Τοπικές Ειδήσεις

Φιλ. Ζαννετίδης: Η ΠΝΑι δεν εκβιάζεται!

«Αστραψε και βρόντηξε» χτες ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, αναφορικά με τις προσπάθειες σπίλωσης της περιφερειακής αρχής για την κατάσταση στο πυρηνελαιουργείο αλλά και τον ‘εμπορικό πόλεμο’ που υφίσταται η περιοχή μας, σχετικά με την παραγωγή και την ποιότητα του λαδιού.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μίλησε για την κατάσταση με τα ελαιοτριβεία στο νησί της Ρόδου.
«Το τελευταίο διάστημα, επιχειρείται ξανά, να χρησιμοποιηθούν οι παραγωγοί προκειμένου κάποιοι ελαιοτριβείς να λύσουν τα προβλήματά τους με τη νομοθεσία. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι τα ελαιοτριβεία είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις και σε ό,τι αφορά την ΠΝΑι, ο ρόλος της είναι ελεγκτικός και δεν έχει αρμοδιότητα για να δίνει άδειες σε επιχειρήσεις.
Γι αυτό και οφείλουν να προσαρμόζονται με την κείμενη νομοθεσία. Και όχι να χρησιμοποιούν τους παραγωγούς και να ρίχνουν το ‘μπαλάκι’ σε άλλους. Στην Ρόδο, λειτουργούν έξι ελαιοτριβεία που λειτουργούν με όλες τις αδειοδοτήσεις που προβλέπει η νομοθεσία –είναι, δηλαδή νόμιμα», όπως είπε.
Ο κ. Ζαννετίδης, εξεμάνη (κυριολεκτικά) και σε πολύ αυστηρό τόνο εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για την κατάσταση όπως έχει δημιουργηθεί: «Αυτό που γίνεται στην Ρόδο, δεν υπάρχει πουθενά! Κάποιοι κάνουν συνεχώς καταγγελίες και χρησιμοποιούν τους παραγωγούς που θέλουν να κάνουν την δουλειά τους!
Η ΠΝΑι ΔΕΝ εκβιάζεται! Εμείς ΔΕΝ θα μπούμε σε αυτή την λογική! Εκτός από τα έξι ελαιοτριβεία που λειτουργούν νόμιμα, τα υπόλοιπα έχουν προβλήματα λόγω του προβλήματος που έχει ανακύψει με το πυρηνελαιουργείο –το οποίο, πρόσφατα ανέλαβαν ελαιοτριβείς να το λειτουργήσουν.
Αντιλαμβανόμαστε το θέμα και δίνουμε τον απαραίτητο χρόνο.
Όμως, οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρχει δεν μπορεί να μετατίθεται στους παραγωγούς και να εκβιάζεται η ΠΝΑι. Είναι υποχρεωμένοι να τηρήσουν την νομοθεσία!» ξεκαθάρισε.

Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ
ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΥ
Ο αντιπεριφερειάρχης, εξέφρασε ακόμη την έντονη δυσαρέσκειά του για την προσπάθεια που γίνεται συστηματικά να υποβιβαστεί η ποιότητα του λαδιού που παράγεται σε τοπικό επίπεδο:
«Εμείς αυτό δεν το δεχόμαστε! Ο εμπορικός πόλεμος που έχει ξεκινήσει, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές του λαδιού από την Ρόδο –όπως έχει γίνει σε άλλα μέρη της Ελλάδας- είναι ένας πόλεμος τον οποίο δεν ανεχόμαστε! Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να προστατέψουμε τους παραγωγούς μας και να υπερασπιστούμε την ποιότητα του λαδιού…» ξεκαθάρισε.
Αναφερόμενος, στο θέμα του μύκητα που εμφανίσθηκε από την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου, ο κ. Ζαννετίδης τόνισε: «Οι υπηρεσίες της ΠΝΑι παρακολουθούν το πρόβλημα, κάνουν δειγματοληψίες και περιμένουμε τις απαντήσεις από αρμόδιο επιστημονικό εργαστήριο. Το γλοιοσπόριο είναι μια ασθένεια που βρίσκεται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια –έπληξε την Πελοπόννησο και την Κρήτη και στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου, έπληξε την Ρόδο. Βρίσκεται, ωστόσο υπό παρακολούθηση και αναμένουμε οδηγίες από το αρμόδιο υπουργείο».

 ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ
ΔΗΜΑΡΧΟ ΛΕΡΟΥ
Απαντώντας σε δηλώσεις του δημάρχου Λέρου για το Φράγμα στο Παρθένι, ο κ. Ζαννετίδης είπε χαρακτηριστικά: «Επικοινώνησα με την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων, ο οποίος μου έδωσε εξηγήσεις. Προφανώς, ο δήμαρχος Λέρου διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, θέλοντας να πλήξει τον περιφερειάρχη και την ΠΝΑι. Ουδέποτε η μελέτη ήρθε σ’ εμάς. Οι πόροι παραμένουν στο υπουργείο. Ο δήμαρχος Λέρου, ας πει μια φορά, την αλήθεια και να μην την παραποιεί!».

Η ΠΝΑι ΣΤΗΝ
ΕΚΘΕΣΗ ΜΕΛΙΟΥ
Ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας ανακοίνωσε επίσης, ότι η ΠΝΑι θα συμμετάσχει με 48 παραγωγούς (από 18 νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου) στο ’11ο Φεστιβάλ Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας’ που γίνεται στην Αθήνα, στις 6, 7 & 8 Δεκεμβρίου 2019 (Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας) με στόχο να προβληθεί αυτό το τοπικό προϊόν και η ποιότητά του.
Στη συνέχεια, ακολουθεί η συμμετοχή της ΠΝΑι στην έκθεση τροφίμων «Grecka Panorama» που πραγματοποιείται το σαββατοκύριακο 7 & 8 Δεκεμβρίου 2019, στη Βαρσοβία.

Η ΓΕΦΥΡΑ ΜΑΚΚΑΡΗ
ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΓΕΦΥΡΑ
Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις με την κατεδάφιση της γέφυρας Μάκκαρη, ο κ. Ζαννετίδης είπε πως «η Οικονομική Επιτροπή και ο περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος, αποφάσισαν την διάθεση πόρων 500.000 ευρώ για την καθαίρεση της γέφυρας. Προχωράμε με την προσφυγή στο αρ. 34 για κατεπείγουσες περιπτώσεις και αναμένουμε την έγκριση των αποτελεσμάτων.
Στην επόμενη συνεδρίαση της Ο.Ε. θα εισαχθεί στα εκτός ημερησίας διατάξεως, για να επισπευσθούν οι διαδικασίες» ανέφερε.
Για την κατασκευή της νέας γέφυρας, υπολογίζεται ότι το κόστος θα ξεπεράσει τα 15 εκ. ευρώ και η χρηματοδότηση θα γίνει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων –ενώ ο κ. Χατζημάρκος, αναζητεί πρόσθετους πόρους και από άλλα προγράμματα. «Θέλουμε να γίνει το συντομότερο δυνατόν, αλλά είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο έργο και θα απαιτήσει χρόνο…», ανέφερε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου