Ειδήσεις

Δεν εξέλιπε ο κίνδυνος για ανεπάρκεια νερού!

Ασχημα είναι τα μαντάτα για την επάρκεια του νερού στην νέα τουριστική περίοδο, αφού, παρά τα ενθαρρυντικά ποσοστά βροχόπτωσης του Φεβρουαρίου 2018, που έσπασε το ρεκόρ της εξαετίας, ο Μάρτιος κινήθηκε σε… βαρομετρικό χαμηλό με μόλις 9.60 χιλιοστά βροχής, πρωτοφανές χαμηλό ποσοστό στα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «δημοκρατική», οι βροχοπτώσεις του Μαρτίου έκαναν «βουτιά», παρουσιάζοντας τεράστια απόκλιση από τον μέσο όρο. Αρκεί να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο του 2013 έπεσε βροχή 63,6 mm, τον αντίστοιχο μήνα του 2014 47,2 mm, τον Ιανουάριο του 2015 93,4mm, του 2016 έπεσαν 20,4 mm βροχής, το 2017 134, 2 mm (το μεγαλύτερο ποσοστό στα τελευταία έξι χρόνια) και το 2018 μόλις 9,60 mm.
Στο πρώτο τρίμηνο του 2018 έπεσαν συνολικά στη Ρόδο 233, 8 mm βροχής, που δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικό αν λάβει κανείς υπ΄όψιν ότι στην εξαετία, είναι το αμέσως δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με το εφιαλτικό πρώτο τρίμηνο του 2016 όπου είχαν πέσει μόλις 137, 2 mm βροχής.

Οι περιορισμένες βροχοπτώσεις, είναι ένα από τα βασικά αίτια που η Ρόδος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης, το οποίο δοκιμάζει τις αντοχές των κατοίκων, των επαγγελματιών και των τουριστών της Ρόδου και φαίνεται πως δεν πρόκειται να λυθεί, τουλάχιστον άμεσα.
Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά πάντως για την καλοκαιρινή περίοδο αφού, ούτε το 2018 έβρεξε αρκετά ώστε να γεμίσουν οι υδροφόροι ορίζοντες κι όπως όλα δείχνουν τα προβλήματα υδροδότησης θα συνεχιστούν στο νησί, για τις περιοχές που δεν υδροδοτούνται από το Φράγμα Γαδουρά.
Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός, πως το 2013 έπεσε βροχή 1.058,7 mm στη διάρκεια του έτους, το 2014 καταγράφεται μείωση, με τις βροχοπτώσεις να φτάνουν συνολικά τα 727,8 mm, το 2015 οι βροχοπτώσεις δεν ξεπερνούν συνολικά τα 568,2 mm και το 2016 έφτασαν μόλις τα 313,4 mm (!) ενώ το 2017 καταγράφη μια μικρή – σε σχέση με με το 2016- ανάκαμψη με 479 mm. Είναι ενδεικτικό ότι το έτος 2016 έπεσε σχεδόν 1/3 ποσότητα βροχής, σε σχέση με το 2013!
Το 2016 και το 2017 είναι μέχρι στιγμής οι χρονιές με τις χαμηλότερες βροχοπτώσεις στη Ρόδο, με το 2018 όμως να είναι έτοιμο… να κλέψει τα σκήπτρα από 2017.
Από την άλλη πλευρά, το πρόβλημα της λειψυδρίας εντείνεται λόγω και της υφαλμύρωσης που παρουσιάζεται στην νότια πλευρά του νησιού, κυρίως, στις τουριστικές περιοχές, όπως η υπεράντληση και η υπερκατανάλωση έχουν επιφέρει τα σημερινά δυσμενή αποτελέσματα, τα οποία δύσκολα μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Η ΔΕΥΑΡ έχει θέσει ως βασική προϋπόθεση για την ομαλή υδροδότηση της Ρόδου την λειτουργία όλων των υποδομών από την μια άκρη του νησιού ως την άλλη, προκειμένου να αξιοποιηθεί ακόμα και η τελευταία σταγόνα νερού.
Η λειτουργία του Φράγματος Γαδουρά μπορεί να έχει εξασφαλίσει την επάρκεια νερού στην πόλη της Ρόδου, όμως μεγάλα τμήματα του νησιού απειλούνται εκ νέου με εκτεταμένες διακοπές στην υδροδότηση, αφού πηγές και γεωτρήσεις έχουν «στεγνώσει».
Να σημειωθεί ότι στη Ρόδο, με τη συνδρομή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος, είναι εγκατεστημένοι τέσσερις σταθμοί. Ο ένας σταθμός μέτρησης βρίσκεται στην πόλη της Ρόδου, ο δεύτερος στον Εμπωνα, ο τρίτος στην Λίνδο και ο τέταρτος στην Κατταβιά. Η εφαρμογή αναζήτησης δεδομένων χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”. Τα στοιχεία που παρατίθενται στο ρεπορτάζ είναι με βάση τις μετρήσεις του σταθμού που είναι εγκατεστημένος στην πόλη της Ρόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου