Συνεντεύξεις

Γ. Υψηλάντης: «Επιβάλλεται η ίδρυση όχι απλά ενός τμήματος, αλλά μιας ολόκληρης πανεπιστημιακής σχολής τουρισμού»

Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου
Τον «κώδωνα του κινδύνου» κρούει, σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική», ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργος Υψηλάντης σχετικά με το μείζον πρόβλημα της καθαριότητας στην Ρόδο. Με δεδομένο ότι η επόμενη τουριστική περίοδος είναι κοντά εκφράζει φόβους ότι ίσως δεν θα είμαστε έτοιμοι έγκαιρα εάν δεν προχωρήσουν τα σχέδια της δημοτικής αρχής ενώ αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με το τι θα πράξει στις επόμενες εκλογές.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Υψηλάντη, να ξεκινήσουμε από τις πιο πρόσφατες εξελίξεις και να σας ζητήσω ένα σχόλιο για την σύσκεψη που έγινε την Δευτέρα με αντικείμενο την επαναλειτουργία του Τμήματος Τουρισμού στην Χίο. Ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η έκβαση;
Με βάση τα όσα ακούστηκαν στην πολύωρη σύσκεψη της περασμένης Δευτέρας, εκτιμώ ότι η εξέλιξη θα είναι θετική. Με δύο προϋποθέσεις. Αφ’ ενός οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι τοπικοί φορείς να συγκεκριμενοποιηθούν και να καταγραφούν ως συγκεκριμένη δεσμευτική πρόταση προς τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Αφ’ ετέρου, να αναλάβει η κυβέρνηση δεσμεύσεις αναφορικά με την εξασφάλιση του αναγκαίου επιστημονικού διδακτικού προσωπικού.
Θέλω να επαναλάβω συνοπτικά τη θέση μας, όπως εκφράσθηκε στη σύσκεψη.
Η Ρόδος δεν έχει ανάγκη να αποδείξει και να πείσει ότι έχει τα προσόντα για να προκριθεί ως πόλη ίδρυσης απλά ενός Τμήματος Τουρισμού του Πανεπιστημίου. Μια τέτοια θεώρηση του ζητήματος μιλά για το αυτονόητο και μάλλον μας αδικεί.
Η ολοκληρωμένη θεώρηση ενός μοντέλου ανάπτυξης του κυρίαρχου κλάδου της οικονομίας μας που είναι ο τουρισμός, επιβάλλει την ίδρυση όχι απλά ενός Τμήματος, αλλά μιας ολόκληρης Πανεπιστημιακής Σχολής Τουρισμού με πολλές κατευθύνσεις και επιμέρους τμήματα. Κι όχι μιας, αλλά περισσότερων τέτοιων σχολών, σε πολλά πανεπιστήμια της χώρας. Η Τουρκία για παράδειγμα, έχει 49 σχολές απ’ ότι ακούω.
Μια τέτοια σχολή πρέπει να έχει την αντιστοίχισή της και σε ανάλογες σχολές των υπόλοιπων βαθμίδων της εκπαίδευσης (βασική, ανώτερη, κλπ). Πρέπει να έχει χωροταξική αντιστοίχιση με την ίδια την τουριστική βιομηχανία, που θ’ αποτελέσει το πεδίο άντλησης στοιχείων για προπτυχιακή και μεταπτυχιακή έρευνα και ταυτόχρονα το πεδίο εφαρμογής των αποτελεσμάτων των ερευνών αυτών. Πρέπει επίσης να έχει αντιστοίχιση με το διεθνές προφίλ και την αναγνωρισιμότητα του χώρου λειτουργίας της.
Στα πλαίσια αυτά, ο σχεδιασμός θα οδηγούσε από μόνος του στην επιλογή της Ρόδου ως τόπου ίδρυσης της πρώτης τέτοιας σχολής στη χώρα. Γιατί η Ρόδος ανταποκρίνεται περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή, στα χαρακτηριστικά αυτά.
Δεν θα έπρεπε λοιπόν λογικά να ζητούμε ή να απαιτούμε τίποτα. Αν κάποιοι νοιάζονται για την ανάπτυξη του τουρισμού ως βασικού στοιχείου της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, θα είναι τουλάχιστον ανόητοι, να μην επιλέξουν πρωτίστως τη Ρόδο. Από τη μεριά μας όμως ως τοπική κοινωνία, χρειάζεται να δώσουμε κάθε δυνατή βοήθεια και στήριξη.
• Πώς κρίνετε τις προσπάθειες για την διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021;
Έχει γίνει μια εξαιρετική προσπάθεια, από μια ομάδα ανθρώπων με υπευθυνότητα, εντατική δουλειά και επαγγελματισμό. Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Το όλο εγχείρημα είναι εξαιρετικά φιλόδοξο αν και εξ αιτίας του κανονιστικού πλαισίου δεν έχει διαχυθεί ακόμα στην κοινωνία. Αυτό είναι και η αιτία που κάνει ενδεχόμενα κάποιους συμπολίτες μας να είναι ακόμα επιφυλακτικοί. Προσωπικά αισιοδοξώ για το ευτυχές αποτέλεσμα. Η Ρόδος αξίζει να είναι η πρώτη νησιωτική πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, η Ρόδος μπορεί να υλοποιήσει αξιόπιστα και αποτελεσματικά ένα τόσο σπουδαίο ευρωπαϊκό εγχείρημα.
Στο ζήτημα αυτό υπάρχει ομοθυμία και συστράτευση που πρέπει να μας διδάξει ότι όταν τίθενται κοινοί μακροπρόθεσμοι στόχοι και υπάρχει συσπείρωση δυνάμεων γύρω απ’ αυτούς, τα αποτελέσματα δεν μπορούν παρά να είναι καλά.
Η αλήθεια είναι πως ακόμα δεν υπάρχει κουλτούρα συνθέσεων και άρα συναινέσεων στην αυτοδιοίκηση, κάτι που ελπίζω σύντομα να αλλάξει, μέσα από την σχεδιαζόμενη τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της. Στο ζήτημα της πολιτιστικής πρωτεύουσας έχει γίνει ήδη ένα πολύ θετικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή.
• Συνεχίζεται το… ‘θρίλερ’ με την καθαριότητα. Πώς βλέπετε τις εξελίξεις, πιστεύετε πως θα είναι έτοιμος ο Δήμος Ρόδου για το επόμενο καλοκαίρι;
Το τελευταίο είναι το ουσιαστικό ζητούμενο. Ο Δήμος πρέπει να είναι έτοιμος για την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου. Η οποία είναι κοντά. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι πολίτες δεν  πρέπει να απολαμβάνουν τα οφέλη της καθαριότητας όλο το χρόνο. Μα ακόμα πιο ουσιαστικό ζήτημα από το μάζεμα των σκουπιδιών και το σκούπισμα των δρόμων και των κοινόχρηστων χώρων, είναι η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων.
Και για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους δεδομένου ότι ο χρόνος κυλά γρήγορα, φοβάμαι ότι σε πολύ λίγα χρόνια δεν θα έχουμε ούτε ΧΥΤΑ για να τα θάψουμε, όχι για να τα διαχειριστούμε με τον τρόπο που επιβάλλει η νομοθεσία και απαιτεί η εποχή μας. Με αυτή την έννοια, μπορεί  να το πει κανείς και θρίλερ.
Όσο για τον σχεδιαζόμενο νέο διαγωνισμό την άποψή μας την είπαμε – με τρόπο σκληρό ενδεχομένως, καθότι το δις εξαμαρτείν… – για να αφυπνίσουμε και να προλάβουμε την επανάληψη του προηγούμενου φιάσκου. Δυστυχώς φοβάμαι πως αν ο δήμαρχος επιμείνει στην επιλογή του, δεν θα το αποφύγει. Κι είναι κρίμα για τον ίδιο, αλλά κυρίως για τη Ρόδο.
Θα επαναλάβω τη θέση μας, πως αν υπάρχουν διαθέσιμα 4,5 εκατομ. ευρώ/ετησίως για τα επόμενα 4 χρόνια και φαίνεται ότι υπάρχουν, τότε μπορούν να τα αξιοποιήσουν σε επενδύσεις εξοπλισμού, μέσων και ανθρώπινων πόρων, μεταμορφώνοντας τη Διεύθυνση Καθαριότητας σε «πυρηνοκίνητη» για να το πω παραστατικά και τη Ρόδο σε υπόδειγμα καθαρού Δήμου. Μπορούσαν και έπρεπε να το είχαν κάνει. Ωστόσο, ποτέ δεν είναι αργά.
• Παρατηρούμε ότι υπάρχουν πολλά μέτωπα που έχει ανοίξει η δημοτική αρχή Ρόδου τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα π.χ. η κατάσταση με τους ΡΟΜΑ, η αξιοποίηση κτηρίων κ.λπ. Διαφαίνεται ότι όσο και να πιέζει η αντιπολίτευση, ο κ. δήμαρχος επιμένει να μην αναλαμβάνει πρωτοβουλίες.
Η ευθύνη της αντιπολίτευσης είναι συγκεκριμένη και οι δυνατότητές της θεσμικά περιορισμένες. Κι ας εκφράζει αθροιστικά στο σύνολό της, την προτίμηση του 62% του ροδιακού λαού. Η ευθύνη διοίκησης του Δήμου και των τοπικών υποθέσεων είναι στα χέρια της δημοτικής πλειοψηφίας, την οποία επέλεξε τελικά ο ροδιακός λαός με τη ψήφο του δυόμιση χρόνια πριν. Αυτό είναι το ισχύον σύστημα.
Ο ροδιακός λαός όμως θα είναι και ο τελικός κριτής της επάρκειας, της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας των επιλογών του Δημάρχου και της παράταξής του. Για τον κόσμο δεν αρκούν τα λόγια, οι διαβεβαιώσεις και οι εξαγγελίες. Δεν αρκεί καν το επικοινωνιακό promotion ή τουλάχιστον δεν μετρά όσο θέλουν να πιστεύουν κάποιοι. Μετράει το αποτέλεσμα, όπως το εισπράττει ο κάθε πολίτης χωριστά στην καθημερινότητά του.
• Οι εκλογές είναι βέβαια μακριά, αλλά κάποιοι θέλουν να ξεκινήσουν από τώρα. Τι θα κάνετε εσείς με την παράταξή σας;
Συμφωνώ απόλυτα στη διαπίστωσή σας, ότι οι εκλογές είναι μακριά. Απομένουν δυόμιση χρόνια και θεωρώ ότι μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, δεν θα έκανε καλό στη Ρόδο. Ταυτόχρονα, στο διάστημα αυτό αναμένονται εξελίξεις, αναφορικά με το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της αυτοδιοίκησης, αλλά και το πλαίσιο διεξαγωγής των ίδιων των εκλογών.
Η παράταξή μας, η ΡΟΠΟΑΝ, θα εκτιμήσει στην ώρα τους τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν, και δημοκρατικά και συλλογικά, θα καθορίσει την πορεία της.
• Τι θα πρέπει να περιμένουμε από τη συζήτηση για τις αλλαγές στον ‘Καλλικράτη’; Η Ρόδος θα πρέπει να ανοίξει και πάλι θέμα χωροταξίας;
Πολλά μπορούμε και πρέπει να περιμένουμε από τη συζήτηση για τις αλλαγές στον Καλλικράτη, αν και προσωπικά πιστεύω πως δεν φτάνουν μπαλώματα και μερεμέτια. Απαιτείται εκ βάθρων αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της αυτοδιοίκησης, που θα της επιτρέψει να αποκτήσει την αυτοτέλεια και την ανεξαρτησία της από την κεντρική διοίκηση. Κι αυτό σημαίνει αλλαγή και της ίδιας της κεντρικής διοίκησης.
Όσο για το θέμα της χωροταξίας -ειδικά για τη Ρόδο-, θεωρώ κάθε τέτοια συζήτηση κάτι σαν κι αυτό που περιγράφουμε με τη ρήση, περσινά ξινά σταφύλια.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου