Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται πολυεπίπεδη έρευνα δύο οικονομικών επιθεωρητών της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στον Δήμο Μεγίστης σε εκτέλεση τριών παραγγελιών της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ρόδου, κατόπιν συσχέτισης τριών αυτοτελών δικογραφιών και της από 29 Ιουλίου 2020 απόφασης του προϊσταμένου της υπηρεσίας περί διενέργειας διαχειριστικού ελέγχου.
Στην ομάδα ελέγχου πέραν των δύο επιθεωρητών συμμετέχει και ο προϊστάμενος της ΔΥΕΕ Δωδεκανήσου.
Η εντολή αφορά σε έλεγχο της περιόδου 2009 – 2014 και επικεντρώνεται κυρίως στην διαχείριση οικοπεδικών εκτάσεων του Ελληνικού Δημοσίου στο νησί.
Ήδη οι επιθεωρητές έλαβαν κατάθεση από υπάλληλο του Δήμου Μεγίστης, από κατοίκους και την Τετάρτη ευρίσκοντο στην Ρόδο όπου επισκέφθηκαν την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και την υποθηκοφύλακα του νησιού Συμβολαιογράφο Ρόδου.
Ερευνάται εξάλλου και η ακίνητη περιουσία του Δήμου, συμπεριλαμβανομένου και του δικτύου των κοινοχρήστων.
Το όλο θέμα αποτελεί συνέχεια παραγγελιών για δύο προκαταρκτικές εξετάσεις που ξεκίνησαν από το έτος 2010 και μια το έτος 2014.
Αφορμή αποτέλεσαν διαπιστώσεις του οικονομικού επιθεωρητή Κρήτης και Δωδεκανήσου Μανώλη Χριστοδουλάκη λίγους μήνες πριν φύγει από τη ζωή.
Είχε ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να διενεργηθεί ειδικός έλεγχος σε όλους τους τίτλους κτήσεων των εκτάσεων στο Καστελλόριζο ενώ η υψηλής στρατηγικής σημασίας θέση του νησιού καθιστούσε αναγκαίο να ξεκαθαριστεί εάν τελικοί αποδέκτες συγκεκριμένων εκτάσεων ήταν Τούρκοι ιδιώτες ή εταιρείες τουρκικών συμφερόντων.
Οι φήμες, που έκαναν λόγο για «μαφία» που αρπάζει ιδιωτική αλλά και δημόσια γη στο Καστελλόριζο, κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το 2005.
Σύμφωνα με αυτές, στο νησί δρούσε κύκλωμα που οικειοποιούνταν παράνομα εκτάσεις, οι οποίες ανήκαν σε οικογένειες που είχαν μεταναστεύσει στο εξωτερικό, και στη συνέχεια τις μεταπωλούσαν σε ξένους επενδυτές. Ωστόσο, με τη δημοσιοποίηση του πορίσματος Χριστοδουλάκη το 2008 οι ψίθυροι έγιναν συγκεκριμένες καταγγελίες και ευρήματα και όλοι περίμεναν ότι θα χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.
Έκτοτε μεσολάβησαν έρευνες της Κτηματικής Υπηρεσίας, αλλαγές κυβερνήσεων, πρωθυπουργών και αρμόδιων υπουργών, ο θάνατος του οικονομικού επιθεωρητή Κρήτης και Δωδεκανήσου, επώνυμες καταγγελίες, δεκάδες δικαστήρια… Κι όμως, ποτέ κανείς δεν έμαθε τι ακριβώς συμβαίνει στο ακριτικό Καστελλόριζο.
Υπήρξε εξάλλου αναφορά για 1.500 (!) συμβολαιογραφικές πράξεις μέσα σε μία δεκαετία, σ’ ένα νησάκι 200 κατοίκων.
Ο επιθεωρητής είχε απευθύνει έκκληση προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τονίζοντας την ανάγκη αυτοψίας από ειδικούς, προκειμένου να εξακριβωθούν αφενός η σκοπιμότητα και αφετέρου η νομιμότητα των μεταβιβάσεων αυτών.
Ένα από τα βασικά ερωτήματα που έθετε τότε ο επιθεωρητής αφορούσε στο ποιοι ήταν οι τελικοί ιδιοκτήτες της γης και των ακινήτων, αφού από τα συμβόλαια προέκυπτε ότι επρόκειτο στην πλειονότητά τους για ξένους επενδυτές ή εταιρείες, αγνώστων λοιπών στοιχείων.
Για τον λόγο αυτό ζητούσε από το υπουργείο Οικονομικών να γίνει ειδικός έλεγχος όλων των τίτλων κτήσεων των εκτάσεων, ώστε να διαπιστωθεί ποιοι κρύβονταν πίσω από τις επίμαχες μεταβιβάσεις.
Η συντριπτική πλειονότητα των πράξεων νομιμοποίησης είχε γίνει με τη μέθοδο της «χρησικτησίας». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αρκούσαν οι δηλώσεις δύο κατοίκων της περιοχής πως μια έκταση -σε ορισμένες περιπτώσεις έφτανε μερικά χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα- ανήκει σε κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο και μία βεβαίωση από το δήμο ότι η έκταση αυτή δεν οφείλει Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) για να γίνουν συμβολαιογραφικές πράξεις και να αλλάξουν χέρια τα οικόπεδα.
Σύμφωνα με το πόρισμα, μετά την αρχική πράξη με τη μέθοδο της χρησικτησίας, ακολουθούσαν γονικές παροχές, δωρεές εν ζωή ή ακόμη και εικονικές πωλήσεις μεταξύ των μελών της ίδιας οικογένειας, ώστε να σβήνονται τα ίχνη της αρχικής -αμφισβητούμενης- οικειοποίησης της έκτασης.
Στις περιπτώσεις που οι νόμιμοι ιδιοκτήτες των οικοπέδων -κυρίως κάτοικοι του εξωτερικού- επισκέπτονταν το νησί και διεκδικούσαν τις περιουσίες τους, οι ντόπιοι, χωρίς δεύτερη σκέψη, προχωρούσαν σε ακυρώσεις των μεταβιβάσεων με αποποίηση ή ακύρωση των συμβολαίων.
Την υπόθεση για τον Δήμο Μεγίστης χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Στέλιος Αλεξανδρής.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ