-Εγκαλούμενος από την ΕΕΤΑΑΔ ο Φώτης Χατζηδιάκος, που για τον ίδιο λόγο ανεκάλεσε τον Αθηνόδωρο Κωνσταντίνου από αντιδήμαρχο!

Παρέμβαση σε δημόσιο ακίνητο, χωρίς τις προβλεπόμενες άδειες και συγκεκριμένα την αξιοποίηση ακάλυπτων χώρων για την διαμόρφωση πάρκινγκ αλλά και τον επικείμενο ηλεκτροφωτισμό τους, «διαφήμισε» μέσω της προσωπικής του σελίδας στο facebook, o δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ενημερώνοντας ταυτόχρονα ότι «εγκαλείται» προς τούτο, από την ΕΕΤΑΑΔ:
«Πριν λίγες μέρες και σήμερα. Διαμόρφωση δύο υποβαθμισμένων ακαλύπτων χώρων για την εξυπηρέτηση κατοίκων και επισκεπτών της Ρόδου. Βέβαια η Αθήνα (ΕΕΤΑΑΔ), μας εγκαλεί γιατί κάναμε παρέμβαση σε ακίνητα του δημοσίου !!!! Προτιμούν να φιλοξενούν στις λάσπες, φίδια και τρωκτικά. Εμείς θα τα φωτίσουμε με τον δημοτικό φωτισμό, και αν δεν μας σταματήσουν, θα διαγραμμίσουμε και θα αναβαθμίσουμε αισθητικά το χώρο. Αυτά τα ακίνητα ανήκουν στους Ροδίτες».
Δύσκολα κανείς θα διαφωνούσε για την χρηστικότητα και την σημαντικότητα των συγκεκριμένων έργων, ανεξαρτήτως αν οι χώροι ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο.
Αυτό όμως που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά είναι το γεγονός ότι ανάλογο έργο και μάλιστα σε εκτέλεση αποφάσεων δημοτικού συμβουλίου, αποτέλεσε λόγο και αιτιολογία σε διοικητική απόφαση για την… «καρατόμηση» του πρώην αντιδημάρχου Μεσαιωνικής Πόλης κ. Αθηνόδωρου Κωνσταντίνου.
Θυμίζουμε ότι ο κ. Κωνσταντίνου, έχει προσφύγει ενώπιον του ΣτΕ για την ακύρωση της συγκεκριμένης απόφασης του Δημάρχου και η αίτηση του έχει αναβληθεί προς συζήτηση στο Γ’ Τμήμα την 20η Σεπτεμβρίου 2018.
Ειδικότερα δύο λόγοι που αναφέρει ως αιτιολογικούς της απόφασής του ο δήμαρχος Ρόδου για την ανάκληση πριν την λήξη της θητείας του διορισμού του κ. Κωνσταντίνου ως αντιδημάρχου, αναφέρονται στο ότι ως αντιδήμαρχος με αρμοδιότητα θεμάτων της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και Υποδομών, είναι οι ακόλουθοι:
«ιι) Ως Αντιδήμαρχος με αρμοδιότητα θεμάτων της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και Υποδομών, προέβη στην επιλογή και κίνηση των διαδικασιών υποβολής και έγκρισης από τα αρμόδια όργανα και στην εκτέλεση με δαπάνες του Δήμου Ρόδου έργου διάνοιξης οδού και τοποθέτησης δημοτικού ηλεκτροφωτισμού και σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΗ, μην αναφέροντας ότι η έκταση δεν ανήκει στο Δήμο Ρόδου και ότι το έργο είναι εκτός δικαιοδοσίας, δεν δικαιολογείται και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Δήμου Ρόδου, δηλαδή εντός καταληφθέντος ακινήτου ιδιοκτησίας του ΤΑΙΠΕΔ στην περιοχή Γκολφ Αφάντου, που βρίσκεται μεταξύ των κτηρίων του γηπέδου του γκολφ και της περιοχής Ερημόκαστρο και καταλήγει στον αιγιαλό.
Ειδικότερα τα παραπάνω περιστατικά διαπιστώθηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ στις 17-10- 2016 και γνωστοποιήθηκαν στο Δήμο Ρόδου με την υπ. αρ. 3-3-2017 (αρ. πρωτ.Δ.Ρ.2/16878/8-3-2017) εξώδικη διαμαρτυρία, πρόσκληση και δήλωση της Ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε» (ΤΑΙΠΕΔ) κατά του Δήμου Ρόδου. Ήτοι επιβάλλεται η ανάκληση του διορισμού από του τη θέση του Αντιδημάρχου πριν τη λήξη της θητείας του, για τους παραπάνω λόγους χρηστής διοίκησης.
ιιι) Ως Αντιδήμαρχος με αρμοδιότητα θεμάτων της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και Υποδομών, προέβη στην επιλογή και κίνηση των διαδικασιών υποβολής και έγκρισης από τα αρμόδια όργανα και στην εκτέλεση με δαπάνες του Δήμου Ρόδου έργου ολοκλήρωσης διαμόρφωσης οδού σε τυπικώς ξένη και τελούσα υπό αμφισβήτηση ιδιοκτησία μη αναφέροντας ότι αυτή διεκδικείται από το ΤΑΙΠΕΔ και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή συνεννόηση με τη Διοίκηση του προς αποφυγή δικαστικών διενέξεων, ως έκταση κτηματολογικώς κυριότητας του που ξεκινάει από εντός του μείζονος ακίνητο του ΤΑΙΠΕΔ, ασφαλτοστρωμένο δρόμο που συνδέει την παραλία της περιοχής Αφάντου με τον κεντρικό επαρχιακό δίκτυο της Ρόδου και καταλήγει στο βόρειο άκρο του ακινήτου του ΤΑΙΠΕΔ κοντά στο δυτικό όριο της Κ.Μ. 1093 γαιών Αφάντου, με συνέπεια να ασκηθεί ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου η από 19-01-2016 αγωγή του ΤΑΙΠΕΔ κατά του Δήμου Ρόδου (αρ. καταθ. 84/2016 τακτικής διαδικασίας). Ήτοι επιβάλλεται η ανάκληση του διορισμού από του τη θέση του Αντιδημάρχου πριν τη λήξη της θητείας του, για τους παραπάνω λόγους χρηστής διοίκησης”.
Το ΤΑΙΠΕΔ, όπως είχε δημοσιοποιήσει η «δημοκρατική», είχε ζητήσει την αποκατάσταση της ιδιοκτησίας του σε τμήμα του προς αξιοποίηση ακινήτου του γκολφ Αφάντου και συγκεκριμένα στην περιοχή «Χαράκια», όπου σύμφωνα με έρευνα επιτελών του, έχει διανοιχτεί δρόμος εντελώς παράνομα.
Η παράνομη διάνοιξη του δρόμου διαπιστώθηκε, όπως εκθέτει το ΤΑΙΠΕΔ, την 7η Απριλίου 2015 κατά τη διάρκεια αυτοψίας από στέλεχός της και συγκεκριμένα ότι ο Δήμος Ρόδου, είχε καταπατήσει τμήμα του προς αξιοποίηση ακινήτου στην κτηματομερίδα 1093, παρότι εγνώριζε ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα επί του ακινήτου.
Οπως επισημαίνει το ΤΑΙΠΕΔ για την παρατυπία απεστάλη μάλιστα αυθημερόν μέσω της ΕΤΑΔ έγγραφο στην ΕΛΑΣ διαμαρτυρόμενη για τις ενέργειες αυτές του Δήμου Ρόδου.
Από τη διενέργεια τοπογράφησης διαπιστώθηκε ότι ο δρόμος εμβαδού 1171,70 τμ έχει διαστρωθεί με 3Α, έχει μέσο πλάτος 6 μέτρα και μήκος 202 μέτρα. Ξεκινάει συγκεκριμένα από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που συνδέει την παραλία Αφάντου με το κεντρικό επαρχιακό δίκτυο της Ρόδου και καταλήγει στο βόρειο όριο του ακινήτου.
Ο Δήμος Ρόδου μάλιστα με τις προτάσεις του ενώπιον του Δικαστηρίου υπεραμύνθηκε του έργου.
Το προσχηματικό της συγκεκριμένης αιτιολογίας αποδεικνύεται από τις ίδιες τις εξελίξεις ενώ αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον οι θέσεις που θα αναπτύξει ενώπιον του ΣτΕ η δημοτική αρχή στην «αντιδικία» της με τον κ. Κωνσταντίνου, αφού θα πρέπει να αιτιολογήσει γιατί ο Δήμαρχος, διαμόρφωσε πάρκινγκ σε ακίνητα που δεν του ανήκουν…

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ