Ειδήσεις

«Ενδοοικογενειακή βία και βία στην Τρίτη Ηλικία»-Δράση πρόληψης και ευαισθητοποίησης από τον Δήμο Ρόδου

Ο Δήμος Ρόδου με την αρωγή της κας Άννας Ζωάννου, αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας και το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας  πραγματοποίησε,  στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Τρίτης Ηλικίας, δράση πρόληψης και ευαισθητοποίησης με τίτλο «Ενδοοικογενειακή Βία και Βία στην Τρίτη Ηλικία» σε ηλικιωμένες γυναίκες μη δυνάμενες να εξυπηρετηθούν απόλυτα του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) Αγ. Αποστόλων στο χώρο του Συμβουλευτικού  Κέντρου.

Η δράση ξεκίνησε με την παρουσίαση των Δομών Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Ρόδου (Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών και του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών) από τα στελέχη του Κέντρου, την Κοινωνιολόγο-κα. Μηνατσή Παρασκευή και την Ψυχολόγο-κα. Φακιδαράκη Δέσποινα. Έγινε αναφορά στα  στατιστικά στοιχεία, τις διαστάσεις  που λαμβάνει  το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής   βίας, τα είδη  της  βίας, το προφίλ του θύτη και του θύματος, τους τρόπους αντιμετώπισης και  το νομικό πλαίσιο στη  χώρα μας. Δόθηκε έμφαση στην έμφυλη βία, στην κακομεταχείριση και  στην παραμέληση που υφίστανται οι ηλικιωμένοι. Συζητήθηκαν οι μορφές της κακοποίησης των ηλικιωμένων ατόμων, οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο, οι συνέπειες του φαινομένου,  καθώς και τα δικαιώματα της τρίτης ηλικίας ως προς την προστασία τους από τη βία και την κακοποίηση. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης προβλήθηκε σχετικό οπτικοακουστικό υλικό. Η ομιλία έκλεισε με διαλογική συζήτηση μεταξύ των στελεχών του κέντρου και των ηλικιωμένων.

Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας διαρκούς ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης του κοινού πάνω στο θέμα της  ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας εν γένει. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ενημέρωση με στόχο την κινητοποίηση  της συγκεκριμένης ομάδας κρίνεται απαραίτητη, καθώς υφίσταται πολλαπλές μορφές βίας. Επισημαίνεται ότι οι ηλικιωμένοι αποτελούν ενεργό μέλος του κοινωνικού συνόλου και οφείλουμε να τους φροντίζουμε όπως μεριμνούμε και τις άλλες ομάδες ηλικιών. Ο Δήμος Ρόδου μέσα από όλες τις δομές του για την Τρίτη ηλικία   αποσκοπεί να βγάλει τον ηλικιωμένο από την απομόνωσή του και το αίσθημα φόβου και μοναξιάς.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου