Ειδήσεις

ΓΕΜΗ: 13.000 νέες προσθήκες επιχειρήσεων, φτάσανε το 1,03 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο 2026

Επιπλέον 13.000 νέες επιχειρήσεις προστέθηκαν στο α’ τρίμηνο του 2026 στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός ενεργών επιχειρήσεων που ήταν εγγεγραμμένες στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) στο τέλος του περασμένου μήνα ανήλθε σε 1.032.984 ενεργές επιχειρήσεις, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι ατομικές επιχειρήσεις.

Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2025, ο ρυθμός δημιουργίας νέων επιχειρήσεων επιβραδύνθηκε, καθώς, από την μια πλευρά ο ρυθμός έναρξης νέων επιχειρήσεων επιβραδύνθηκε, ενώ από την άλλη πλευρά, επιταχύνθηκε ελαφρώς ο ρυθμός διαγραφών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα στο α’ τρίμηνο του 2026 είχαμε 20.154 ενάρξεις επιχειρήσεων, αριθμός που είναι μειωμένος κατά 6,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2025.

Από την άλλη πλευρά, κατά τους τρείς πρώτους μήνες του έτους είχαμε 7.421 διαγραφές επιχειρήσεων, αριθμός αυξημένος κατά 3,7% σε σχέση με πέρυσι. Έτσι το ισοζύγιο ενάρξεων και διαγραφών επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ κατά το α’ τρίμηνο του έτους, παραμένει θετικό, αλλά μειωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2025. Συγκεκριμένα είναι μειωμένο κατά 11,4% με 12.733 προσθήκες ενεργών επιχειρήσεων, έναντι 14.368 προσθηκών την αντίστοιχη περίοδο του 2025.

Είναι προφανές όμως ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων συνεχίζει ν’ αυγαταίνει και είναι κυρίως οι Ατομικές, οι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές (ΙΚΕ) και οι Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες επιχειρήσεις (ΟΕ & ΕΕ) που προσθέτουν νέα μεγέθη. Συγκεκριμένα στο α’ τρίμηνο του έτους προστέθηκαν 6.744 ενεργές ατομικές επιχειρήσεις, 4.530 ΟΕ και ΕΕ και 1.467 ΙΚΕ.

Ακόμη προστέθηκαν 138 νέες Ανώνυμες Επιχειρήσεις ενώ αφαιρέθηκαν 246 Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης. Τέλος προστέθηκαν άλλες 100 λοιπές επιχειρήσεις (Κοινοπραξίες, Υποκαταστήματα, Συνεταιριστικές κ.λπ.). Συνεπώς η επιχειρηματική κοινότητα της χώρας διευρύνεται συνεχώς, κάτι που συμβαίνει ανελλιπώς από το 2017 και μετά.

Το 2025 είχαμε ρεκόρ ενάρξεων από όταν ιδρύθηκε το ΓΕΜΗ
Σημειώνεται ότι πέρυσι μάλιστα είχαμε ρεκόρ 15ετίας στο ισοζύγιο ενάρξεων/διαγραφής επιχειρήσεων. Στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς το ισοζύγιο έναρξης-διαγραφής επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ ανήλθε σε 45.534 προσθήκες ενεργών επιχειρήσεων, καθώς υπήρξαν 76.253 ιδρύσεις επιχειρήσεις και 30.719 διαγραφές.

Ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός ενάρξεων επιχειρήσεων από 2011 και μετά που υφίσταται το ΓΕΜΗ. Κάθε μήνα, στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς προστίθονταν στο επιχειρηματικό δυναμικό κατά μέσο όρο πάνω από 6.000 επιχειρήσεις. Στο α’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς ο ρυθμός αυτός μειώθηκε περίπου στις 4.000 προσθήκες επιχειρήσεων μηνιαίως.

Πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι εύκολα ξεκινάς μια εταιρεία και πολύ δύσκολα την κλείνεις. Επομένως η στατιστική αυτή δεν περιγράφει την πραγματική κατάσταση των επιχειρήσεων που υπάρχει έξω στην αγορά. Ωστόσο είναι εμφανές ότι υπερτερούν σε πολύ μεγάλο βαθμό οι ενάρξεις από τις διαγραφές, αφού για κάθε μια επιχείρηση που διαγράφεται από το ΓΕΜΗ, υπάρχουν άλλες τρείς που δημιουργούνται.

Προς τη κατεύθυνση αυτή συμβάλλει και η ανάπτυξη του real estate, οι πρακτικές του οποίου συχνά οδηγούν στην συσχέτιση ενός νομικού προσώπου με κάθε ακίνητο που διαθέτει κάποιος ιδιοκτήτης ή επιχείρηση. Ετσι πολλές real estate επιχειρήσεις μπορεί να διαθέτουν ακόμη και δεκάδες επιχείρησης ανάλογα με τον αριθμό των ακινήτων που διαθέτουν.

Τα πρωτεία έχουν οι ατομικές επιχειρήσεις
Στο πλαίσιο αυτό οι ατομικές επιχειρήσεις είναι εκείνες που κυριαρχούν στη αγορά σε ποσοστό 63,6%. Ακολουθούν οι ΟΕ και ΕΕ σε ποσοστό 17,4% και οι ΙΚΕ σε ποσοστό 10,8%. Στην 4η θέση βρίσκονται οι Ανώνυμες Επιχειρήσεις σε ποσοστό 5,2% και ακολουθούν οι ΕΠΕ σε ποσοστό 1,9%.

Ανά Κωδικό Άσκησης Δραστηριότητας (ΚΑΔ) το 25,7% των επιχειρήσεων της χώρας ασκεί εμπορικές δραστηριότητες, το 16,1% έχει δραστηριότητες στον κλάδο καταλυμάτων και εστίασης, το 8,8% στις κατασκευές και το 8,5% στις επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες. H μεταποίηση βρίσκεται στην 5η θέση με βάση τον αριθμό των επιχειρήσεων 65.882 επιχειρήσεις ή το 6,1% του συνόλου των επιχειρήσεων. Αντίστοιχος είναι και ο αριθμός των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις μεταφορές και την αποθήκευση.

Γεωγραφικά το 40,3% των επιχειρήσεων έχει έδρα στην Αττική, το 15,6% στην Κεντρική Μακεδονία και στην τρίτη θέση ακολουθεί η Κρήτη φιλοξενώντας το 7,3% των επιχειρήσεων της χώρας.

Πηγή: powergame.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου