Τοπικές Ειδήσεις

Συνεργασία Δήμου Ρόδου και ΑΝΚΟ για την εκπαίδευση του πληθυσμού και την χορήγηση υποτροφιών

Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν χθες ο δήμος Ρόδου και η Σχολή της ΑΝΚΟ. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, ο εκπαιδευτικός φορέας δίνει τη δυνατότητα σε συμπολίτες μας ηλικίας άνω των 55 ετών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, να συμμετέχουν εντελώς δωρεάν σε προγράμματα εκπαίδευσης σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.
Επιπλέον θα παρέχει δωρεάν πρόγραμμα εκπαίδευσης στη Ζαχαροπλαστική-Αρτοποιία για άτομα με ειδικές ανάγκες ώστε στη συνέχεια να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους επαγγελματικά. Εκτός αυτού άνεργοι θα συμμετάσχουν σε επιδοτούμενα Κοινωφελή Προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας (voucher), ενώ θα υπάρξει και χορήγηση υποτροφιών. Τα μαθήματα θα παραδίδονται στις εγκαταστάσεις της ΑΝΚΟ από τον Σεπτέμβριο.
Σε συνέντευξη τύπου χθες, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Στράτος Καρίκης, παρουσία του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου Θανάση Βυρίνη, ευχαρίστησε τον εκπαιδευτικό οργανισμό δια της εκπροσώπου του Στεργίας Έψιμου, για τις ανταποδοτικές του δράσεις υπέρ της τοπικής κοινωνίας και επανέλαβε την πεποίθηση του δημάρχου Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη ότι ο Δήμος θα συνεχίσει να επιδιώκει συνεργασίες που τον καθιστούν αρωγό και συμπαραστάτη των δημοτών.
Σχετικά με τη συνεργασία με το δήμο Ρόδου, η διευθύντρια της τουριστικής σχολής ΑΝΚΟ, κα Στεργία Έψιμου δήλωσε: «Επιδιώκαμε πάντα τη συνεργασία με το δήμο Ρόδου. Είναι μία ευκαιρία για εμάς να προσφέρουμε κοινωνικό έργο στον τόπο μας μέσω της σύμπραξης αυτής.
Η ΑΝΚΟ είναι επαγγελματική σχολή, προσφέρει επαγγελματική κατάρτιση. Επομένως, ένας από τους κύριους στόχους της, είναι τα ανταποδοτικά οφέλη στην κοινωνία μας.
Ξεκινάμε με ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ηλικιακή κατηγορία άνω των 55 ετών στο αντικείμενο της πληροφορικής, των νέων τεχνολογιών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που είναι εντελώς δωρεάν για τους ωφελούμενους. Το πρόγραμμα θα υλοποιείται στις εγκαταστάσεις μας από τους καθηγητές μας και μέσω του δήμου θα βρεθούν τα άτομα που θα το παρακολουθήσουν.
Στοχεύουμε να ξεκινήσουν οι εγγραφές τον Σεπτέμβριο και στα μέσα του ίδιου μήνα σκοπεύουμε να ξεκινήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Μπορούμε να έχουμε σίγουρα τρία τμήματα των 15 ατόμων έκαστο.
Το άλλο πρόγραμμα αφορά νέους ΑμεΑ (άνω των 16 ετών), που θέλουμε να αξιοποιήσουν τα ταλέντα τους. Σκεφτήκαμε ότι ένα αντικείμενο στο οποίο μπορούν να εκπαιδευτούν είναι αυτό της ζαχαροπλαστικής-αρτοποιίας. Είχαμε στο παρελθόν σπουδαστές σε αυτό το πρόγραμμα οι οποίοι είχαν μία πολύ καλή πορεία. Είναι σημαντική η συμβολή των υπηρεσιών του δήμου Ρόδου, ώστε να γίνουν με οργανωμένο τρόπο τα προγράμματα αυτά».
Ο αντιδήμαρχος Παιδείας, κ. Στράτος Καρίκης, δήλωσε: «Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική συμφωνία, μέσω της οποίας κοινωνικές ομάδες (άνω των 55 και ΑμεΑ) οι οποίες δεν είχαν πρόσβαση όχι μόνο στο συγκεκριμένο αλλά σε κανένα άλλο εκπαιδευτικό φορέα, να συμμετέχουν δωρεάν σε προγράμματα κατάρτισης της ΑΝΚΟ. Παράλληλα, θα παρέχεται και η δυνατότητα σε παιδιά που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια, να παρακολουθήσουν κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης. Συνεπώς, αυτή η συνεργασία μόνο οφέλη μπορεί να έχει για την τοπική μας κοινωνία».

Οι παρεμβάσεις στα σχολεία
Ο κ. Θανάσης Βυρίνης, πρόεδρος της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται στα σχολεία της Ρόδου, το τρέχον διάστημα. «Όλη αυτή την περίοδο που τα σχολεία παραμένουν κλειστά, οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου προχώρησαν στη διαδικασία αποκατάστασης μονώσεων των στεγών κλπ. Παράλληλα ο δήμος Ρόδου διέθεσε επιπλέον κονδύλια μέσω των σχολικών επιτροπών ώστε να αποκαταστήσουμε φθορές και να προβούμε σε επιχρίσματα, να αντικαταστήσουμε τουαλέτες παλαιού τύπου με σύγχρονες. Παράλληλα δόθηκε το πράσινο φως από την πολεοδομία και αρκετά σχολεία μπήκανε στη διαδικασία προκήρυξης κυλικείων με καταληκτική ημερομηνία την 19η Αυγούστου, ώστε 6-7 μεγάλα σχολεία της πόλης και των χωριών να έχουν πλέον κυλικείο», είπε ο κ. Βυρίνης, ο οποίος αναφερόμενος στο νέο καθεστώς πρόσληψης καθαριστριών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου από τους ΟΤΑ, είπε ότι ακόμη και αν οι διαδικασίες αποδειχθούν χρονοβόρες θα υπάρξει ειδική μέριμνα σε συνεννόηση και συνεργασία με τη γενική γραμματέα του δήμου και τον αντιδήμαρχο κ. Καρίκη, ώστε από τον Σεπτέμβριο όλα τα σχολεία να έχουν επαρκή καθαριότητα.
Τέλος, σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος της υποχρεωτικής διετούς προσχολικής αγωγής, ο κ. Βυρίνης δήλωσε ότι μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου θα έχουν τοποθετηθεί οκτώ αίθουσες ΠΡΟΚΑΤ σε σχολεία της πόλης και σε χωριά που ήταν αναγκαίες για την κάλυψη των αναγκών. Παράλληλα ο δήμος Ρόδου έχει διαθέσει από ίδιους πόρους το ποσό των 120.000 ευρώ για την προμήθεια επιπλέον τριών αιθουσών ΠΡΟΚΑΤ που πρόκειται να τοποθετηθούν επίσης μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου