Ειδήσεις

Διεφθαρμένοι αστυνομικοί και… ασυρματιστές στην υπηρεσία της τσιγγάνικης κόζα νόστρα

Ισως τη μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση, που λειτουργούσε στα πρότυπα της σικελικής μαφίας, με κάθετη δομή και σχήμα πυραμίδας και δραστηριοποιούνταν σε ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις, κατάφερε να εξαρθρώσει η ΕΛ.ΑΣ.

Στη δικογραφία των 15.000 σελίδων που σχημάτισε το Τμήμα Ασφάλειας Αμαρουσίου -την οποία φέρνει στο φως της δημοσιότητας το «Εθνος της Κυριακής»- εμπεριέχονται συνομιλίες που έπιασε ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ., εκατοντάδες καταθέσεις θυμάτων, αλλά και μεμονωμένες δικογραφίες από διαρρήξεις και κλοπές της «μαφίας των Ρομά» που έχουν συνυποβληθεί.

Σημαντικό ρόλο στη δικογραφία κατέχουν αστυνομικοί που φέρονται να ήταν στο «payroll» των μαφιόζων, οι οποίοι παρείχαν πληροφορίες μεγάλης αξίας που επέτρεπαν στους εγκληματίες να συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητοι και να αποφεύγουν την «τσιμπίδα» του νόμου. Μάλιστα, ανώτερος αξιωματικός που υπηρετούσε στη Δυτική Αττική φέρεται να ειδοποίησε όλα τα μεγάλα κεφάλια της μαφίας, λίγες ώρες πριν από τη μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ.

 Εφυγαν βιαστικά

Επτά αρχιμαφιόζοι κατάφεραν να πάρουν τα κλοπιμαία και να εξαφανιστούν από τις οικίες τους, λόγω της πληροφόρησης που είχαν εκ των έσω, καθώς την ημέρα που οι ΕΚΑΜίτες πήγαν στα σπίτια τους, αυτά παρουσίαζαν εμφανή εικόνα βιαστικής εγκατάλειψης. Παράλληλα, είχαν αφαιρεθεί όλα τα κλοπιμαία από τις κρύπτες και εν τέλει διέφυγαν τη σύλληψη και βρήκαν καταφύγιο σε ξενοδοχεία. «Να σου πω κάτι πολύ σοβαρό που μου είπε ο ΕΛΛΗΝΑΣ», λέει αστυνομικός σε αρχιμαφιόζο, κανονίζοντας κατ’ ιδίαν συνάντηση για να τον προειδοποιήσει.

Από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται να έχουν ταυτοποιηθεί τρεις αστυνομικοί που συμμετείχαν στη μαφία, ωστόσο εκτιμάται ότι ο αριθμός των διεφθαρμένων αστυνομικών είναι αρκετά μεγαλύτερος σε όλη την Ελλάδα. Από τους διαλόγους που κατέγραψε η Αστυνομία, τα μέλη της οργάνωσης που είχαν μεταβεί με αεροπλάνο στην Ορεστιάδα και την Αλεξανδρούπολη, όπου είχαν πραγματοποιήσει σειρά διαρρήξεων και κλοπών, συζητάνε μεταξύ τους για αστυνομικό που υπηρετεί στην Ασφάλεια Αεροδρομίου που θα τους περιμένει για να τους «περάσει» χωρίς έλεγχο εγγράφων.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας,ο υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Ι. Διαμαντόπουλος (πρώτος από αριστερά) και ο διευθυντής Ασφάλειας Αττικής Χ. Παπαζαφείρης στην παρουσίαση της εξάρθρωσης της συμμορίας των Ρομά.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας,ο υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Ι. Διαμαντόπουλος (πρώτος από αριστερά) και ο διευθυντής Ασφάλειας Αττικής Χ. Παπαζαφείρης στην παρουσίαση της εξάρθρωσης της συμμορία

Σε άλλη περίπτωση, ανώτερος αξιωματικός τους παρέχει πληροφορίες για τυχόν διωκτικά έγγραφα που εκκρεμούν σε βάρος του, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος της Αστυνομίας POL. «Είστε καθαροί», ακούγεται να λέει ο αστυνομικός σε αρχιμαφιόζο.

Λίγο έλειψε να τιναχτεί στον αέρα η πολύμηνη αστυνομική επιχείρηση, όταν τα μέλη της μαφίας ειδοποιήθηκαν ότι «στο Μαρούσι κάτι βρήκαν από τα τηλέφωνα, έχουμε πρόβλημα». Ηταν ο καιρός που οι αστυνομικοί είχαν αρχίσει να συλλέγουν στοιχεία και είχαν κάνει μαζικές άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου… Μάλιστα, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής εξηγούν ότι το Τ.Α. Αμαρουσίου πήρε την υπόθεση ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα διαρρεύσουν τα στοιχεία που είχαν αρχίσει να συλλέγονται σε βάρος της μαφίας των Ρομά.

Η λεία του σημαντικότερου εγκληματικού δικτύου, ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, εξασφαλίζοντας στα μέλη των δύο υποομάδων ,που λειτουργούσαν παράλληλα, ζωή μεγιστάνων, με υπερπολυτελή αυτοκίνητα, τριώροφες μεζονέτες, εκατομμύρια σε μετρητά σε κρύπτες στα σπίτια τους. Οπως δήλωσε ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης, εκτιμάται ότι μετά το ξήλωμα της μαφίας, η εγκληματικότητα θα μειωθεί κατά 30-40% το επόμενο έτος.

Οι εκτιμήσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζονται και από την ογκωδέστατη δικογραφία, στην οποία έχουν συσχετισθεί όλες οι κλοπές και διαρρήξεις που έχουν διακριβωθεί ως «δουλειές» της μαφίας. Μέσα σε μία ημέρα «χτυπούσαν» ακόμα και πέντε στόχους, αφαιρώντας χρηματοκιβώτια, ΑΤΜ, χρυσαφικά, ρολόγια, κοσμήματα και μετρητά. Και τα «χτυπήματά» τους δεν σταματούσαν ούτε τις αργίες, αντιθέτως αυξάνονταν με τον καιρό και σταθερά κυμαίνονταν στα τρία την ημέρα.

Οι ληστές «μπούκαραν» στη μεζονέτα της Αννας Βίσση στις 8 Οκτωβρίου και με μεγάλη μαεστρία κατάφεραν να αχρηστεύσουν τα συστήματα ασφαλείας και τον συναγερμό, ενώ έσπασαν και μπαλκονόπορτες.
Οι ληστές «μπούκαραν» στη μεζονέτα της Αννας Βίσση στις 8 Οκτωβρίου και με μεγάλη μαεστρία κατάφεραν να αχρηστεύσουν τα συστήματα ασφαλείας και τον συναγερμό, ενώ έσπασαν και μπαλκονόπορτες.

Στο κατάστημα του ΙΚΕΑ στο αεροδρόμιο είχαν αφαιρέσει το ΑΤΜ, στις 18 Οκτωβρίου, μερικές ημέρες μετά τις διαρρήξεις στο σπίτι της Αννας Βίσση και της δημοσιογράφου Ηρώς Καρυοφύλλη, το οποίο είχε ανεφοδιαστεί με 140.000 ευρώ. Από τα βίντεο είχε προκύψει ότι το είχαν ξηλώσει και το είχαν φορτώσει σε αυτοκίνητο μάρκας SEAT Leon.

Οι στόχοι
Στις περιοχές Εκάλη, Πεντέλη, Κηφισιά, Μαρούσι, Νέα Ερυθραία, οι οικίες είχαν ρημαχτεί από τη μαφία. Βέβαια, από τη δικογραφία προκύπτει ότι όλοι οι ένοικοι, κυρίως επιχειρηματίες και ευκατάστατοι πολίτες, διέθεταν χρηματοκιβώτια και μεγάλα χρηματικά ποσά, όπως και πανάκριβα ρολόγια και κοσμήματα. Ποσά των 10.000, 40.000, 400.000 ευρώ σε μετρητά που έκρυβαν οι ένοικοι σε κουζίνες και παπλώματα, έγιναν καπνός από σπίτια των βορείων και των νοτίων προαστίων, καθώς και ρολόγια Rolex, Patek Philippe, Panerai κ.ά.

Ο κοσμικός κλεπταποδόχος
Τα ρολόγια κατέληγαν σε γόνο γνωστής οικογενείας, που είχε αντιμετωπίσει και στο παρελθόν προβλήματα με τη Δικαιοσύνη, ο οποίος τα διοχέτευσε σε γνωστούς κοσμηματοπώλες του Κολωνακίου και της Βουκουρεστίου. Η ΕΛ.ΑΣ. ερευνά τον ρόλο των τελευταίων, όμως, από τη δικογραφία προκύπτει ότι γνώριζαν πως γίνονταν κλεπταποδόχοι…

Εκτός από τους επωνύμους και τις ακριβές περιοχές της Αττικής, τα μέλη των δύο οργανώσεων «χτυπούσαν» και στην περιφέρεια. Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ιωάννινα είχαν «γονατίσει» από τους διαρρήκτες.

Μεταξύ των κοσμημάτων που έκλεψε η συμμορία των Ρομά από την Αννα Βίσση ήταν ένα κολιέ από φίλντισι με χρυσή αλυσίδα του οίκου Van Cleef & Arpels.
Μεταξύ των κοσμημάτων που έκλεψε η συμμορία των Ρομά από την Αννα Βίσση ήταν ένα κολιέ από φίλντισι με χρυσή αλυσίδα του οίκου Van Cleef & Arpels.

Μάλιστα, οι δράστες όταν είχαν έρθει αντιμέτωποι με αστυνομικούς δεν είχαν διστάσει να αποπειραθούν να τους «πατήσουν» με το αμάξι… Τράπεζες, σούπερ μάρκετ, γραφεία εταιρειών, εστιατόρια, δημόσιες υπηρεσίες, ιατρικά κέντρα, καταστήματα δημοπρασιών και έργων τέχνης (είχαν αφαιρεθεί 300.000 ευρώ στο Χαλάνδρι), αλλά και εκατοντάδες σπίτια είχαν «χτυπηθεί» από τη μαφία.

ΕΝΩ Η ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Χρυσά κοσμήματα και κλειδιά θυρίδων τα… λάφυρα της σπείρας από το σπίτι της Βίσση

Ενα κολιέ από φίλντισι με χρυσή αλυσίδα του οίκου Van Cleef & Arpels, ένα ρολόι Rolex, δέκα δαχτυλίδια από λευκόχρυσο με διάφορα σχέδια, τέσσερα βραχιόλια από λευκόχρυσο, πέντε λεπτές χρυσές αλυσίδες λαιμού, αλλά και κλειδιά από τραπεζικές θυρίδες και διαβατήριο έκλεψαν τα μέλη της τσιγγάνικης μαφίας από το σπίτι της Αννας Βίσση. «Μπούκαραν» στη μεζονέτα της στις 8 Οκτωβρίου και με μεγάλη μαεστρία κατάφεραν να αχρηστεύσουν τα συστήματα ασφαλείας και τον συναγερμό, ενώ έσπασαν και μπαλκονόπορτες.

«Την 10 Οκτωβρίου έφτασα στην ανωτέρω οικία και διαπίστωσα ότι άγνωστος/οι δράστες αφού εισήλθαν εντός αρχικά έσπασαν τον πίνακα συναγερμού (…) και ξήλωσαν/αφαίρεσαν χρηματοκιβώτιο, χρώματος σκούρο μπεζ», κατάθεσε η οικιακή βοηθός στις Αρχές. Την ημέρα της διάρρηξης, η δημοφιλής τραγουδίστρια βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, επισκεπτόμενη την κόρη της. Ειδοποιήθηκε από την οικιακή βοηθό ότι άγνωστοι είχαν διαρρήξει την οικία της και είχαν αφαιρέσει το περιεχόμενο του χρηματοκιβωτίου.

Ο γνωστός ποινικολόγος Σάκης Κεχαγιόγλου.
Ο γνωστός ποινικολόγος Σάκης Κεχαγιόγλου.

Το τηλεφώνημα στον Καρβέλα
Φύλακας της εταιρείας σεκιούριτι, στον οποίο είχε τηλεφωνήσει η οικιακή βοηθός, διότι ο συναγερμός είχε ενεργοποιηθεί, πήγε στο σημείο και διαπίστωσε ότι είχε απενεργοποιηθεί στις 7.11 το απόγευμα και είχε οπλιστεί την ίδια μέρα στις 8.15. Το πρώτο πράγμα που έκανε η βοηθός ήταν να τηλεφωνήσει στον Νίκο Καρβέλα, καθώς διαθέτει και αυτός κλειδί του σπιτιού. Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι δράστες είχαν σπάσει τον πίνακα συναγερμού, είχαν κόψει τα καλώδια του ΟΤΕ και είχαν ξηλώσει από εσωτερικό ντουλάπας στην κρεβατοκάμαρα το χρηματοκιβώτιο. Οταν η βοηθός τηλεφώνησε στην Αννα Βίσση, που βρισκόταν στις ΗΠΑ, η τραγουδίστρια της ανάφερε το περιεχόμενο του χρηματοκιβωτίου, ώστε να προχωρήσει σε κατάθεση προς την Αστυνομία.

Σάκης Κεχαγιόγλου
«Καταμερισμός ευθυνών βάσει αποδείξεων, όχι εικασιών»

Ο ποινικολόγος Σάκης Κεχαγιόγλου, ο οποίος έχει αναλάβει τη νομική υπεράσπιση δύο εκ των κατηγορουμένων, δηλώνει για την περιβόητη υπόθεση: «Η αδιαμφισβήτητη επιτυχία των διωκτικών αρχών πρέπει να συνδυαστεί με δίκαιο καταμερισμό ευθυνών σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, τα οποία, όμως, να οδηγούν σε πλήρη απόδειξη και όχι σε εικασίες.

Οχι σε αυθαίρετες κρίσεις
Το αδύναμο στοιχείο παρόμοιων δικογραφιών είναι η κατά βούληση ”αποκωδικοποίηση” και ”αποκρυπτογράφηση” φράσεων και λέξεων, που πολλές φορές οδηγεί σε αυθαίρετες κρίσεις και ερμηνείες. Οι απολογίες των κατηγορουμένων, η εξαντλητική μελέτη της δικογραφίας και η νηφάλια κρίση των δικαστικών αρχών θα οδηγήσουν κατά την πορεία της ανακρίσεως σε ασφαλέστερα συμπεράσματα».

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ-ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου