Το θολό νομικό και φορολογικό πλαίσιο λειτουργίας, το οποίο ανέδειξε το δημοσίευμα, η έλλειψη ταμειακών μηχανών στις συναλλαγές με πολίτες, η μη τήρηση υγειονομικών κανόνων και η ανυπαρξία δημοσίευσης των ισολογισμών, των προμηθευτών και φυσικά το πού ξοδεύονται τα κέρδη ώστε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια αφήνουν εκτεθειμένο το Λιμενικό Σώμα. Ταυτόχρονα, ο παρωχημένος τρόπος λειτουργίας εν έτει 2018, με χειρόγραφες σημειώσεις των πωλήσεων, αφήνει ανοιχτό το παράθυρο σε φαινόμενα κακοδιαχείρισης και αδιαφάνειας.

Το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργήθηκε διακριτικά χθες στους αναρμόδιους, δηλαδή στους διαχειριστές των ταμείων, δείχνει τον μερικό πανικό που προκλήθηκε, ο οποίος οδήγησε στην αναστολή λειτουργίας. Αν και το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος δεν εξέδωσε κάποια ανακοίνωση, το ρόλο αυτό ανέλαβαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και παρά το γεγονός ότι τα κυλικεία χθες ήταν κλειστά εν αναμονή των απαιτούμενων αλλαγών, εκείνοι τόνισαν ότι όλα είναι νόμιμα.

Τα κέρδη από τη χρήση των τριών κυλικείων, σύμφωνα με αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος, αγγίζουν τις 150.000 ευρώ, ενώ καταγγελίες που έγιναν στον «Ε.Τ.» κάνουν λόγο για 500.000 ευρώ! Το βασικό ζητούμενο είναι να υπάρξει διαφάνεια στον τρόπο που τα χρήματα αυτά αξιοποιούνται, και φυσικά να τηρηθούν οι φορολογικοί και υγειονομικοί κανόνες.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων, της Πανελληνίας Ενωσης Αξιωματικών και της Ενωσης Λιμενικών Υπαλλήλων ήρθαν να επιβεβαιώσουν τη μη ύπαρξη υπουργικής απόφασης για την ίδρυση Λέσχης Λιμενικών αλλά και το θολό φορολογικό πλαίσιο λειτουργίας, με τους ίδιους να προβάλλουν το επιχείρημα ότι συμβαίνει αυτό επειδή είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα!

«Υπενθυμίζουμε ότι τα κυλικεία και το εστιατόριο λειτουργούν με εσωτερικό κανονισμό του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οικονομική διαχείρισή τους υπόκειται σε έλεγχο από Επιτροπή που συστήνεται από το Αρχηγείο γι’ αυτό το σκοπό και τα τυχόντα λιγοστά έσοδα, όταν αυτά υφίστανται, κατά το ήμισυ εξυπηρετούν τις λειτουργικές ανάγκες του ίδιου του υπουργείου, που είναι ανταποδοτικές στα στελέχη, ενώ το υπόλοιπο ποσό αποδίδεται στο ΕΚΟΕΜΝ», ανέφερε η ΠΕΑΛΣ αναγνωρίζοντας την ύπαρξη κερδών τα οποία δεν φορολογούνται ενώ η αξιοποίησή τους είναι άγνωστο πού καταλήγει καθώς δεν δημοσιεύεται στη «Διαύγεια».

Με τις ίδιες λέξεις και η ανακοίνωση της Ενωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, η οποία επίσης επιβεβαιώνει το «πρωτότυπο» καθεστώς λειτουργίας της «αυτοδιαχείρισης»(!) χωρίς κάποια υπουργική εγκύκλιο να ρυθμίζει τον τρόπο και τους κανόνες λειτουργίας.

«Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, τα κυλικεία εξαιρούνται από το φόρο εισοδήματος και εντάσσονται στις απαλλαγές από τη χρησιμοποίηση φορολογικών ταμειακών μηχανών και ηλεκτρονικού μηχανισμού σύμφωνα με απόφαση του γενικού γραμματέα Εσόδων από το 2014, ενώ όλες οι αγορές πρώτων υλών γίνονται από το λιανεμπόριο αποδίδοντας κανονικά τον σχετικό ΦΠΑ».

Σε διαφορετική γραμμή η Ενωση Προσωπικού Λιμενικού Αττικής, Πειραιά και Νήσων, η οποία τονίζει ότι «εφόσον και αν υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν σε αυτούς που τους αναλογούν.

Η πρότασή μας είναι τα υφιστάμενα κυλικεία-μαγειρεία να λειτουργούν στα πρότυπα της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ) στην οποία, αν και υπάρχουν ταμειακές μηχανές και προφανώς αποδίδονται οι νόμιμοι φόροι στην ελληνική Πολιτεία, καταφέρνουν να έχουν φθηνότερες τιμές από τα κυλικεία-μαγειρεία του ΥΝΑΝ.

Τα έσοδα τα οποία θα υπάρχουν από ένα εν δυνάμει πελατολόγιο 1.000 λιμενικών και πολιτικών υπαλλήλων συν των πολλών καθημερινών επισκεπτών προκειμένου να αποφύγουμε στο μέλλον παρόμοιες και αρνητικές υπόνοιες για το Λιμενικό Σώμα καλό θα είναι να δημοσιεύονται στο «Διαύγεια» και να κατευθύνονται προς όφελος των συναδέλφων και συγκεκριμένα:

  • την οικονομική ενίσχυση του παιδικού σταθμού του Λ.Σ.,
  • τη μεταφορά συναδέλφων με λεωφορεία σε κομβικά σημεία της πρωτεύουσας στα πρότυπα των Ενόπλων Δυνάμεων όπως παλιότερα γινόταν και στο Λιμενικό Σώμα,
  • την αγορά καρτών για όλους τους συναδέλφους για ελεύθερη μετακίνηση με Μέσα Μαζικής Συγκοινωνίας».

Αναστασία Βαμβακά

Πηγή eleftherostypos.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ