική κίνηση κατά της χώρας μας. Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η Ε.Ε. αφορούν σε οικονομική βοήθεια 700 εκ και μικρή ενίσχυση της Frontex όμως δεν λύνουν το πρόβλημα. Χρειαζόμαστε αποφασιστική δράση και ριζικές λύσεις. Να ληφθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης της Frontex με μέσα και προσωπικό και να διαδραματίσει αυτή ουσιαστικό ρόλο στη φύλαξη των συνόρων. Να πιεσθεί η Τουρκία υπό την απειλή άμεσων κυρώσεων να δεχθεί την παρέμβαση της Frontex εντός των χωρικών υδάτων της για να σταματήσει η παράνομη διακίνηση ανθρώπων. Να ανασταλεί άμεσα η εφαρμογή του Κανονισμού Δουβλίνου και να επιταχυνθεί η διαδικασία κατάργησης του. Να σταματήσει η προσπάθεια επαναφοράς της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας που αποδείχθηκε και αναποτελεσματική και άδικη για τα νησιά μας. Να προχωρήσει αμέσως η αποσυμφόρηση των νησιών με κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλη την Ευρώπη.
• Πώς κρίνετε τον χειρισμό του θέματος από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ;
Είναι φανερό ότι η «βρώμικη» συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, την οποία ο κ. Τσίπρας υιοθέτησε ως δικό του επίτευγμα σε πρόσφατη συνέντευξη στο MEGA, είναι πλέον νεκρή. Σε ένα μείγμα άγνοιας, ιδεοληψιών αλλά – κυρίως -ωμής σκοπιμότητας, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχτηκε ρυθμίσεις, που μετέτρεπαν την Ελλάδα σε «αποθήκη ψυχών» της Ευρώπης, ενώ παράλληλα, έδιναν στην Τουρκία την απόλυτη ευχέρεια να ανοίγει ή να κλείνει την κάνουλα των ανθρώπινων ροών, ανάλογα με τις επιδιώξεις της. Και έχει -και γι’ αυτό- βαριές ιστορικές ευθύνες. Από την άλλη στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο Κ. Μητσοτάκης, πατώντας πάνω στην απόλυτη ανεπάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καλλιέργησε για ψηφοθηρικούς λόγους υψηλές προσδοκίες για το μεταναστευτικό.
Στο συντηρητικό ακροατήριο δημιουργήθηκε η πεποίθηση ότι αρκούσε η άνοδος της ΝΔ στην εξουσία, για να λυθεί αυτομάτως το ζήτημα. Η πρόσφατη αύξηση των ροών από την Τουρκία, αποκάλυψε την έλλειψη σχεδίου, την απουσία στρατηγικής και την ατολμία της κυβερνητικής παράταξης. Ενώ οι επιτάξεις και η βία κατά των νησιωτών, κατέδειξαν ένα γνωστό από άλλες εποχές αυταρχικό πρόσωπο.
Τα δύο κόμματα διαχειρίστηκαν το προσφυγικό σαν εθνικό και όχι σαν ευρωπαϊκό πρόβλημα. Εμείς σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές θα αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, γι αυτό και προτείνουμε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, για να καθορίσουμε την εθνική στρατηγική μας. Να χαράξουμε μια ενιαία εθνική γραμμή που να βασίζεται στο ό,τι ο εγκλωβισμός δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στα νησιά και στην ενδοχώρα δημιουργεί ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, ότι ο αναλογικός επιμερισμός τους σε όλη την ΕΕ, είναι πλέον υποχρεωτικός, και ότι είμαστε έτοιμοι να μπλοκάρουμε και κρίσιμες αποφάσεις, να ασκήσουμε veto, αν χρειαστεί. Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να διασφαλίσουμε την προστασία των συνόρων μας, που είναι και σύνορα της Ε.Ε. Με αποφασιστικότητα αλλά και σεβασμό στις ανθρωπιστικές μας αξίες.
• Κύριε Παραστατίδη, συμπληρώνουμε πλέον 8 μήνες από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ. Θα λέγατε ότι άλλαξε κάτι, ουσιαστικά, σε αυτό το διάστημα;
Νομίζω πώς για τα κόμματα εκείνα που στην διάρκεια της κρίσης ψάρευαν στα θολά νερά, οι μήνες του μέλιτος τελείωσαν. Για την ΝΔ, την παράταξη που ουσιαστικά έφερε την χρεοκοπία, και αρνήθηκε με τα αντιμνημονιακά Ζάππεια, να στηρίξει μια συναινετική εθνική πολιτική τα πρώτα κρίσιμα χρόνια, η σκληρή πραγματικότητα διαλύει πλέον όλα τα επικοινωνιακά φτιασιδώματα. Η ανεξέλεγκτη κατάσταση στο προσφυγικό, η διάψευση των μεγάλων υποσχέσεων για μειωμένα πλεονάσματα, η αδυναμία να δώσει λύσεις στα προβλήματα καθημερινότητας και ασφάλειας, που υποτίθεται θα έλυνε αυτόματα, η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και των δανειοληπτών, αποδεικνύουν ότι η συντηρητική δεξιά δεν μπορεί να δώσει ένα μεταρρυθμιστικό εναλλακτικό όραμα για την ελληνική κοινωνία. Το αντίθετο. Η γαλάζια «κανονικότητα», είναι η κανονικότητα του αυταρχικού συγκεντρωτισμού, των πελατειακών διευθετήσεων, και της νεοφιλελεύθερης απορρύθμισης. Πολύ γρήγορα έγινε φανερό ότι οι υποσχέσεις της ΝΔ ήταν ψεύτικες. Το υποτιθέμενο σχέδιο που είχε έτοιμο, ήταν η ανύπαρκτο ή πολύ παλιό, χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις στα όσα έχουν ανάγκη σήμερα οι πολίτες της χώρας μας. Οι οποίοι κατανοούν πλέον ότι εξαπατήθηκαν.
Και ο ΣΥΡΙΖΑ; Πώς κρίνετε τον απολογισμό και τις διακηρύξεις μετεξέλιξής του;
Πήρε 10 σχεδόν χρόνια στο ΣΥΡΙΖΑ, για να απολογηθεί και να δικαιώσει ουσιαστικά όσους καταδείκνυαν τον φρενήρη λαϊκισμό, τις «αυταπάτες», και την ανευθυνότητά του. Σήμερα δυστυχώς αποδεικνύεται το ίδιο ανερμάτιστος ως αντιπολίτευση, όπως και ως κυβέρνηση. Ένα αποϊδεολογικοποιημένο κομματικό μόρφωμα, με μοναδική πλέον συγκολλητική ουσία την εικόνα του Αλέξη Τσίπρα. Αφού τόσο καιρό συνέπλευσε και συμπλέει ακόμα με την ακροδεξιά και τον καραμανλισμό, ανακάλυψε στο πρόσωπο του «παλαιού προσωπικού που χρεοκόπησε την χώρα», εκείνων που «θα τους τελειώσουμε», «να βάλουμε και κανένα στη φυλακή», τον φυσικό του σύμμαχο ενάντια στην Δεξιά, και καλεί σε μέτωπα προοδευτικών δυνάμεων!
Με δανεικές ιδέες, με κραυγαλέες αντιφάσεις, χωρίς ίχνος πραγματικής αυτοκριτικής, με ένα και μόνο σκοπό. Την με κάθε τρόπο επάνοδό του στην κυβέρνηση και στην νομή της εξουσίας (και τους αρμούς της, πραγματικά αυτή τη φορά, όπως κυνικά διεκήρυξε ο αρχηγός του). Η μετεξέλιξή του είναι μία ακόμα μεταμφίεση, μια ακόμα «κωλοτούμπα».
Η παράταξη που επεδίωξε και πέτυχε να διχάσει την ελληνική κοινωνία για μικροκομματικούς σκοπούς, που απαξίωσε με λόγια και πράξεις τους πολιτικούς της αντιπάλους, προσπαθώντας μάλιστα να τους σύρει στα δικαστήρια με κατηγορίες που κατέρρευσαν, δεν έχει καμία σχέση με την σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία. Το Κίνημα Αλλαγής δεν πρόκειται να παίξει παιχνίδια σκοπιμοτήτων.
Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μακριά από τις ανάγκες του τόπου, είναι μια συντηρητική πολιτική που άνοιξε τον δρόμο στη ΝΔ. Ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με τα έργα της αποτέλεσε και αποτελεί τον μεγαλύτερο και καλύτερο χορηγό της Δεξιάς και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
• Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στην Ρόδο, η Περιφερειακή Συνδιάσκεψη Νοτίου Αιγαίου του Κινήματος Αλλαγής τις εργασίες της οποίας παρακολουθήσατε κι εσείς. Ποια είναι τα συμπεράσματά σας από αυτή την διαδικασία;
Η ιδεολογική και πολιτική Συνδιάσκεψή μας, με βασική ομιλήτρια την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής κ. Φώφη Γεννηματά, γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Με θέμα την προοδευτική αντίληψη για την νέα εποχή και τον δρόμο της Σοσιαλδημοκρατίας, έγιναν εισηγήσεις όχι με ένα στενά κομματικό πνεύμα, και αναπτύχθηκε ένας πλούσιος διάλογος. Το μήνυμα που πήραμε είναι πολύ αισιόδοξο, και δείχνει ότι ο κόσμος της Δημοκρατικής Παράταξης επανασυσπειρώνεται πάλι στον φυσικό του χώρο.
Η Κεντρική Συνδιάσκεψη που θα γίνει στο άμεσο μέλλον, σηματοδοτεί την αναγκαία επανεκκίνηση του Κινήματος Αλλαγής για να ανταποκριθεί στις εξελίξεις ενός κόσμου που αλλάζει με διαστημική ταχύτητα. Να δώσει καινοτόμες και ρηξικέλευθες απαντήσεις στα μεγάλα διακυβεύματα της εποχής. Τι σημαίνει σοσιαλδημοκρατία τον 21ο αιώνα; Για ποια Ευρώπη και με ποιο όραμα αξίζει να αγωνιστούμε; Με τι τρόπο η 4η βιομηχανική επανάσταση και η ψηφιακή τεχνολογία μπορούν να κάνουν την ζωή μας καλύτερη; Πώς αντιμετωπίζουμε τις νέες μορφές ανισότητας και πώς ένα νέο μοντέλο κοινωνικού κράτους, θα υπερασπίσει τους πιο αδύναμους;
Γιατί η δημοκρατία των ίσων ευκαιριών, των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων, είναι απαραίτητη προϋπόθεση μιας ανοικτής κοινωνίας απέναντι στον αυταρχισμό και την ισοπέδωση; Πώς θα απαντήσει η ανθρωπότητα στην απειλή της κλιματικής κρίσης, ποια μέτρα πρέπει να πάρει για να κερδίσει αυτό το στοίχημα ζωής; Στους παραπάνω άξονες, καλείται το Κίνημα Αλλαγής να καταθέσει τις ιδέες του και τον προβληματισμό του.
Σαν ένα ζωντανό και ανανεούμενο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, να φέρει την πολιτική στο προσκήνιο. Και με όπλο τον προγραμματικό του λόγο, να εκφράσει όλες εκείνες τις δυνάμεις της εργασίας που χτυπήθηκαν από την κρίση, τους νέους ανθρώπους που δεν βρίσκουν διέξοδο, την δημιουργική Ελλάδα που ασφυκτιά. Αποδεικνύοντας ότι η Κεντροαριστερά δεν είναι σημαία ευκαιρίας και σωσίβιο λαϊκιστών. Αλλά συνέχεια ενός εγχειρήματος μακράς πνοής και εθνική ανάγκη για τον τόπο.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ