Ειδήσεις

Το Street View ήρθε στην Ελλάδα: τρισδιάστατη περιήγηση στις γειτονιές σας!

Τρισδιάστατη περιήγηση στους ελληνικούς δρόμους, σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και σε αρχαιολογικούς χώρους, προσφέρει από την Πέμπτη η Google σε όλους τους χρήστες του Διαδικτύου, μέσω της υπηρεσίας της Street View.

Η Ελλάδα έγινε η 56η χώρα στον κόσμο στην οποία επεκτάθηκε η πολυσυζητημένη εφαρμογή Street View, που πλέον παρέχεται με την άδεια της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ).

Οι χρήστες του Διαδικτύου ανά τον κόσμο μπορούν μέσω των χαρτών της Google να κάνουν ακριβείς εικονικές περιηγήσεις στη χώρα μας από την οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή, του tablet και του έξυπνου κινητού τηλεφώνου τους.

Ολες οι εικόνες έχουν ληφθεί από τρισδιάστατες κάμερες (κάμερες 360°) και έχουν ενσωματωθεί στους χάρτες της Google, παρέχοντας τη δυνατότητα σε κάθε χρήστη να βλέπει σε «συνεχόμενες» φωτογραφίες, πώς ακριβώς είναι κάποιος δρόμος, ένα νησί, μια παραλία ή ένα αρχαιολογικό μουσείο που αναζητά στην Ελλάδα.

Αν και τα πρώτα ειδικά αυτοκίνητα της Google είχαν κάνει την εμφάνισή τους στη χώρα μας τον Απρίλιο του 2009, ουσιαστικά τον Νοέμβριο του 2013 η ΑΠΔΠΧ ενέκρινε την ανάρτηση στην υπηρεσία τρισδιάστατων λήψεων από την Ελλάδα.

Στην έγκρισή της, η Αρχή αναφέρει πως στις πανοραμικές φωτογραφίες θα πρέπει να εμφανίζονται θολωμένες οι πινακίδες των Ι.Χ. και τα πρόσωπα των περαστικών. Επίσης, προβλέπει πως θα υπάρχει ένα εργαλείο, με το οποίο οποιοσδήποτε χρήστης θα μπορεί να ζητήσει να θολωθούν δεδομένα σε περίπτωση που αυτά είναι ευδιάκριτα, συμπεριλαμβανομένων και των προσόψεων κατοικιών.

Οπως ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής της Google στην Ελλάδα κ. Στ. Λουκάκο, η εφαρμογή Google Street View μπορεί να ενσωματώνεται δωρεάν και σε ιστοσελίδες επιχειρήσεων, αλλά και να προβάλλει τουριστικά αξιοθέατα.

«Το Street View θα προσδώσει αξία, ιδιαίτερα στο προϊόν του city break, ενισχύοντας τη διάχυση της πληροφορίας και της ενημέρωσης των επισκεπτών της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης.

«Η τεράστια πολιτιστική κληρονομιά που διαθέτει η Ελλάδα, την καθιστά μια χώρα με ξεχωριστό ενδιαφέρον», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος. Ηδη, διαθέσιμα μέσω του Street View είναι το Μουσείο της Ακρόπολης και η Ιερά Μονή της Πάτμου, καθώς και μοναδικά αξιοθέατα, όπως η παλιά πόλη της Κέρκυρας, ο Λευκός Πύργος στη Θεσσαλονίκη και η Πύλη του Αδριανού στο κέντρο της Αθήνας.

Ο εικονικός περίπατος στην Ελλάδα αποκαλύπτει σχεδόν όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις, μνημεία με πολιτιστική και ιστορική σημασία, τοπία σπουδαίας φυσικής ομορφιάς, καθώς και σειρά δημοφιλών τουριστικών προορισμών (Ιόνια νησιά, Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος, Κρήτη κ.λ.π).

Οπως επισημάνθηκε από τους εκπροσώπους του υπουργείου Τουρισμού στην παρουσίαση της εφαρμογής Street View, «είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την τουριστική προώθηση μιας χώρας που αφθονεί σε αρχαιολογικούς χώρους παγκόσμιας κληρονομιάς, αλλά και στις ομορφιές των νησιών της».

Η υπηρεσία Street View είναι επίσης διαθέσιμη στο Google Earth, αλλά και στους Google Χάρτες για κινητό τηλέφωνο.

Σύμφωνα με τον Street View program manager της Google κ. Ulf Spitzer, «εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν καθημερινά το Street View, έχοντας στη διάθεσή τους υψηλής ποιότητας εικονική πλοήγηση και πληροφορίες πάνω στο χάρτη».

Οι εικόνες που εμφανίζονται στο Street View θα ανανεώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα (ανά περίπου 2-3 χρόνια), ενώ στα σχέδια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι η είσοδος των τρισδιάστατων καμερών της Google στις σήραγγες του ΟΣΕ και συνολικά στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Πώς γίνεται η πλοήγηση στο Street View

Ο χρήστης του Διαδικτύου μπορεί να χρησιμοποιήσει το Street View μέσω της εικόνας που βρίσκεται κάτω από την αναζήτηση διεύθυνσης ή σύροντας το κίτρινο εικονίδιο Pegman πάνω στην επιφάνεια του χάρτη όπου το Street View είναι διαθέσιμο. Ο κίτρινος Pegman βρίσκεται στο κάτω δεξιό μέρος της καινούριας έκδοσης των Google Χαρτών (για τους κλασικούς χάρτες βρίσκεται πάνω και αριστερά).

Περισσότερες πληροφορίες για το Street View και τους τρόπους χρήσης του, παρέχονται στην ιστοσελίδα http://google.gr/streetview.​

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου