Ρεπορτάζ

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των πρυτανικών συνόδων Ελλάδας και Γερμανίας

Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη χθες στη Ρόδο από τα προεδρεία των Πρυτανικών Συνόδων της Ελλάδας και της Γερμανίας.

Ουσιαστικά τέθηκαν τα θεμέλια συνεργασίας στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας.
Σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Rodos Palace» οι πρόεδροι των δύο πρυτανικών συνόδων συζήτησαν θέματα σχετιζόμενα με την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Πραγματοποιήθηκε μια πολύ σημαντική συνάντηση μεταξύ των συνόδων των πρυτάνεων της Ελλάδος και της Γερμανίας. Από πέρσι ξεκινήσαμε μια προσπάθεια για να διεθνοποιήσουμε τη διαδικασία λειτουργίας της Συνόδου. Συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές παρεμβάσεις, σε πολιτικό και ουσιαστικό επίπεδο, που θα οδηγήσουν στην αύξηση των χρηματοδοτήσεων για τα ερευνητικά προγράμματα και στην ανάπτυξη συνεργασίας στον τομέα της έρευνας», δήλωσε ο προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων Ελλάδας κ. Πάρις Τσάρτας και πρόσθεσε πως θα συσταθεί επιτροπή, που θα ασχοληθεί με την ενίσχυση της συνεργασίας.
«Η παρουσία Γερμανών πρυτάνεων στην Ελλάδα έχει μια ιδιαιτερότητα, πολιτική και συμβολική. Οι απόψεις τους για τα ζητήματα που σχετίζονται με τα προβλήματα του τομέα της Παιδείας είναι ιδιαίτερα θετικές», δήλωσε ο κ. Πάρις Τσάρτας.

Σε ερώτηση αν η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί την πραγματοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων, ο κ. Τσάρτας δήλωσε πως θα πρέπει η ΕΕ να μεριμνήσει και για τις χώρες του νότου.
«Θα αναζητήσουμε τη δυνατότητα να υπάρξει ξεχωριστό πρόγραμμα που να περιλάβει και χώρες σαν την Ελλάδα. Θέλουμε η ΕΕ να δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο χρηματοδότησης ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τις χώρες του νότου», δήλωσε ο κ. Τσάρτας και πρόσθεσε πως θα υπάρξει συνέχεια.
«Θα συναντηθούμε την επόμενη χρονιά στη Γερμανία. Στόχος είναι να αναπτυχθεί συνεργασία και ανάμεσα σε ερευνητές», δήλωσε ο κ. Τσάρτας.

Σε ερώτηση σχετικά με το επίπεδο της έρευνας στην Ελλάδα, ο κ. Τσάρτας δήλωσε:
«Η έρευνα πάει καλά στην Ελλάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα χρήματα έρχονται στο χρόνο τους ή είναι όσα πρέπει. Τα ερευνητικά προγράμματα είναι πολλά. Πάντα υπάρχει όμως περιθώριο βελτίωσης».
Ο κ. Πάρις Τσάρτας δήλωσε πως θα υπογραφεί συμφωνητικό και με τη Σύνοδο των Πρυτάνεων της Γαλλίας. «Έχουμε υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες και με πρυτάνεις άλλων χωρών. Θέλουμε να δείξουμε την ανάγκη να εξαιρεθεί η χώρα μας από τις περικοπές που έχει επιβάλει το μνημόνιο», τόνισε ο κ. Τσάρτας.
Στην ανάγκη να αποκτήσουν το αποκαλούμενο αυτοδιοίκητο τα ελληνικά πανεπιστήμια αναφέρθηκε χθες ο πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων της Γερμανίας κ. Horst Hippler.

«Στη συνάντηση βάλαμε τα θεμέλια μιας μελλοντικής συνεργασίας ανάμεσα στα ελληνικά και τα γερμανικά πανεπιστήμια. Χαιρόμαστε που βρεθήκαμε εδώ. Διαπιστώσαμε πως υπάρχουν αρκετά προβλήματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», δήλωσε ο κ. Horst Hippler και πρόσθεσε πως οι πρυτανικές αρχές των Γερμανικών Πανεπιστημίων επιθυμούν να βοηθήσουν ώστε στο μέλλον να υπάρχει καλύτερη εξέλιξη.

Σε ερώτηση σχετικά με τους τομείς πάνω στους οποίους θα βασιστεί η συνεργασία, ο κ. Horst Hippler δήλωσε:
«Θέλουμε να επισημάνουμε το αυτοδιοίκητο των ελληνικών πανεπιστημίων. Αυτό είναι καθοριστικής σημασίας για τα πανεπιστήμια της Ελλάδας. Η σύνοδος των Πρυτάνεων δεν μπορεί να ορίσει συγκεκριμένα πεδία συνεργασίας. Αυτό θα το κάνουν οι επιστήμονες. Το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο στο Αμβούργο θα συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση».
Ο κ. Horst Hippler τόνισε πως τόσο οι πολιτικοί όσο και η κοινωνία θα πρέπει να κατανοήσουν πως η ακαδημαϊκή έρευνα και εκπαίδευση είναι καθοριστικής σημασίας.

«Δεν μπορεί κανείς να επιβιώσει σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικό. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να έχουμε καλή παιδεία, έρευνα και καινοτομία. Έτσι θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε. Η ΕΕ δεν ζει μόνη της», δήλωσε ο πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων της Γερμανίας.
Σε ερώτηση για τον τρόπο με τον οποίο τα ελληνικά πανεπιστήμια θα αποκτήσουν το αυτοδιοίκητο, ο κ. Horst Hippler δήλωσε:

«Είναι σημαντικό να υπάρχει περισσότερος επαγγελματισμός. Οι πρυτάνεις θα πρέπει να αποκτήσουν περισσότερες αρμοδιότητες. Μια πρυτανεία επιβάλλεται να μπορεί να κάνει αλλαγές. Αυτοδιοίκητο σημαίνει αποκοπή από την πολιτική και αρμοδιότητες στους πρυτάνεις».
Ο πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων της Γερμανίας διευκρίνισε πως με τον όρο «αυτοδιοίκητο» δεν εννοεί την ιδιωτικοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων.

«Δεν νομίζω πως η ιδιωτικοποίηση είναι ο σωστός δρόμος για τα πανεπιστήμια. Είναι λάθος. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν έχουν τα χρήματα για τη διεξαγωγή έρευνας. Για να βρουν πόρους θα λειτουργήσουν σε βάρος των νέων. Αυτό σημαίνει πως θα προσφέρουν φθηνές σπουδές και αυτό δεν θα είναι καλό. Τώρα, το να φθάσουμε στην Ευρώπη να έχουμε Πανεπιστήμια τύπου Στάνφορντ και Χάρβαντ, θα χρειαστούν πακτωλοί χρημάτων», δήλωσε ο κ. Horst Hippler.

Σε ερώτηση αν είναι εφικτό να αναπτυχθεί συνεργασία μεταξύ ελληνικών και γερμανικών πανεπιστημίων στον τομέα της έρευνας, ο κ. Horst Hippler δήλωσε:
«Ασφαλώς και μπορεί να υπάρξει συνεργασία στον τομέα της έρευνας. Θα μπορούσαν να συναφθούν συνέργειες και σε επίπεδο μάστερ. Οι φοιτητές έτσι θα έχουν μάστερ και από τα ελληνικά και από τα γερμανικά πανεπιστήμια. Αυτό θα σημαίνει καλύτερες προοπτικές για την απασχόλησή τους».
Στη συνάντηση των προεδρείων των Συνόδων Πρυτάνεων της Ελλάδος και της Γερμανίας αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος κ. Γιάννης Μυλόπουλος.

«Είναι ιδιαίτερη η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Rodos Palace». Για πρώτη φορά οι δύο σύνοδοι ήρθαν τόσο κοντά σε μια εποχή δύσκολη. Είναι σημαντικό που η Σύνοδος των Πρυτάνεων της Γερμανίας στηρίζει τα αιτήματα των πρυτάνεων της Ελλάδας απέναντι στην κυβέρνηση. Υποστηρίζει το αίτημα για την αύξηση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ», δήλωσε ο κ.Μυλόπουλος και πρόσθεσε πως οι Γερμανοί πρυτάνεις εκτιμούν πως η παιδεία είναι επένδυση για το μέλλον και όχι απλά μια δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό.
«Τώρα η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει την παιδεία σαν επένδυση για το μέλλον. Στη συνάντηση συζητήσαμε και για το φαινόμενο της μετανάστευσης των σπουδαστών και των νέων επιστημόνων», δήλωσε ο κ. Μυλόπουλος και πρόσθεσε πως η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει να χάνει το σπουδαίο επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει.

«Είναι η αρχή μιας εξωστρεφούς πολιτικής των ελληνικών πανεπιστημίων προς την Ευρώπη και όχι μόνο», δήλωσε ο κ. Μυλόπουλος.
Ο αντιπρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων της Ελλάδος δήλωσε πως εξαιτίας της κρίσης υπάρχουν προβλήματα στον τομέα παροχής υπηρεσιών και φύλαξης των ΑΕΙ
«Τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν καθαρίζονται και δεν φυλάσσονται καλά. Λειτουργούν χάρην του πατριωτισμού των ανθρώπων τους και όχι γιατί τυγχάνουν φροντίδας από την πολιτεία», δήλωσε ο κ. Μυλόπουλος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου