Ειδήσεις

Υπερυπουργός κατά της διαφθοράς ο Νικολούδης-Ποιος είναι ο “αδιάφθορος” εισαγγελέας

Υλοποιείται με απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα η συγκέντρωση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών της χώρας κάτω από μια «ομπρέλα».

Ετσι, υπό την αρμοδιότητα του υπουργού Επικρατείας Παναγιώτη Νικολούδη περνούν το ΣΔΟΕ – στο οποίο μόλις χθες ανακοινώθηκε η αλλαγή του επικεφαλής καθώς γραμματέας αναλαμβάνει ο κ. Π Δάνης- καθώς επίσης και οι ακόλουθοι ελεγκτικοί μηχανισμοί:

Οι υπηρεσίες Εσωτερικού Ελέγχου των υπουργείων
Η οικονομική Αστυνομία
Το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕ.Υ.Υ.Π)
Το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και
Το Σώμα Επιθεώρησης Δημοσίων Εργων (ΣΕΔΕ)
Ποιες θα είναι, όπως προκύπτει από το ΦΕΚ, οι αρμοδιότητες του κ. Νικολούδη;

«Καθορίζει, συντονίζει και εποπτεύει τη δράση τους, καθορίζει τις προτεραιότητες των ελεγκτικών τους δράσεων και τους αναθέτει τη διενέργεια συντονισμένων ή επιμέρους ελέγχων και διορίζει από κοινού με τους συναρμόδιους Υπουργούς τον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΟΕ και τους επικεφαλής των Υπηρεσιών. Εκπροσωπεί τη Κυβέρνηση σε διεθνείς οργανισμούς και όργανα ή/και υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή άλλων κρατών για ζητήματα συνεργασίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος».

Επίσης στις αρμοδιότητες περιλαμβάνονται:

Οι κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες και η νομοθετική πρωτοβουλία,
Η πρόταση για την έκδοση ατομικών και κανονιστικών διαταγμάτων,
Η έκδοση πράξεων ατομικού και κανονιστικού χαρακτήρα,
Η πρόταση για την έκδοση διαταγμάτων και η έκδοση πράξεων από κοινού με συναρμόδιους Υπουργουργούς.

Ποιος είναι

Ο Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Νικολούδης, γεννήθηκε στη Μάνη το 1949 και σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έκανε ειδικές σπουδές στις ΗΠΑ σχετικά με το Διεθνές Οργανωμένο έγκλημα, το «Ξέπλυμα μαύρου χρήματος» και τη Διαφθορά.

Από τον Μάρτιο του 2011 είναι Πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.

Το ορμητήριο του βρίσκεται στο κτίριο του ΣΔΟΕ στην οδό Πειραιώς , όπου πριν από δύο μήνες είχε συναντήσει και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον σημερινὀ πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ενημερώνοντας τους για τα πολύ σημαντικά πεπραγμένα της Αρχής στον αγώνα για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος . Η εκτίμηση τόσο του ίδιου του πρωθυπουργού, όσο και πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπό του ήταν δεδομένη, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας από την Κουμουνδούρου, υπογράμμιζαν τη λίστα με τα 3.000 φυσικά πρόσωπα που συνέταξε κατόπιν ερευνών ο Παναγιώτης Νικολούδης, αλλά δεν εκμεταλλεύτηκε ποτέ η κυβέρνηση Σαμαρά.

Και είναι γεγονός, ότι πολλές από τις μεγάλες ποινικές δικογραφίες με οικονομικό περιεχόμενο η διερεύνηση, των οποίων βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη, έχουν σχηματιστεί από έρευνες και σχετικά πορίσματα του, τα οποία στη συνέχεια αποστάλησαν στους αρμόδιους εισαγγελείς, όπως η υπόθεση της PROTON BANK και της FBB και από τις πιο πρόσφατες η υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Στον κο Νικολούδη ανήκει η φράση :«Κανείς δεν μπορεί να κλέβει και να κοιμάται ήσυχος».

Είναι η δήλωση που είχε κάνει συμπληρώνοντάς την με το εύλογο «το μήνυμα δὀθηκε», παρουσιάζοντας τον Μάρτιο του 2014 ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, δύο εκθέσεις πεπραγμένων.

Είχε καλέσει μάλιστα εμμέσως, όσους έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα να το επιστρέψουν εκμεταλλευόμενοι την επικείμενη τότε πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης για επιεικέστερη μεταχείριση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αρχής, εντός του 2013 εντοπίστηκε από την Αρχή, της οποίας προΐσταται εγκληματικό προϊόν ύψους 200 εκατ. ευρώ, προερχόμενο από φοροδιαφυγή, εμπορία ναρκωτικών και απάτες μέσω υπολογιστή, καθώς και 412 περιπτώσεις παραβίασης του νόμου περί πόθεν έσχες.

Τα κεφάλαια που νομιμοποιήθηκαν, ωστόσο, δεν είναι δυνατό να εκτιμηθούν: Η Αρχή επεξεργάζεται μάλιστα και περί τα 10.000 στοιχεία και δεδομένα, στα οποία φαίνεται να πρωταγωνιστεί «η οικονομική ελίτ και τα μέσα ενημέρωσης, αλλά όχι οι πολιτικοί».

Λίγο νωρίτερα είχε διαβιβαστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η λίστα της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, στην οποία περιλαμβάνονται Δήμαρχοι, περιφερειάρχες, γιατροί του ΕΣΥ, πρόεδροι ΝΠΔΔ, διαιτητές και δημοσιογράφοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση έχουν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη συνολικά 413 υποθέσεις για ψευδείς δηλώσεις ενώ «πρωταθλητές» στην απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων αναδείχτηκαν οι άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ακολουθούν οι γιατροί του ΕΣΥ.

Ο κος Νικολούδης έκανε λόγο στην έκθεση για «ένα ιδιαίτερο είδος οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας», για «εγκληματικές συμπεριφορές» αλλά και για «φαινόμενο καταλήστευσης των τραπεζών εκ των έσω». Παράλληλα, κατήγγειλε και τις «δυσχέρειες που υπήρξαν, για να αντληθούν στοιχεία και πληροφορίες από τις ελεγχόμενες τράπεζες τα οποία στρέφονται εναντίον των διοικήσεων τους».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου