Ειδήσεις

Γιώργος Γεραπετρίτης για τον ανασχηματισμό: Aνεξαρτήτως προσώπων η πολιτική θα παραμείνει ενιαία

«Κανείς από την κυβέρνηση δεν υπονομεύει την κυρία Γεννηματά και τον πολιτικό χώρο τον οποίο εκπροσωπεί, τους οποίους σεβόμαστε απολύτως», τονίζει ο υπουργός Επικρατείας. Τι λέει για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τη στρατηγική της αυτοδυναμίας, το αντιεμβολιαστικό κίνημα και τι μήνυμα στέλνει στην Τουρκία

«Ο προγραμματισμός της Κυβέρνησης είναι ενιαίος και αυτόν θα κληθεί να εφαρμόσει η πολιτική ηγεσία του κάθε υπουργείου», τονίζει με συνέντευξή του στο iEidiseis o υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ενώ επισημαίνει πως «ανεξαρτήτως προσώπων η πολιτική θα παραμείνει ενιαία».

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, μεταξύ άλλων, απαντά για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, για το εάν η αυτοδυναμία αποτελεί τη στρατηγική της κυβέρνησης, το αντιεμβολιαστικό κίνημα, αλλά και για το εάν το Μαξίμου βρίσκεται πίσω από την αμφισβήτηση της Φώφης Γεννηματά.

Ο υπουργός Επικρατείας, τέλος, στέλνει μήνυμα στην Άγκυρα για το πώς θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές, αλλά και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί οι δυο χώρες να οδηγηθούν στη Χάγη.

Σας φοβίζει η νέα χρονιά κ. υπουργέ; Το τρίτο κύμα κορονοϊού είναι πιθανό, οι επιπτώσεις στην οικονομία και στην κοινωνία μεγάλες…

Βγήκαμε από μια χρονιά με μεγάλες απώλειες. Φυσικές, συναισθηματικές και ψυχολογικές. Πάνω από όλα θρηνούμε για τους συνάνθρωπους μας που χάθηκαν εξαιτίας του covid19, για την απώλεια των οποίων δεν μπορεί παρά να αισθανόμαστε βαθιά θλίψη. Και για όσους υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον καθεμιά απώλεια μας γεμίζει με βάρος και ενοχές για το τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει καλύτερα. Παρ’ όλα αυτά η νέα χρονιά χαράζει με ένα αισιόδοξο χρώμα που δίνει η μεγάλη νίκη της επιστήμης απέναντι στον αδυσώπητη φθορά του ιού. Πάνω σε αυτή τη μεγάλη βάση θα προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε.

Ευτυχώς χάρη στο σθένος που επέδειξαν οι πολίτες και στην εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλαμε τους ειδικούς βγαίνουμε καταβεβλημένοι αλλά όχι χωρίς ελπίδα. Μέσα από την κρίση μάθαμε πολλά και μας μένουν αρκετά. Μάθαμε την αξία της κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης και τη σημασία της πειθούς στα επιστημονικά δεδομένα. Από την άλλη πλευρά, μας μένει από την κρίση η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε προσωπικό από 88.690 σε 100.984 και επιπλέον μονιμοποίηση 4.000 γιατρών και νοσηλευτών και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που έχουμε υπερδιπλασιασμό από 557 σε 1.320 κλίνες.

Mας μένει από την κρίση η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε προσωπικό από 88.690 σε 100.984 και επιπλέον μονιμοποίηση 4.000 γιατρών και νοσηλευτών και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που έχουμε υπερδιπλασιασμό από 557 σε 1.320 κλίνες

Μας μένει το απόθεμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, όπου παρά τις μεγάλες ενέσεις ρευστότητας στην αγορά και τα σχετικά δημοσιονομικά μέτρα, η χώρα διατηρεί ισόποσα ταμειακά διαθέσιμα με αυτά που παρέλαβε χάρη στα ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού με τη σημαντική προοπτική μάλιστα που διαμορφώνει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με 19 δις ευρώ που θα στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Μας μένει σχεδόν ακέραιο το εργασιακό κεφάλαιο της χώρας αφού, χάρη στα πρωτοποριακά εργαλεία που τέθηκαν σε εφαρμογή και τη σημαντική οικονομική ενίσχυση που δόθηκε σε εργαζόμενους και εργοδότες, η χώρα μας είναι στην καλύτερη μοίρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με την απώλεια θέσεων εργασίας που κυμαίνεται μόλις στις δύο μονάδες, ενώ στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου ο αντίστοιχος δείκτης ανέρχεται σε 5-6 μονάδες.

Μας μένει τέλος η μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή με την τηλεκπαίδευση, στο πλαίσιο της οποίας λειτούργησαν κατά περίπτωση έως και 100.000 ηλεκτρονικές τάξεις ημερησίως, μέσω της ψηφιακής πύλης gov.gr, σε 8 μόλις μήνες, αυξήθηκαν από 501 σε 928 οι παρεχόμενες υπηρεσίες, μεταξύ δε των νέων υπηρεσιών περιλαμβάνονται δημοτολόγια, ληξιαρχικά έγγραφα, εξουσιοδοτήσεις, υπεύθυνες δηλώσεις και συνταγογραφήσεις.

Σας ερωτώ, μεταξύ άλλων, γιατί δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός θα επιλέξει μια «καθαρή λύση» στην πολιτική σκηνή με τη νέα εποχή που δημιουργείται, με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ώστε έτσι, «να κάψει» και την απλή αναλογική με διπλές εκλογές, κάτι που όπως υποστηρίζουν δεν θα είναι εύκολο στο τέλος της τετραετίας.

Η κυβέρνηση με τη στάση της έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, κυρίως κατά το ότι δεν αντιλαμβάνεται τους θεσμούς μέσα από ένα πολιτικό καλειδοσκόπιο. Τη στάση αυτή θα τη συνεχίσει. Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε και θα την κάνουμε απερίσπαστη. Αρκεί να δείτε το ήδη δημοσιοποιημένο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής, το εγχειρίδιο διακυβέρνησης για το 2021 που εισήγαγε ως μορφή δημοκρατικής λογοδοσίας το επιτελικό κράτος, για να αντιληφθείτε ότι προτεραιότητά μας είναι η συνέχεια και επαύξηση των μεταρρυθμίσεων και όχι η στείρα πολιτική κεφαλαιοποίηση των μέχρι σήμερα επιτυχιών.

Η κυβέρνηση με τη στάση της έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, κυρίως κατά το ότι δεν αντιλαμβάνεται τους θεσμούς μέσα από ένα πολιτικό καλειδοσκόπιο. Τη στάση αυτή θα τη συνεχίσει

Ανεξαρτήτως του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών κ. υπουργέ, στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ είναι η αυτοδυναμία;

Το ξέρω ότι ακούγεται παράταιρο για τα ελληνικά πολιτικά ήθη αλλά δεν είναι κάτι που σκεπτόμαστε σήμερα. Προφανώς μας δίνει κουράγιο και μας τιμά η εμπιστοσύνη με την οποία φαίνεται να περιβάλει την Κυβέρνηση ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού, μοναδική επιδίωξή μας όμως είναι να δουλεύουμε σκληρά και συντονισμένα για να βελτιστοποιήσουμε τα αποτελέσματά μας. Και πιστεύω ακράδαντα ότι με τη δουλειά αυτή θα βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο συν τω χρόνω την παράστασή μας στην κοινωνία.

Το Κίνημα Αλλαγής αφήνει αιχμές ότι πίσω από την επίθεση που δέχεται η Φώφη Γεννηματά είναι το Μέγαρο Μαξίμου, που θέλει να μετατρέψει το κόμμα της σε κόμμα-δορυφόρο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κανείς από την κυβέρνηση δεν υπονομεύει την κυρία Γεννηματά και τον πολιτικό χώρο τον οποίο εκπροσωπεί, τους οποίους σεβόμαστε απολύτως. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται πότε ασκείται δημιουργική αντιπολίτευση και πότε ο αντιπολιτευτικός λόγος είναι στείρος. Αρκετά νομίζω με αυτό τον αθέμιτο πατερναλισμό εκ μέρους του πολιτικού συστήματος ότι οι πολίτες είναι άβουλοι και παρασύρονται διαρκώς από τον ισχυρό. Της κριτικής θα πρέπει κατά λογική ακολουθία να προηγείται η αυτοκριτική. Στην πολιτική το να επιδίδεσαι σε ένα ατελέσφορο κυνήγι μαγισσών ισοδυναμεί με αυτοχειρία.

Κανείς από την κυβέρνηση δεν υπονομεύει την κυρία Γεννηματά και τον πολιτικό χώρο τον οποίο εκπροσωπεί, τους οποίους σεβόμαστε απολύτως. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται πότε ασκείται δημιουργική αντιπολίτευση και πότε ο αντιπολιτευτικός λόγος είναι στείρος

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα μπορεί να τροφοδοτήσει κόμμα στα δεξιά της ΝΔ; Και τυχόν κίνδυνος από τα δεξιά μπορεί να σταματήσει την στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη για το λεγόμενο «άνοιγμα στο μεσαίο χώρο»;

Το θέμα του εμβολιασμού είναι εξαιρετικά σοβαρό για να αντιμετωπίζεται ως μέσο πολιτικής αξιοποίησης, είτε από εκείνους που επιβαίνουν στο άρμα του αντιεμβολιασμού είτε από εκείνους που προσβλέπουν στην αποτυχία για να δικαιωθούν στην πολιτική τους. Δυστυχώς ο λαϊκισμός είναι βάκιλος που δεν εξαλείφεται αλλά παραμένει σε ύπνωση και αναζητεί ζωτικό χώρο να ανακάμψει, κάθε φορά με διαφορετικό προσωπείο. Εμείς απευθυνόμαστε στους πολίτες με αίσθημα ορθού λόγου και προσβλέπουμε στην ευθυκρισία τους. Δεν θα διολισθίσουμε σε φτηνές σημαίες πολιτικής ευκαιρίας. Δημιουργήσαμε εκτιμώ ένα σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο το οποίο είμαστε αποφασισμένοι να δαπανήσουμε για το καλό της χώρα, αγνοώντας σειρήνες λαϊκισμού. Δεν είμαστε εδώ για τα εύκολα και ανέξοδα αλλά για τα δύσκολα και τα σπουδαία.

Με τις γνώσεις και την εμπειρία σας, εκτιμάτε ότι η κρίση που επιφέρει η πανδημία μπορεί να μετατραπεί και σε κρίση θεσμών και δημοκρατίας; Μπορεί να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος;

Η δημοκρατία και η δικαιοκρατία έχουν πολλά ισχυρά θεμέλια στην Ευρώπη. Σε σχέση με τη δημοκρατία θεωρώ ότι βγαίνει ενισχυμένη από την πειθώ την οποία έχτισαν οι κρατούντες αξιοποιώντας την επιστημονική γνώση. Η όσμωση πολιτικής και τεχνοκρατίας κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης ήταν κατά την άποψή μου υποδειγματική. Σε σχέση με τη δικαιοκρατία, θεωρώ ότι ο τρόπος με τον οποίο έγινε η διαχείριση των αναγκαίων περιορισμών των ελευθεριών ήταν απολύτως μέσα στα θεμιτά όρια που θέτει το δίκαιο. Ακούω με ανθρώπινη περιέργεια αλλά με επιστημονική απορία όσους πλεοναστικά και ανέξοδα επιχειρηματολογούν για παραβιάσεις συνταγματικών δικαιωμάτων αγνοώντας τις θεμελιακές αξίες της ζωής και της υγείας. Όλες οι απόψεις είναι σεβαστές αλλά θα πρέπει να συμφωνήσουμε στα θεμελιώδη, ότι το δίκαιο δεν είναι μια θεωρητική αφαίρεση αλλά μια συμβιωτική συνθήκη της κοινότητας που τίθεται για να υπηρετεί τον άνθρωπο και την κοινωνία. Και για αυτό θα πρέπει, όταν αυτό καθίσταται αναγκαίο, να εισάγει κανόνες κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης.

Η όσμωση πολιτικής και τεχνοκρατίας κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης ήταν κατά την άποψή μου υποδειγματική

Το 2021 μπορεί να είναι έτος που θα οδηγήσει σε διάλογο με την Τουρκία και σε ελληνοτουρκική προσέγγιση; Υπό ποιες προϋποθέσεις;

Για να υπάρξει προσέγγιση θα πρέπει η Τουρκία να εγκαταλείψει τις επιθετικές ενέργειες και την εχθροπαθή ρητορική που έχει προκαλέσει ολόπλευρη αντισυσπείρωση σε βάρος της. Ασφαλώς, το παράθυρο των διαπραγματεύσεων δεν πρέπει να κλείσει ώστε να υπάρξει μία ειρηνική και βιώσιμη επίλυση της διαφορά μας, που αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Εφόσον αποβούν άκαρπες οι μεταξύ μας διαπραγματεύσεις, παραμένει η δυνατότητα υπογραφής συνυποσχετικού για την παραπομπή της διαφοράς αυτής σε διεθνή δικαιοδοσία, μολονότι όπως είναι γνωστό η Τουρκία δεν έχει προσχωρήσει στη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας, προφανώς αντιλαμβανόμενη τη διεθνή νομιμότητα ως απειλή.

Τι σηματοδοτεί ο ανασχηματισμός; Αλλάζει κάτι σε σχέση με την πολιτική της Κυβέρνησης;

Ο ανασχηματισμός πρώτα από όλα ερείδεται στη βασική παραδοχή ότι η κυβέρνηση είναι καταρχήν επιτυχημένη και για τον λόγο αυτό δεν υπάρχουν δομικές διαφοροποιήσεις. Εξασφαλίζεται η αδιάλειπτη λειτουργία της κυβέρνησης με την τοποθέτηση υφυπουργών σε όλα τα υπουργεία, για να μην επηρεάζει τυχόν αδυναμία ή απουσία υπουργών και λόγω των υγειονομικών συνθηκών. Αναγνωρίζεται το έργο υπουργών, υφυπουργών, γενικών γραμματέων και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων που αναβαθμίζονται ή μετακινούνται σε κρίσιμες κυβερνητικές θέσεις.

Εξασφαλίζεται η αδιάλειπτη λειτουργία της κυβέρνησης με την τοποθέτηση υφυπουργών σε όλα τα υπουργεία, για να μην επηρεάζει τυχόν αδυναμία ή απουσία υπουργών και λόγω των υγειονομικών συνθηκών

Εξακολουθεί να υφίσταται το ισόρροπο μίγμα πολιτικών και τεχνοκρατών, μάλιστα μεταξύ των νεοεισερχόμενων στην κυβέρνηση έχουμε 4 κατόχους διδακτορικών και 6 επιπλέον κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών. Κυρίως, όμως, έχουμε την ανάδειξη ειδικών υπουργικών χαρτοφυλακίων που σηματοδοτούν τις ανάγκες της επόμενης ημέρας, όπως, το δημογραφικό ζήτημα και η οικογένεια, οι υπηρεσίες υγείας, η πολιτική ένταξης των μεταναστών, ο σύγχρονος πολιτισμός, οι ειδικές μορφές τουρισμού, η ψηφιοποίηση στην κοινωνική ασφάλιση και το κτηματολόγιο.

Πάντως, ανεξαρτήτως προσώπων η πολιτική θα παραμείνει ενιαία. Για πρώτη φορά από συστάσεως ελληνικού κράτους, σε εφαρμογή του νόμου για το επιτελικό κράτος, εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και αναρτήθηκε δημόσια το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής, ένα εγχειρίδιο διακυβέρνησης για το 2021 που ενσωματώνει τα σχέδια δράσης όλων των υπουργείων, τον ετήσιο ρυθμιστικό προγραμματισμό της Κυβέρνησης και τον ετήσιο προγραμματισμό ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης.

Υπό την έννοια αυτή, ο προγραμματισμός της Κυβέρνησης είναι ενιαίος και αυτόν θα κληθεί να εφαρμόσει η πολιτική ηγεσία του κάθε υπουργείου. Είναι νομίζω από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της νέας διακυβέρνησης ότι υπάρχουν θεσμοί, όπως το Ενοποιημένο Σχέδιο, που λειτουργούν αποπροσωποποιημένα και εκφράζουν της συνέχεια και συνέπεια της πολιτικής. Είναι μια νέα λογική κρατικής λειτουργίας αλλά και μια σημαντική αναβάθμιση του επιπέδου λογοδοσίας της κυβέρνησης απέναντι στους πολίτες, αφού πλέον αυτοί θα μπορούν να αξιολογούν στη βάση προγραμματικών δεσμεύσεων που αναλαμβάνει η κυβέρνηση. Ακόμη μια μεγάλη μεταρρύθμιση του κράτους.

Πηγή: ieidiseis.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου