ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φούσκωσαν την εισφορά αλληλεγγύης σε συνταξιούχους

news room 1 λεπτό ανάγνωση
τραπεζα συνταξιούχοι

Φορο­πα­γίδα στήθηκε σε βάρος εκα­το­ντά­δων χιλιά­δων συντα­ξιού­χων ηλικίας άνω των 65 ετών, μέσω των τεκ­μη­ρίων δια­βί­ω­σης. Σύμφωνα με ρεπορ­τάζ του Ελεύ­θε­ρου Τύπου, άλλοι συντα­ξιού­χοι καλού­νται να πλη­ρώ­σουν άδικα ειδική εισφορά αλλη­λεγ­γύης κι άλλοι να υπο­χρε­ώ­νο­νται να κατα­βά­λουν ειδική εισφορά αλλη­λεγ­γύης μεγα­λύ­τερη από αυτήν που θα έπρεπε κανο­νικά να πλη­ρώ­σουν.

Τι ισχύει

Σύμφωνα με την ισχύ­ουσα νομο­θε­σία (περί­πτωση ζ του άρθρου 33 του Κώδικα Φορο­λο­γίας Εισο­δή­μα­τος), τα ποσά των τεκ­μη­ρίων δια­βί­ω­σης μειώ­νο­νται κατά 30% για τους συντα­ξιού­χους οι οποίοι έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας τους.

Ωστόσο, οι υπη­ρε­σίες της ΓΓΔΕ κατά την εκκα­θά­ριση των φορο­λο­γι­κών δηλώ­σεων που υπέ­βα­λαν φέτος οι συντα­ξιού­χοι άνω των 65 ετών δεν εφάρ­μο­σαν σωστά τη διάταξη αυτή. Συγκε­κρι­μένα, όπως φαί­νε­ται στα εκκα­θα­ρι­στικά σημειώ­ματα εκα­το­ντά­δων χιλιά­δων συντα­ξιού­χων άνω των 65 ετών, οι υπη­ρε­σίες της ΓΓΔΕ μείωσαν κατά 30% το συνο­λικό ύψος του τεκ­μαρ­τού εισο­δή­μα­τος το οποίο προ­έ­κυψε βάσει των τεκ­μη­ρίων δια­βί­ω­σης μόνο κατά τον υπο­λο­γι­σμό του φόρου εισο­δή­μα­τος. Απέ­φυ­γαν να κάνουν το ίδιο και κατά τον υπο­λο­γι­σμό της ειδικής εισφο­ράς αλλη­λεγ­γύης.

Επειδή, λοιπόν, το τεκ­μαρτό εισό­δημα ελήφθη υπόψη για την επιβολή της ειδικής εισφο­ράς αλλη­λεγ­γύης χωρίς να μειωθεί κατά 30% όπως προ­βλέ­πει ο νόμος, εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες συντα­ξιού­χοι άνω των 65 ετών με δηλωθέν εισό­δημα χαμη­λό­τερο του τεκ­μαρ­τού είτε χρε­ώ­θη­καν άδικα με ειδική εισφορά αλλη­λεγ­γύης είτε εκλή­θη­σαν να πλη­ρώ­σουν εισφορά περισ­σό­τερη από αυτήν που θα έπρεπε να κατα­βά­λουν κανο­νικά.

Ειδι­κό­τερα:

α) Oσοι συντα­ξιού­χοι άνω των 65 ετών είχαν δηλωθέν εισό­δημα χαμη­λό­τερο του τεκ­μαρ­τού και το τεκ­μαρτό τους εισό­δημα χωρίς τη μείωση του 30% ήταν υψη­λό­τερο των 12.000 ευρώ αλλά με τη μείωση κατά 30% έπεφτε κάτω των 12.000 ευρώ, πλή­ρω­σαν άδικα εισφορά αλλη­λεγ­γύης, καθώς κανο­νικά θα έπρεπε να είχαν απαλ­λα­γεί από αυτήν! Για παρά­δειγμα, ένας συντα­ξιού­χος άνω των 65 ετών που δήλωσε συνο­λικό εισό­δημα 10.000 ευρώ και το τεκ­μαρτό εισό­δημά του ήταν 15.000 ευρώ δεν θα έπρεπε κανο­νικά να πλη­ρώ­σει ειδική εισφορά αλλη­λεγ­γύης, καθώς το ποσό των 15.000 ευρώ θα έπρεπε, κανο­νικά, να είχε ληφθεί υπόψη μειω­μένο κατά 30% και να είχε περιο­ρι­στεί στα 10.500 ευρώ (15.000 ευρώ – 30% = 10.500 ευρώ). Θα έπρεπε δηλαδή να είχε μειωθεί κάτω από τις 12.000 ευρώ που είναι το αφο­ρο­λό­γητο όριο της ειδικής εισφο­ράς αλλη­λεγ­γύης. Με το μη συνυ­πο­λο­γι­σμό της έκπτω­σης του 30% στα τεκ­μή­ρια δια­βί­ω­σης κατά την εκκα­θά­ριση της ειδικής εισφο­ράς αλλη­λεγ­γύης, το τεκ­μαρτό εισό­δημα που ελήφθη υπόψη παρέ­μεινε στις 15.000 ευρώ, δηλαδή πολύ πιο πάνω από το αφο­ρο­λό­γητο όριο των 12.000 ευρώ. Eτσι, ο συγκε­κρι­μέ­νος συντα­ξιού­χος φορο­λο­γή­θηκε, τελικά, με εισφορά αλλη­λεγ­γύης 1% επί του ποσού των 15.000 ευρώ και εκλήθη να πλη­ρώ­σει άδικα 150 ευρώ.

β) Όσοι είχαν δηλωθέν εισό­δημα χαμη­λό­τερο του τεκ­μαρ­τού και το τεκ­μαρτό τους εισό­δημα ακόμη και μετά τη μείωσή του κατά 30% παρέ­μενε υψη­λό­τερο των 12.000 ευρώ πλή­ρω­σαν άδικα εισφορά αλλη­λεγ­γύης επί τεκ­μαρ­τού εισο­δή­μα­τος μειω­μέ­νου κατά 30% δηλαδή επί ποσού 15.400 ευρώ κι όχι 22.000 ευρώ με συντε­λε­στή 2% και ο συντα­ξιού­χος εκλήθη να πλη­ρώ­σει εισφορά αλλη­λεγ­γύης 660 ευρώ (2% Χ 22.000 ευρώ =660 ευρώ). Αν η εισφορά υπο­λο­γι­ζό­ταν επί μειω­μέ­νου κατά 30% τεκ­μαρ­τού εισο­δή­μα­τος, δηλαδή επί ποσού 15.400 ευρώ, ο συντα­ξιού­χος θα χρε­ω­νό­ταν με εισφορά αλλη­λεγ­γύης υπο­λο­γι­σμένη με συντε­λε­στή 1% και θα καλείτο να πλη­ρώ­σει μόνο 154 ευρώ. Με το “κόλπο” του μη συνυ­πο­λο­γι­σμού της έκπτω­σης του 30% επί τεκ­μαρ­τού εισο­δή­μα­τος, ο συντα­ξιού­χος αυτός εκλήθη να πλη­ρώ­σει άδικα επι­πλέον ποσό εισφο­ράς 506 ευρώ.

Πηγή:Ελεύ­θε­ρος Τύπος

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.