Τοπικές Ειδήσεις

Βρετανός δημοσιογράφος εγκατέλειψε άρον άρον την Τουρκία και ήρθε στη Ρόδο για τις διακοπές του

• Στο άρθρο που καταγράφει την προσωπική του εμπειρία, κατατάσσει τη Ρόδο στην κορυφή των ευρωπαϊκών προορισμών

Ενα άρθρο-καταπέλτη δημοσίευσε ο Alex Evans, Deputy Audience Editor στη Daily Express Online, ένα από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά μέσα του Ηνωμένου Βασιλείου, αποτυπώνοντας τη σύντομη αλλά αποκαλυπτική εμπειρία του στην Τουρκία και την απόφασή του να την εγκαταλείψει άρον άρον και να καταφύγει στη Ρόδο, μια απόφαση που, όπως αναφέρει, «του άλλαξε τις διακοπές».
Ο Alex Evans είναι έμπειρος δημοσιογράφος με πολυετή παρουσία σε μεγάλες εφημερίδες της Βρετανίας, όπως το Yorkshire Live, The Star και Yorkshire Post. Ασχολείται με περιεχόμενο ευρείας απήχησης και θέματα προσωπικών οικονομικών, καταναλωτικών δικαιωμάτων, τηλεόρασης και τουριστικών εμπειριών.
Η δική του εμπειρία, όπως την περιγράφει ο ίδιος, ήταν αποκαλυπτική: «Ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά που επισκέφθηκα την Τουρκία».
Το άρθρο του με τίτλο “My first and last trip to Turkey” ξεκινά χωρίς περιστροφές:
«Και στην πρώτη, και τελευταία μου επίσκεψη στη χώρα, έκανα ακριβώς αυτό που κάνουν τόσοι άλλοι: την εγκατέλειψα πανικόβλητος και πήγα στην Ελλάδα».
Ο Evans και η σύζυγός του αποφάσισαν να ταξιδέψουν στην Τουρκία για πρώτη φορά, στο πλαίσιο μίας προσωπικής «αποστολής»: να επισκεφθούν όλες τις χώρες όπου πετά η Jet2.
«Είχαμε ακούσει τα πάντα για τις “απολαύσεις” της Τουρκίας», λέει. «Αποφασίσαμε να δούμε με τα μάτια μας αν αληθεύει».
Επέλεξαν το Μαρμαρίς, ένα από τα πιο τουριστικά θέρετρα της Τουρκίας. Στην αρχή εντυπωσιάστηκαν, αλλά γρήγορα τα σημάδια απογοήτευσης άρχισαν να πολλαπλασιάζονται.
«Η αντίθεση μεταξύ του επάνω και του κάτω Μαρμαρίς ήταν εντυπωσιακή. Από τη μία μεριά είχες κλειστά resorts με θέα σε βουνά και θάλασσα. Από την άλλη, μία εικόνα παρακμής και τουριστικής υπερβολής».


Ο Evans μεταφέρει μία εμπειρία που θα θυμάται καιρό: «Σε μία αξέχαστη εμπειρία, καθίσαμε σε ένα παραλιακό εστιατόριο για ένα ήσυχο δείπνο. Στις 9 ακριβώς, δέκα λεπτά αφότου ήρθε το κυρίως πιάτο μου, άρχισε να παίζει δυνατά μουσική και οι σερβιτόροι έσκισαν τα πουκάμισά τους. Όπως αποδείχθηκε, το “όμορφο” εστιατόριο μετατρεπόταν το βράδυ σε χώρο με άντρες χορευτές πάνω στα τραπέζια. Δεν έχω ξαναφάει μακαρονάδα μπολονέζ τόσο γρήγορα στη ζωή μου».

Αυτό όμως δεν ήταν το μόνο. Σχεδόν σε κάθε βήμα τους περίμενε και μία «παγίδα», με πιο ενοχλητική απ’ όλες την παρεμβατική συμπεριφορά των κραχτών:
«Προσπαθούσαν διαρκώς να με κάνουν να μπω σε μαγαζιά, μου έδιναν “δωρεάν” λουκούμια και μετά απαιτούσαν να πληρώσω. Ήταν αγενείς, φορτικοί και ενοχλητικοί. Ένιωθα σαν να προσπαθούν να με εξαπατήσουν».
«Παντού βλέπαμε απομιμήσεις ρούχων. Κάθε δεύτερο κατάστημα λεγόταν Asda ή Tesco, χωρίς καμία σύνδεση με τις αυθεντικές αλυσίδες. Ήταν όλα ψεύτικα. Ένιωθα πως το λιανεμπόριο στην Τουρκία είχε στηθεί για να κοροϊδεύει τους τουρίστες».
Μετά από δύο νύχτες και τρεις ημέρες απογοήτευσης, ο Evans και η σύζυγός του πήραν την απόφαση:
«Κλείσαμε εισιτήρια με φέρι για Ρόδο, 80 λίρες ο καθένας. Και η αλλαγή ήταν άμεση. Μόλις πατήσαμε το πόδι μας στο νησί, καταλάβαμε γιατί τόσοι άλλοι Τούρκοι και ξένοι κάνουν το ίδιο».
«Η Ρόδος δεν είναι απλώς όμορφη. Η Παλιά Πόλη είναι συγκλονιστική. Τείχη που περιβάλλουν ένα μεσαιωνικό κέντρο γεμάτο χρώματα, εστιατόρια, πολιτισμό. Τα πάντα έμοιαζαν αυθεντικά. Τίποτα ψεύτικο, τίποτα κραυγαλέο».
«Περπατήσαμε γύρω από το κάστρο, φάγαμε φρέσκο γύρο, δοκιμάσαμε γιαούρτι με μέλι, αγοράσαμε χειροποίητα κοσμήματα. Η ζέστη ήταν η ίδια με το Μαρμαρίς, αλλά εδώ υπήρχε δροσιά και ανάσα. Δεν ένιωθες να σε κυνηγάνε».
Ο Evans παραθέτει και στατιστικά στοιχεία στο ρεπορτάζ του, σημειώνοντας ότι μόνο τις πρώτες 10 ημέρες του Απριλίου πάνω από 20.000 Τούρκοι επισκέφθηκαν Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Ρόδο.
«Πολλοί από αυτούς, τα προηγούμενα χρόνια, δεν μπορούσαν λόγω βίζας. Τώρα όμως, με την express visa, φεύγουν σωρηδόν. Κάποιοι στην Τουρκία ζητούν την ακύρωσή της γιατί χάνουν τον κόσμο τους».
Στο πλοίο της επιστροφής, ο Evans παρατήρησε κάτι που του έκανε εντύπωση και το σημειώνει στο άρθρο του:
«Μία παρέα Τούρκων κρατούσε PS5 στα χέρια. Μου εξήγησαν ότι στην Τουρκία οι κονσόλες παιχνιδιών έχουν δυσθεώρητο φόρο. Έτσι, ταξιδεύουν στην Ελλάδα για να τις αγοράσουν χωρίς επιπλέον κόστος και τις φέρνουν πίσω. Μία ολόκληρη τουριστική βιομηχανία PS5».
Το άρθρο του Evans τελειώνει με τη φράση που έγινε viral στα social media:
«Η Ρόδος ήταν πιο ακριβή, αλλά παίρνεις αυτό που πληρώνεις. Την επόμενη φορά, θα πάμε απευθείας στην Ελλάδα. Η Τουρκία δεν θα μας ξαναδεί».
Η εμπειρία του Alex Evans είναι πολύ περισσότερο από προσωπική ιστορία. Είναι μία μαρτυρία με διεθνή απήχηση, χάρη στην επαγγελματική του ιδιότητα και τη θέση του. Η Ρόδος δικαίως αποθεώνεται αλλά πρέπει να προστατεύσει αυτό που την ξεχωρίζει.
Οι κράχτες, οι τουριστικές παγίδες, η πίεση στον επισκέπτη δεν είναι φαινόμενα μόνο των άλλων. Και εδώ υπάρχουν περιστατικά που επηρεάζουν την ταυτότητα του νησιού μας.
Αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε από την αφήγηση του Βρετανού δημοσιογράφου είναι πως ο αυθεντικός σεβασμός προς τον τουρίστα είναι πιο πολύτιμος από οποιαδήποτε επιθετική πώληση.
Η Ρόδος είναι ένα νησί που έχει ιστορία, φυσική ομορφιά και πολιτισμό. Και αυτά είναι αρκετά για να την κατατάσσουν, ξανά και ξανά, στην κορυφή των προτιμήσεων των πιο απαιτητικών επισκεπτών του κόσμου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου