Ο Δρ. Βύρων Ματαράγκας είναι καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Bahce Sehir της Κωνσταντινούπολης. Ρωμιός στην καταγωγή, η οικογένειά του ήταν από τις τελευταίες που απέμειναν στην Πόλη και αναγκάστηκαν τελικά λόγω των γεγονότων του 1964 να αφήσουν την πατρογονική τους εστία και να μετοικήσουν στην Αθήνα. Ο ίδιος έγινε καθηγητής πανεπιστημίου και δίδασκε επί σειράν ετών στο Πάντειο, αλλά τα τελευταία χρόνια επέστρεψε στον τόπο καταγωγής του.
Μεταξύ άλλων, ο Δρ. Βύρων Ματαράγκας διδάσκει το μάθημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο και μιλά στη «δ» για τα τεκταινόμενα στον Έβρο. «Η απόφαση της κυβερνήσεως να κλείσει τα σύνορα ήταν επιβεβλημένη και απολύτως αναγκαία», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Χαρακτηρίζει τη στάση της Ε.Ε. «απογοητευτική» σημειώνοντας ότι: «η Ε.Ε. δεν εισακούεται στην Άγκυρα, διότι οι σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας είναι ένα καμένο χαρτί, μία χαμένη υπόθεση»!
• Κύριε Ματαράγκα η εισβολή στα ελληνικά σύνορα με την Τουρκία από πρόσφυγες και μετανάστες, έχει χαρακτηρισθεί ως μία ασύμμετρη απειλή. Ποιο είναι το σχόλιό σας; Πώς βιώνετε εσείς τα τεκταινόμενα ζώντας στην Κωνσταντινούπολη και διδάσκοντας διεθνείς σχέσεις σε ένα τουρκικό πανεπιστήμιο;
Είναι όντως μία ασύμμετρη απειλή! Η απόφαση του κ. Έρντογάν να ανοίξει τα σύνορα προς την Ευρώπη ήταν «εκ Θεού», διότι έτσι ανάγκασε την κυβέρνηση να λάβει τα στοιχειωδώς απαραίτητα μέτρα, και ταρακούνησε την κοινή γνώμη της Ελλάδος ώστε να αντιληφθεί επιτέλους ότι το «λαθρομεταναστευτικό» -αυτός είναι ο ορθός όρος- έχει εξελιχθεί σε πρόβλημα «εισβολής».
Στις αρχές Δεκεμβρίου και συγκεκριμένα στις 7 παρελθόντος Δεκεμβρίου, δηλαδή πριν από τρεις μήνες, σε ένα Ίδρυμα εδώ στην Κωνσταντινούπολη, που θεωρείται ένα “think tank” (δεξαμενή σκέψης), μετά την ομιλία μου με θέμα «Οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις», ένας αντιστράτηγος ε.α. μου είπε κατ’ ιδίαν: «Στην διαμάχη μας με την Ελλάδα για το Αιγαίο, θα μπορούσαμε να ρίξουμε και τα οκτώ εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες, που έχουμε εδώ»!
Να λοιπόν, το κάνουν!
Την στιγμή αυτή την τουρκική κοινή γνώμη απασχολεί η πολεμική εμπλοκή της Τουρκίας στην Συρία και οι απώλειες Τούρκων στρατιωτών.
Η εκροή λαθρομεταναστών (και πραγματικών προσφύγων) προς την Δύση είναι μία ανακούφιση για την Τουρκία, που «φιλοξενεί» στο έδαφος της οκτώ εκατομμύρια λαθρομετανάστες και πρόσφυγες. Σε αυτούς υπολογίζεται ότι θα προστεθεί και ένα εκατομμύριο πρόσφυγες ως συνέπεια των πρόσφατων πολεμικών επιχειρήσεων στη Συρία!
• Πώς κρίνετε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον Έβρο και την απόφαση για το κλείσιμο των συνόρων;
Η κατάσταση στον Έβρο είναι πολύ κρίσιμη. Η Ελλάδα δέχεται μία «εισβολή», θα μπορούσαμε να πούμε και «επίθεση» όχι Τούρκων στρατιωτών, αλλά «λαθρομεταναστών», και αυτό είναι το «πονηρό» ή μάλλον το «έξυπνο» στην συμπεριφορά των Τούρκων!
Εάν έκαναν στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ελλάδος, θα ήσαν έκθετοι σε όλο τον κόσμο ως ένοχοι επιθετικού πολέμου!
Στέλνοντας στα σύνορα με την Ελλάδα στίφη λαθρομεταναστών, οι οποίοι και στην Τουρκία μπήκαν παράνομα, δηλαδή λαθραία, σηκώνει το λάβαρο του δήθεν ανθρωπισμού, της δήθεν φιλευσπλαχνίας, της δήθεν φιλανθρωπίας!!!
Η απόφαση της κυβερνήσεως να κλείσει τα σύνορα ήταν επιβεβλημένη και απολύτως αναγκαία.

• Πώς σχολιάζετε τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δη της Γερμανίας σχετικά με την… εισβολή που δέχθηκαν τα σύνορα της χώρας μας; Γιατί δεν απαιτεί να τηρεί τη συμφωνία του 2016 με την ΕΕ βάσει της οποίας δεσμεύθηκε να κρατάει τους μετανάστες στο έδαφός της;
Η στάση της Ε.Ε. είναι πολύ απογοητευτική! Δεν προσδοκώ απολύτως τίποτα από την Ε.Ε. Η απόφασή της να δώσει κάτι ψύχουλα, κάτι εκατομμύρια Ευρώ στην Ελλάδα είναι παραπλανητική! Έτσι θα αντιμετωπισθεί η εισβολή των λαθρομεταναστών που δέχεται η Ελλάδα;
Η επίσκεψη των Ανώτατων Αξιωματούχων της Ε.Ε. μαζί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος στα σύνορα με την Τουρκία, στο σημείο όπου η Ελλάδα δέχεται την εισβολή των μυρίων, είναι ένα πολιτικό show, που ασφαλώς, δεν πρόκειται να επηρεάσει τον κ. Ερντογάν!
Άλλωστε η Ε.Ε. δεν εισακούεται στην Άγκυρα, διότι οι σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας είναι ένα καμένο χαρτί, μία χαμένη υπόθεση!
Η Τουρκία παραπονείται ότι η Ε.Ε. δεν τήρησε κυρίως τις οικονομικής φύσεως υποχρεώσεις της!
• Πάντως ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποιεί ότι «εκατομμύρια» μετανάστες θα κατευθυνθούν «σύντομα» προς την Ευρώπη, αφού η Τουρκία άνοιξε τα σύνορά της, εντείνοντας τις πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η εξέλιξη των πραγμάτων;
Ναι. Αυτό που λέει ο κ. Ερντογάν θα το πράξει! Θα συνεχίσει να στέλνει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδος τα οκτώ εκατομμύρια λαθρομεταναστών, που ζουν στην Τουρκία!
Ο κ. Έρντογάν δεν μπλοφάρει! Γενικά οι Τούρκοι δεν μπλοφάρουν! Ο κ. Έρντογάν ως αυθόρμητος και εκδηλωτικός, δεν υποκρίνεται! Λέει τις σκέψεις του και τις προθέσεις του!
Ο σκοπός του είναι διττός:
Με ένα σμπάρο, δύο τρυγόνια!
α) Να δημιουργήσει αφόρητη πίεση στην Ελλάδα για να την εξαναγκάσει να έρθει σε συνεννόηση με την Άγκυρα στα θέματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.
Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι, ο στείρος αντιτουρκισμός βλάπτει την Ελλάδα. Ουδόλως επηρεάζει την Τουρκία!
β) Να αναγκάσει την Ε.Ε. να δώσει περισσότερα χρήματα στην Τουρκία προκειμένου να κρατήσει στο έδαφος της τους λαθρομετανάστες (και τους πραγματικούς πρόσφυγες) και κυρίως να την αναγκάσει να δείξει μεγαλύτερη κατανόηση για το πρόβλημα ασφάλειας (τρομοκρατίας) που αντιμετωπίζει στις νοτιο-ανατολικές επαρχίες της.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ