Ρεπορτάζ

Σε 425 εκλογικά τμήματα θα προσέλθουν 190.781 Δωδεκανήσιοι την Kυριακή – Σχεδόν τα μισά από τις ευρωεκλογές

Σε 425 εκλογικά τμήματα ανά τα Δωδεκάνησα, έναντι 706 στις εκλογές του περασμένου Μαΐου, θα προσέλθουν οι 190.781 συνολικά Δωδεκανήσιοι ψηφοφόροι, με βάση την Β΄αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων του 2019, εκ των οποίων 95.676 άνδρες και 95.105 γυναίκες. Οι 17ρηδες ψηφοφόροι ανέρχονται σε 2.186 σε όλα τα Δωδεκάνησα.

Ειδικότερα σε όλο το νησί της Ρόδου θα λειτουργήσουν συνολικά 202 εκλογικά τμήματα έναντι 426 στις εκλογές του περασμένου Μαΐου.
Τα εκλογικά τμήματα κατανέμονται ανά δημοτική ενότητα στο νησί της Ρόδου, ως εξής:
ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ: 14
ΑΤΤΑΒΥΡΟΥ 11
ΑΦΑΝΤΟΥ: 11
ΙΑΛΥΣΟΥ: 13
ΚΑΛΛΙΘΕΑ: 14
ΚΑΜΕΙΡΟΥ: 13
ΛΙΝΙΩΝ: 10
ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ: 15
ΠΕΤΑΛΟΥΔΩΝ: 23
ΡΟΔΟΥ: 78
Οι δημότες, προκειμένου να αποφύγουν την ταλαιπωρία της τελευταίας στιγμής, θα πρέπει να ενημερωθούν εκ νέου για το εκλογικό τμήμα που θα ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές της 7/7/2019.
Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ενημερωθούν σχετικά με το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν πριν την προσέλευση τους στις κάλπες, από τα ΚΕΠ ή το αρμόδιο γραφείο Δημοτικής και Αστικής Κατάστασης ή από την ιστοσελίδα του ypes καθώς τα τμήματα και στη Ρόδο είναι σχεδόν τα μισά, από τις εκλογές του περασμένου Μαΐου.
Οι αλλαγές στα εκλογικά τμήματα που στήθηκαν στις 26 Μαΐου, αποφασίστηκαν προκειμένου να αποφευχθούν οι µεγάλες ουρές, καθώς κάθε ψηφοφόρος έπρεπε να ρίξει ψηφοδέλτια σε τέσσερις κάλπες, ενώ τώρα η κάλπη είναι µόνο µία. Κατά συνέπεια, πολλοί εκλογείς µετακινήθηκαν από τον τμήμα που ψήφιζαν συνήθως και όσοι δεν είχαν φροντίσει να ενημερωθούν εγκαίρως, δεν απέφυγαν την ταλαιπωρία, όπως δεν αποφεύχθηκαν τελικά οι ουρές και οι καθυστερήσεις στην εκλογική διαδικασία, παρά την μεγάλη αποχή.
Κατά κανόνα, οι ψηφοφόροι θα επιστρέψουν στα εκλογικά τµήµατα που ψήφιζαν στα προηγούµενα χρόνια για την αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής. Ωστόσο, επειδή ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων έχει διαφοροποιηθεί στη Ρόδο σε σχέση με τις εκλογές του 2015, είναι προτιµότερο για τον εκλογέα να βεβαιωθεί πού ακριβώς θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωµα στις 7 Ιουλίου, για να αποφύγει πιθανή ταλαιπωρία.
Υπενθυµίζεται ότι οι ερχόµενες εκλογές θα γίνουν µε βάση την τελευταία αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων της 30ής Απριλίου 2019.
Μέχρι στιγμής πάντως, το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων καταγράφεται μειωμένο σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου και ο κίνδυνος η αποχή να σπάσει το ρεκόρ των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, είναι ορατός. Ειδικά για τη Ρόδο, που η εκλογική αναμέτρηση συμπίπτει με την κορύφωση της τουριστικής περιόδου, τα μηνύματα για μαζική συμμετοχή των εκλογέων, δεν είναι ενθαρρυντικά.
O άγραφος κανόνας για “τα μπάνια του λαού” έσπασε, αφού θα στηθούν κάλπες μέσα στο κατακαλόκαιρο και η μεγάλη αγωνία των κομμάτων είναι πόσοι τελικά θα προτιμήσουν τις παραλίες, ενώ εκατοντάδες ψηφοφόροι, αριθμός ικανός να επηρεάσει τη διαφορά και την αυτοδυναμία, φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν τις ημερομηνίες των διακοπών τους, που συμπίπτουν με την ημέρα των εκλογών!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου