Ειδήσεις

Θυελλώδης η χθεσινή συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων: Όλο το παρασκήνιο

Οι διαφορετικές απόψεις που διατύπωναν οι λοιμωξιολόγοι το προηγούμενο διάστημα στις δημόσιες τοποθετήσεις τους για την ανάσχεση της πανδημίας μεταφέρθηκαν και στην συνεδρίαση της επιτροπής με αποτέλεσμα να υπάρξουν σε αρκετές περιπτώσεις εντάσεις και αδιέξοδα. Το δύο ταχυτήτων lockdown που αποφασίστηκε για την Αττική, μετά από 9 ώρες συζητήσεων, δείχνει πως οι ειδικοί αναζητούσαν την ισορροπία πριν βγουν από την αίθουσα.

Το έργο τους δεν ήταν καθόλου εύκολο. Η νέα έξαρση της πανδημίας σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις της νόσου τους ανησυχεί ιδιαίτερα. Από την άλλη όμως υπάρχει η κοινωνία που έχει κουραστεί από τα συνεχή περιοριστικά μέτρα ενώ οι έμποροι δοκιμάζουν συνεχώς τις αντοχές τους. Ωστόσο η επιβολή νέων μέτρων ήταν επιβεβλημένη καθώς τα νοσοκομεία αρχίζουν να δέχονται πίεση με τις εισαγωγές ολοένα να αυξάνονται.

Τα δύο στρατόπεδα

Από την αρχή είχαν διαμορφωθεί δύο στρατόπεδα στο εσωτερικό την επιτροπής. Αρκετοί ήταν εκείνοι που τάχθηκαν υπέρ ενός καθολικού lockdown για τρεις εβδομάδες έτσι ώστε να τιθασεύσουν όσο το δυνατό γρηγορότερα την διασπορά της νόσου. Παράλληλα υποστήριξαν πως το σύστημα “ακορντεόν” δεν φαίνεται τη δεδομένη περίοδο να είναι αποτελεσματικό.

Η σύγκρουση για τα σχολεία

Σύμφωνα με πληροφορίες η μεγαλύτερη ένταση προκλήθηκε όταν η συζήτηση έφτασε στο ζήτημα των σχολείων. Η πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ το κλείσιμο των σχολείων όλων των βαθμίδων με την αιτιολογία πως με το άνοιγμα αυξήθηκε σημαντικά η κινητικότητα των πολιτών. Την άποψη αυτή φέρεται να υποστήριξε και Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Θανάσης Εξαδάκτυλος και ήταν κάτι που είχε δηλώσει και δημόσια.

Ωστόσο οι καθηγήτριες παιδιατρικής όπως η Βάνα Παπαευαγγέλου, και η Μαρία Τσολιά έδωσαν πραγματική μάχη για να ανατρέψουν την κατάσταση, τονίζοντας το πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά να βρίσκονται στο φυσικό του χώρο που είναι το σχολείο και πόσο επιβαρύνεται η ψυχική τους υγεία όταν είναι κλεισμένα στο σπίτι. “Το άνοιγμα των εκπαιδευτικών μονάδων, η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία, σημαίνει ότι πολλοί γονείς βγαίνουν από το σπίτι και επιστρέφουν στην εργασία. Σίγουρα αυτό έχει ως συνέπεια μια αύξηση κινητικότητας του πληθυσμού. Όμως, όλοι έχουμε τονίσει τη μεγάλη σημασία που έχει να γυρίσουν τα παιδιά στο σχολείο, όχι μόνο για την εκπαιδευτική δραστηριότητα, αλλά κυρίως για τη μη περαιτέρω επιβάρυνση της ψυχοκοινωνικής τους κατάστασης” είπε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την επίσημη ενημέρωση.

Τελικά αποφασίστηκε να παραμείνουν ανοιχτά τα δημοτικά και τα γυμνάσια και η κατάσταση να επαναξιολογηθεί την ερχόμενη Παρασκευή. Αξίζει να σημειωθεί πως ανάλογη ένταση υπήρξε και πριν από περίπου μια εβδομάδα όταν οι ειδικοί με ψήφους 18 – 12 άναψαν το “πράσινο φως” για το άνοιγμα το γυμνασίων στις “κόκκινες” περιοχές.

Προβληματισμός για τα sms

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε έντονος προβληματισμός για το αποτελεσματικό είναι το μέτρο των sms καθώς δύσκολα μπορούν να ελεγχθούν. Το γεγονός αυτό διαπιστώθηκε τόσο τα Σαββατοκύριακα με τις μετακινήσεις των πολιτών προς τις παραθαλάσσιες περιοχές και στα αστικά κέντρα όπου υπήρξε έντονος συγχρωτισμός όσο και κατά την περίοδο που άνοιξαν τα καταστήματα που η χρονομέτρηση ελάχιστες φορές τηρήθηκε.

Εκείνο που τόνισαν οι λοιμωξιολόγοι είναι πως τις περισσότερες φορές τα ηλεκτρονικά μηνύματα που στέλνουν οι πολίτες είναι πλασματικά με αποτέλεσμα να αυξάνεται είναι συνεχώς η κινητικότητα. Ζητούμενο είναι η πιστή τήρηση των μέτρων όπως τόνισε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλλου κατά την επίσημη ενημέρωση. “Δεν έχει νόημα να βάζουμε επιπλέον μέτρα. Αυτό που χρειάζεται μόνο είναι κατανοώντας την κρισιμότητα της κατάστασης, να βοηθήσουμε όλοι μαζί να εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα που υπάρχουν”.

Τα μέτρα στην Αττική κυριάρχησαν στην συνεδρίαση

Στην μαραθώνια συνεδρίαση το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στα μέτρα που θα πρέπει να επιβληθούν στην Αττική, άλλωστε ήταν σχεδόν βέβαιο από την Πέμπτη πως η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική θα “κοκκίνιζαν” και θα ακολουθούσαν τους περιορισμούς που θα αποφάσιζαν οι ειδικοί για την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Όσον αφορά την Πάτρα την Χαλκίδα, την Θήρα την Μύκονο και τον Άγιο Νικόλαο δεν υπήρξαν ενστάσεις για την επιβολή σκληρού lockdown καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία που υπήρχαν δεν άφηναν και πολλά περιθώρια για άλλες επιλογές.

Πηγή: thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου