Με αυστηρά μέτρα προστασίας θα τελούνται οι πολιτικοί γάμοι στο Δημαρχείο της Ρόδου τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα Ιουνίου, παρά την μερική άρση των περιοριστικών μέτρων από χθες.

Ηδη καταγράφεται αυξημένο ενδιαφέρον από πολλά ζευγάρια τα οποία δεν μπορούν λόγω της κατάστασης που επικρατεί να τελέσουν θρησκευτικό γάμο, ενώ σε αναμονή βρίσκονται και τα ζευγάρια των οποίων οι πολιτικοί γάμοι που ήταν προγραμματισμένοι για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο ακυρώθηκαν και επιπλέον υπάρχουν και οι μελλόνυμφοι που πήραν την απόφαση μετά την μερική άρση των μέτρων να ανέβουν… τα σκαλιά του Δημαρχείου.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Ρόδου κ. Μάνθα Ζιώγου, οι πολιτικοί γάμοι στο Δημαρχείο, για όσο διαρκούν τα μέτρα προστασίας στο πλαίσιο αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού, δεν τελούνται στην αίθουσα εθιμοτυπίας όπως συνηθιζόταν αλλά στην είσοδο του Δημοτικού Μεγάρου, μπροστά από το παρεκκλήσι, του Αγίου Φανουρίου όπου ο χώρος είναι μεγαλύτερος, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
Επιπλέον, όπως έκανε γνωστό η κ. Μ. Ζιώγου, σε ό,τι αφορά στους προσκεκλημένους, εξακολουθεί να ισχύει ό,τι ίσχυε και στην περίοδο της καραντίνας, δηλαδή πέρα από το ζευγάρι επιτρέπεται να παρίστανται μόνον οι δύο μάρτυρες, ο αρμόδιος για την τέλεση του γάμου και ο/η γραμματέας για τα διαδικαστικά, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας και τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας.
Ακριβώς επειδή αναμένεται αυξημένο ενδιαφέρον για την τέλεση πολιτικών γάμων στο αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με την πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου και για την αποφυγή συνωστισμού, οι γάμοι πέραν της Τετάρτης και της Παρασκευής όπως ισχύει μέχρι σήμερα, θα τελούνται και άλλες μέρες.
Όπως εξήγησε, υπήρχαν μέρες που ήταν προγραμματισμένοι μέχρι και πέντε πολιτικοί γάμοι, κάτι που πλέον δεν μπορεί να γίνει, γι αυτό και αποφασίστηκε να παρέχεται η δυνατότητα επιλογής κι άλλης ημέρας, πέραν των δύο προκαθορισμένων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγωνία σε όσους έχουν προγραμματίσει είτε να παντρευτούν είτε να βαπτίσουν το φετινό καλοκαίρι είναι διάχυτη, ενώ ήδη δεκάδες προγραμματισμένοι γάμοι, είτε πολιτικοί είτε θρησκευτικοί έχουν ακυρωθεί αναγκαστικά στον καιρό του κορωνοϊού με τους μελλόνυμφους να βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, καθώς το τοπίο παραμένει θολό.
Οι εκκλησίες άνοιξαν από χθες για ατομική προσευχή και θα λειτουργήσουν μετά τις 25 Μαΐου. Κανείς όμως δεν γνωρίζει τη δεδομένη στιγμή κάτω από ποιες συνθήκες θα πραγματοποιούνται τα μυστήρια.
Σύμφωνα με πηγές της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, πολλά από τα μυστήρια που επρόκειτο να τελεστούν το φετινό καλοκαίρι μετατέθηκαν για το φθινόπωρο ή για το χειμώνα. Ένα ποσοστό των μυστηρίων αναβλήθηκε για το 2021. Ωστόσο, ακόμη δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση της Ιεράς Συνόδου αναφορικά με το πώς θα τελούνται τα μυστήρια μετά τη χαλάρωση των μέτρων.
Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν και να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, γεγονός που ενισχύει την αβεβαιότητα των μελλόνυμφων.
Πάντως ο καθηγητής λοιμωξιολογίας της Ιατρικής σχολής Αθηνών, Νίκος Σύψας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες συνθήκες που θα επικρατούν το καλοκαίρι και διευκρίνισε τι θα γίνει με τους γάμους που είναι προγραμματισμένοι.
«Οι συγκεντρώσεις θα γίνουν, αλλά θα πρέπει να τηρηθούν κάποιοι κανόνες. Για παράδειγμα, οι καλεσμένοι θα πρέπει να έχουν απόσταση μεταξύ τους και θα πρέπει να υπάρχουν αντισηπτικά σε κάθε τραπέζι» ανέφερε και έκανε γνωστό πως ο αριθμός των καλεσμένων θα πρέπει να είναι σχετικά μικρός και οπωσδήποτε κάτω από 250 άτομα.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ