Ειδήσεις

Έπεσαν τα πρώτα “τσεκούρια” στις επικουρικές

Με τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις των τελωνειακών και εφοριακών σε ποσοστά που ξεπερνάνε και το 30% έκανε ποδαρικό το 2014, έτος που εδώ και καιρό έχει χαρακτηριστεί ως το έτος των μεγάλων περικοπών σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.

Οι μειώσεις ήταν από 30% έως 45% και εφαρμόστηκαν με την καταβολή των συντάξεων του Φεβρουαρίου. Πρόκειται για νέες περικοπές που αποφάσισε η διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και οφείλονται στη μη καταβολή της ασφαλιστικής εισφοράς προς τους συγκεκριμένους κλάδους και ειδικότερα σε δύο ειδικούς λογαριασμούς, ΔΕΤΕ για τους τελωνειακούς υπαλλήλους και ΔΙΒΕΕΤ για τους εφοριακούς.

Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει και επίσημα ένας νέος κύκλος περικοπών στις επικουρικές συντάξεις όλων των κλάδων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τις ευρωεκλογές, στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, μιας και τότε θα τεθεί και επίσημα σε εφαρμογή ο Κανονισμός Ασφάλισης και Παροχών του ταμείου.

Σήμερα, θεωρείται βέβαια, κρίσιμη μέρα για το μέλλον των περικοπών στις συντάξεις, κυρίων των ενστόλων αλλά κατά συνέπεια και των υπόλοιπων συνταξιούχων, καθώς στη βάση της πρόσφατης απόφασης της η Ολομέλεια του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στους μισθούς των ένστολων, σήμερα, αναμένεται η πρόταση του γενικού επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου ενώπιον της Ολομέλειας. Στην πράξη, σήμερα κρίνονται προσφυγές συνταξιούχων των ειδικών μισθολογίων που αφορούν δικαστικούς, ένστολους, πανεπιστημιακούς και γιατρούς του ΕΣΥ και σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρμόδιος γενικός επίτροπος θα προτείνει να γίνουν δεκτές οι σχετικές προσφυγές θεωρώντας ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές στις συντάξεις που επιβλήθηκαν με βάση μνημονικούς νόμους και είχαν μάλιστα αναδρομική ισχύ από την 1η Αυγούστου 2012.

Στο υπουργείο Εργασίας αναμένουν την απόφαση σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς θεωρούν ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να τινάξει στον αέρα το σύνολο της σχεδιαζόμενης πολιτικής περικοπών -που έχουν ήδη συμφωνηθεί, νομοθετηθεί και προεξοφληθεί– στις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ.

Παράλληλα, ελπίζουν στην πρόσκαιρη ελάφρυνση των ασφαλισμένων, από την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει ενιαίες εισφορές για όλους τους ασφαλισμένους στο ΕΤΕΑ, παλαιούς και νέους, στο 3% για τον εργαζόμενο και 3% για τον εργοδότη (το κράτος δεν συμμετέχει στην χρηματοδότηση των επικουρικών ταμείων) υπάρχουν και κάποιες αυξήσεις στους μισθούς των ασφαλισμένων, κυρίως αυτών που πλήρωναν εισφορές της τάξης του 4% έως και 7%.

Οι συντάξεις βέβαια θα δοθούν με βάση την εξής παραδοχή: δεν θα δημιουργούνται πλέον ελλείμματα στο Ταμείο. Βασική προϋπόθεση για αυτό, είναι οι καταβαλλόμενες συντάξεις να καλύπτονται από τις καταβαλλόμενες εισφορές, οδηγώντας ουσιαστικά σε μειώσεις από 15% έως και 40%, ανάλογα το Ταμείο. Βέβαια, αυτό πρέπει να αποδεικνύεται από αναλογιστικές μελέτες.

Κόπηκαν οι εισφορές
Ειδικά για την περίπτωση των 3.692 τελωνειακών και των 6.596 οικονομικών υπαλλήλων, οι περικοπές ξεκίνησαν νωρίτερα, λόγω της κατάργησης των ΔΕΤΕ και των ΔΙΒΕΕΤ. Όπως αναφέρεται ρητά σε έγγραφο του ΕΤΕΑ προς τους υπουργούς Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, οι εισφορές υπέρ ΔΙΒΕΕΤ και ΔΕΤΕ είχαν ως σκοπό να αυξάνουν την επικουρική σύνταξη που λαμβάνουν ειδικές κατηγορίες εργαζομένων στο δημόσιο. Τα έσοδα από αυτούς τους ειδικούς λογαριασμούς τα αξιοποιούσε έως τώρα το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημόσιων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) για να καθορίζει το τελικό ύψος της επικουρικής σύνταξης σε τελωνειακούς και εφοριακούς.

Από την 1η Ιουλίου 2012 το ΕΤΕΑ τέθηκε σε λειτουργία και ανέλαβε τη χορήγηση των επικουρικών συντάξεων που χορηγούσε το ΤΕΑΔΥ. Ήδη όμως από την 1η Νοεμβρίου 2011, ως αποτέλεσμα του πρώτου μνημονίου είχαν καταργηθεί οι πρόσθετες αποδοχές των δικαιούχων ΔΙΒΕΕΤ και ΔΕΤΕ, έτσι είχε επίσης σταματήσει να καταβάλλεται η υπολογιζόμενη εισφορά υπέρ του ειδικού λογαριασμού. Επίσης, δεν είχαν αποδοθεί στο ΤΕΑΔΥ οφειλές 48.250.962 ευρώ, από κρατήσεις ΔΙΒΕΕΤ που έγιναν την περίοδο 1.6.2001 έως 31.7.2004. Τα όποια αποθεματικά των ειδικών λογαριασμών ΔΙΒΕΕΤ και ΔΕΤΕ στην Τράπεζα της Ελλάδος έχουν μηδενιστεί μετά και τις απώλειες λόγω του PSI.

Το ποσοστό της μείωσης κατά μέσο όρο θα φτάσει το 31,40% για τους εφοριακούς και αυξάνεται στο 45% για τους τελωνειακούς.

Πηγή:www.capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου