Ρεπορτάζ

Ενώπιον του ΣτΕ προσέφυγε ο αντιδήμαρχος Αθηνόδωρος Κωνσταντίνου

Eνώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας προσέφυγε την Παρασκευή για την ακύρωση της υπ’ αρίθμ. ΕΜΠ 15/1-9-2014 απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου περί επιβολής πειθαρχικής ποινής αργίας δύο μηνών και της υπ’ αριθμ. 10/27-6-2014 γνωμοδότησης του Πειθαρχικού Συμβουλίου Αιρετών Οργάνων Ο.Τ.Α., που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παραπάνω απόφασης, ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων του Δήμου Ρόδου κ. Αθηνόδωρος Κωνσταντίνου.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», η  γνωμοδότηση του Πειθαρχικού Συμβουλίου ακολούθησε την περσινή παρέμβαση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή και αφορά τη διαβόητη υπόθεση της λειτουργίας αυθαίρετης καντίνας στην «παραλία των γυμνιστών» από τον αδελφό του αιρετού.
Είναι εξάλλου η δεύτερη φορά που επιλαμβάνεται το Πειθαρχικό Συμβούλιο αιρετών, αφού τον Μάιο του 2010, είχε εισηγηθεί την τρίμηνη παύση του τότε δημάρχου Καλλιθέας κ. Ιωάννη Ιατρίδη και του τότε αντιδημάρχου κ. Κωνσταντίνου Αθηνόδωρου, από τα καθήκοντά τους.
Ο πρώτος πειθαρχικός έλεγχος προκλήθηκε μετά και από παρέμβαση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ο οποίος έχει ζητήσει εξάλλου και σχετική ποινική έρευνα.
Ο έλεγχος της υπόθεσης ξεκίνησε μετά από καταγγελία της μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο για έκδοση ψευδούς βεβαίωσης από τον αντιδήμαρχο που αποσκοπούσε στη νομιμοποίηση κτίσματος στην “παραλία των γυμνιστών” ιδιοκτησίας του αδελφού του τελευταίου.
Οι αψιμαχίες για την διαβόητη καντίνα ξεκίνησαν ύστερα από επεισόδιο που σημειώθηκε μεταξύ του αδελφού του αντιδημάρχου και ενός καθηγητή.
Ο τελευταίος συγκεκριμένα είχε καταγγείλει το θέρος του 2009, εξωδίκως, με δικαστικό επιμελητή, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Δωδεκανήσου, στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου, στο Υπουργείο Παιδείας, σε Λύκειο, στο Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων Λυκείου, στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου και σε Αστυνομικό Τμήμα ότι ο καθηγητής σε τακτά χρονικά διαστήματα και σχεδόν καθημερινά, εμφανιζόταν στην «παραλία των γυμνιστών» και παρενοχλούσε με τρόπο «αισχρό» τους λουόμενους και συγκεκριμένα τις γυναίκες, που επισκέπτονταν την περιοχή για γυμνισμό.
Υποστήριξε συγκεκριμένα ότι ο καθηγητής πλησίαζε τους λουόμενους και επιδείκνυε σε στύση το μόριό του, αυτοϊκανοποιούμενος εν συνεχεία με αυνανισμό! Ισχυρίστηκε ακόμη ότι είχε απειλήσει και εξυβρίσει άτομα που βρίσκονταν στην καντίνα.
Ο καθηγητής απάντησε στην ως άνω καταγγελία με την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς σε βάρος του αδελφού του αντιδημάρχου και αρνήθηκε κατηγορηματικά τα καταγγελλόμενα σε βάρος του, ισχυριζόμενος ότι αφορμή στην όλη μεθόδευση και κατασκευή των ψευδολογιών του μηνυόμενου έδωσε η ενασχόλησή του σχετικά με τη νομιμότητα της λειτουργίας της καντίνας που διατηρεί στην παραλία.

Το ζήτημα αποτέλεσε αντικείμενο ελέγχου και από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρο Ρακιντζή μετά και από καταγγελία την 16η Ιουνίου 2009 του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου.
Ο κ. Αθηνόδωρος Κωνσταντίνου έχει απαλλαγεί οριστικά για το συγκεκριμένο σκέλος της υπόθεσης από τα ποινικά δικαστήρια.
Η υπόθεση επανήλθε στο προσκήνιο μετά από νέα παρέμβαση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
H Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, έχει προ πολλού διατάξει την κατεδάφισή της καντίνας, για σωρεία παραβάσεων που σχετίζονται και με καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων στον αιγιαλό και στην παραλία.
Την 30ή Ιουλίου 2013 ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης με το αριθμ. Πρωτ. 578.09/15936 έγγραφό του ζήτησε να ενημερωθεί γιατί δεν έχουν ακόμη κινηθεί οι διαδικασίες για τη σφράγιση και την κατεδάφιση της αυθαίρετης καντίνας από το Δήμο Ρόδου.
Στο έγγραφο του Γενικού Επιθεωρητή ανταποκρίθηκε ο χωρικός αντιδήμαρχος Καλλιθέας κ. Κωνσταντίνου.
Ο αντιδήμαρχος κατήγγειλε ουσιαστικά τον αδελφό του, για τη λειτουργία σφαγισμένης αυθαίρετης καντίνας, ενώ ανέφερε ότι η εντολή σφράγισης είχε αποσταλεί στην αστυνομία, που είναι αρμόδια να ελέγξει τη λειτουργία του καταστήματος.
Ο διοικητής του ΑΣ Φαληρακίου, με έγγραφό του υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο πρωτόκολλο σφράγισης δεν φέρεται ως εισερχόμενο στο ΑΤ Αρχαγγέλου.
Το Πειθαρχικό Συμβούλιο έκρινε ότι πρέπει να επιβληθεί στον αντιδήμαρχο η ποινή της δίμηνης αργίας διότι δεν μερίμνησε για τη σφράγιση της καντίνας.
Πλην όμως η καντίνα έχει ήδη σφραγιστεί και αρμόδιοι για τον έλεγχο είναι η αστυνομία και η κτηματική υπηρεσία.
Η καντίνα μάλιστα επανασφραγίστηκε και το Πειθαρχικό Συμβούλιο έκρινε ότι έπρεπε να σφραγιστεί ξανά αν και όπως τονίζεται στην προσφυγή του κ. Κωνσταντίνου δεν υπάρχει διάταξη νόμου που να προβλέπει επανασφράγιση.
Ο αντιδήμαρχος επεσήμανε ενώπιον της επιτροπής ότι υπάρχουν 53 αυθαίρετες καντίνες στον Δήμο Ρόδου, συμπεριλαμβανομένων κι ορισμένων που ανήκουν στην δημοτική αρχή.
Το Πειθαρχικό Συμβούλιο με την απόφασή του δεν κρίνει μετά βεβαιότητας ότι ο κ. Κωνσταντίνου ενήργησε με δόλο σε όσα του καταλογίζει αλλά πιθανολογεί να πρόκειται για βαριά αμέλειά του.
Ο ίδιος θεωρεί με την προσφυγή του ότι η προσβαλλόμενη πράξη είναι ακυρωτέα επειδή αναφέρει και περιέχει διαφορετική γνωμοδότηση απ’ αυτήν που έκρινε υπέρ της επιβολής σε εκείνον πειθαρχικής ποινής αργίας.
Υποστηρίζει επιπλέον ότι η προσβαλλόμενη έκρινε για πραγματικά περιστατικά σε χρονικές περιόδους που δεν αναφέρονται στις κλήσεις για απολογία που του κοινοποιήθηκαν κι επομένως για χρονικές περιόδους που δεν του γνωστοποιήθηκε ότι ήταν ελεγκτέες.
Ισχυρίζεται επιπλέον ότι η  προσβαλλόμενη έκρινε για πραγματικά περιστατικά και για νομικές υποχρεώσεις του χωρίς αυτά να περιλαμβάνονται και να αναφέρονται στις κλήσεις για απολογία που του κοινοποιήθηκαν κι επομένως η διαδικασία βασίστηκε σε αόριστα παραπεμπτήρια έγγραφα.
Διατείνεται ακόμη ότι η προσβαλλόμενη έκρινε και αναφέρει κρίσιμα έγγραφα που αποδεικνύουν τη μη ενοχή του και προσθέτει ότι κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος και παράλειψη οφειλομένης ενέργειας η οποία δεν προκύπτει με σαφήνεια και ρητά από διάταξη νόμου αφού υπήρχε ήδη απόφαση σφράγισης που βρισκόταν σε ισχύ και δεν είχε ανακληθεί, ενώ αρμοδιότητα πλέον επί του παρανόμως καταληφθέντος κοινοχρήστου χώρου της παραλίας είχαν η αστυνομία και η κτηματική υπηρεσία.

Τον κ. Κωνσταντίνου εκπροσωπεί ο δικηγόρος κ. Βασίλης Καταβενάκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου