Ειδήσεις

Αυγενάκης: Δεν ακολουθούμε πολιτικές στρουθοκαμηλισμού όπως κάνει η κυβέρνηση

Στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα «Η συνεισφορά των Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων και Δωματίων στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας», που διοργάνωσε η Ένωση Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων και Δωματίων Νομού Ηρακλείου «Η ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ» και που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, απηύθυνε ομιλία ο Γραμματέας της ΝΔ  Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο Γραμματέας της Π.Ε.,κατά την ομιλία του, άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση και παρουσίασε τις βασικές θέσεις τις ΝΔ: 

• «Η σημερινή ημερίδα μας δίνει τη δυνατότητα να συζητήσουμε σε βάθος τη συνεισφορά των ενοικιαζόμενων δωματίων στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, αλλά και τα ζητήματα που σας απασχολούν όπως η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, το τέλος διανυκτέρευσης, ο ΦΠΑ και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις.    

•  Για να αναπτυχθούν τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας και περαιτέρω ανάπτυξης των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών του νησιού μας, για να υλοποιηθούν οι προοπτικές που δημιουργούνται για την Κρήτη και τον νομό Ηρακλείου ειδικότερα, για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για την τοπική οικονομία, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιδιοκτήτες των χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων.

 

•  Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από την πρωτοφανή κυβερνητική φοροεπιδρομή από την οποία βάλλονται όλοι οι Έλληνες και ιδιαίτερα οι επιχειρηματίες, ιδίως δε οι μικρομεσαίοι.

•  Η βιωσιμότητα των τουριστικών καταλυμάτων, κινδυνεύει, όχι από τον ανταγωνισμό, αλλά από τα δυσβάσταχτα εισπρακτικά μέτρα της κυβέρνησης. 

•  Ο Πρόεδρος μας κ. Κ. Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του προχθές (3-5-2017) στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha πρότεινε: το 0,5% του Α.Ε.Π. από την υπέρβαση αυτήν τη στιγμή του πλεονάσματος και των στόχων, μπορεί να επιστρέψει στην ελληνική κοινωνία με πολλαπλούς τρόπους. Ζητήματα που σας αφορούν άμεσα είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20%, μακροπρόθεσμα με τη μείωση του φορολογικού συντελεστή  στα επιχειρηµατικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός διετίας και την αύξηση του ορίου υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10.000 στις 25.000 ευρώ. 

•  Είναι ανάγκη να βελτιώσουμε τη στρατηγική μας για τον Τουρισμό. Να τη βελτιώσουμε και να την κάνουμε  ανταποδοτική για όλους. Η ενίσχυση των τουριστικών καταλυμάτων θα ωφελήσει όλη τη βιομηχανία του τουρισμού. Αυτό θα επιτευχθεί με τη συνεργασία – και γι’ αυτό είμαι σήμερα εδώ- , για την αναζήτηση του σωστού μίγματος για την επίτευξη ισορροπίας στην τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης.

•  Ιδιαίτερα σημαντικό, αυτή την περίοδο, είναι το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων.  Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αποτελούν μια νέα τάση στο τουριστικό προϊόν που κερδίζει το αυξανόμενο ενδιαφέρον τόσο των επενδυτών όσο και των τουριστών. Πρόκειται για μια διεθνή τάση, ιδιαίτερα ανεπτυγμένη τόσο στη Β. Αμερική όσο και στην Ευρώπη. 

•  Δεν μπορούμε, λοιπόν, να προσποιηθούμε πως δεν υπάρχει. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ακολουθήσουμε πολιτικές στρουθοκαμηλισμού και να αγνοήσουμε αυτή την τάση. Το ζητούμενο είναι να παρακολουθήσουμε αυτό το νέο μοντέλο ανάπτυξης και, παράλληλα, να δούμε, να ακούσουμε, να συζητήσουμε και να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργούν τα νέα δεδομένα. Να συζητήσουμε μαζί σας πως θα διαχειριστούμε και θα αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα.

•   Η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων λειτουργεί, όμως, μέσα σε ένα πλαίσιο το οποίο δεν έχει ρυθμιστεί επαρκώς και δίκαια με αποτέλεσμα να:
α) δημιουργούνται στρεβλώσεις στην τουριστική αγορά και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με τον κλάδο της φιλοξενίας και, ιδίως, με εσάς που έχετε ενοικιαζόμενα δωμάτια που φέρουν το σήμα του ΕΟΤ.  Και αυτό τείνει να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη λειτουργία και να δημιουργήσει μια de facto κατάσταση.
β) το δημόσιο χάνει έσοδα. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, εκτιμάται ότι η ετήσια απώλεια των δημόσιων εσόδων από τα ακίνητα και καταλύματα που λειτουργούν μέσω των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων, ανέρχεται σε 350 εκατ. ευρώ.

•   Το βέβαιο είναι ότι και στο δικό σας κλάδο δημιουργεί μια αγωνία και μια νευρικότητα, που είναι απολύτως δικαιολογημένη και κατανοητή.  Θέση μας είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα σαφές θεσμικό πλαίσιο, που να είναι δίκαιο και λειτουργικό. 

•  Γι’ αυτό και σας απευθύνουμε επίσημη πρόσκληση συνεργασίας. Καλούμε την Ομοσπονδία σας σε συνάντηση στα γραφεία του κόμματος μας, ώστε να συζητήσουμε σε ειλικρινή και ρεαλιστική βάση τα ζητήματα αυτά, με τους συνεργάτες μας που ετοιμάζουν το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ» κατέληξε ο κ. Αυγενάκης. 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου