Δύο καταπληκτικές βραδιές υπό το φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου είχε την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό της Ρόδου από το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του ΔΟΠΑΡ τη Δευτέρα 3 και Τρίτη 4 Αυγούστου 2020 στο Κινηματοτοθέατρο Ρόδον. Πρόκειται για τη μουσικοθεατρική παράσταση, εμπνευσμένη από δύο εμβληματικές προσωπικότητες του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου, με τίτλο «ΑΚΡΟΠΟΛ ΠΑΛΛΑΣ ’61. Όταν η Μαρία Κάλλας συνάντησε τη Σοφία Βέμπο» σε κείμενο και σκηνοθεσία του Βασίλη Αναστασίου.

Η παράσταση είχε ως αφετηρία τη φανταστική συνάντηση των δύο αυτών γυναικών μια χειμωνιάτικη νύχτα του 1961 στο φουαγιέ του ξενοδοχείου Ακροπόλ Παλλάς, στη γωνία των οδών Πατησίων και Στουρνάρη, μιας και ο δρόμος προς τις κατοικίες τους είναι κλειστός λόγω κάποιας διαδήλωσης. Με τη συνοδεία του Κώστα, ενός εξαίρετου πιανίστα που εργάζεται στο ξενοδοχείο, ξεδιπλώνουν σημαντικές στιγμές από τη μουσική τους διαδρομή αλλά και πτυχές της προσωπικής τους ζωής. Στο ρόλο της Μαρίας Κάλλας ήταν η μεσόφωνος Ειρήνη Καράγιαννη ενώ τη Σοφία Βέμπο ενσάρκωσε η ερμηνεύτρια Αργυρώ Καπαρού. Στο πιάνο τις συνόδευσε ο μοναδικός Μάρκος Κώτσιας.

Η Αργυρώ Καπαρού ερμήνευσε με αυθεντική μαεστρία το ταμπεραμέντο, τη γενναιότητα και την πληθωρικότητα της Σοφίας Βέμπο, της τραγουδίστριας της Ελλάδας. Η Ειρήνη Καράγιαννη απέδωσε με ευαισθησία αλλά και δύναμη το πάθος της μεγάλης ντίβας Μαρίας Κάλλας για την τέχνη της, την πειθαρχία και την αφοσίωση στην όπερα. Ο Μάρκος Κώτσιας απέδειξε για άλλη μια φορά το σπουδαίο ταλέντο του, την άρτια μουσική του κατάρτιση και τη μοναδική του δεξιοτεχνία στο πιάνο.

Το κοινό σιγοτραγούδησε τις μελωδίες και στο τέλος της παράστασης καταχειροκρότησε και τους τρεις συντελεστές.

Τα έπιπλα της παράστασης ήταν ευγενική παραχώρηση του «Ροδιακού Καταλύματος ΚΟΥΚΟΣ» ενώ οι φωτογραφίες είναι του John Markantonis.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ