Ειδήσεις

ΠΓΔΜ: Να αδειάσει η Ελλάδα από πρόσφυγες, αλλά «από αέρος»

Ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τόνισε ότι για να διαφυλαχθεί η περιφερειακή σταθερότητα στα Βαλκάνια, είναι αναγκαίο να «αδειάσει» το συντομότερο δυνατόν το έδαφος της Ελλάδας από μετανάστες και πρόσφυγες, όχι όμως μέσω της βαλκανικής διαδρομής, αλλά μέσω «εναέριων διαδρόμων».

Μιλώντας στη διάσκεψη του ΟΑΣΕ στη Ρώμη, ο κ. Ιβάνοφ επανέλαβε ότι η πΓΔΜ δεν θέλει να δοκιμαστούν οι σχέσεις της με την Ελλάδα και ότι είναι αναγκαία η παροχή υποστήριξης και στις δύο χώρες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι παρατηρούνται ολοένα και περισσότερα περιστατικά από μετανάστες να εισέρχονται παράνομα στο έδαφος της πΓΔΜ, όπως και αυξημένες περιπτώσεις με πλαστογραφημένα έγγραφα και κρούσματα κατά των δυνάμεων ασφαλείας της πΓΔΜ στα σύνορα με την Ελλάδα.

«Το παράδοξο είναι ότι αυτά συμβαίνουν από το έδαφος χώρας που είναι μέλος της ζώνης του Σένγκεν. Κατά κάποιον τρόπο, έχουμε οδηγηθεί σε μία κατάσταση όπου η ‘Μακεδονία’ πρέπει να προστατεύσει την Ευρώπη από την ΕΕ» είπε ο ίδιος.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς εκθείασε τις προσπάθειες της ΠΓΔΜ σχετικά με τον έλεγχο των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών από την Ελλάδα και εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια προς την πΓΔΜ για τον σκοπό αυτό.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την κυβέρνηση σε αυτήν την έκτακτη κατάσταση. Για το λόγο αυτό η Αυστρία έστειλε 20 αστυνομικούς, ενώ το αυστριακό υπουργείο Άμυνας αξιολογεί αυτή τη στιγμή τις δυνατότητες να στείλει και αυτό βοήθεια» ανέφερε ο κ. Κουρτς, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων της πΓΔΜ.

Σχετικά με την αντιπαράθεση Ελλάδας-Αυστρίας, ο κ. Κουρτς ισχυρίστηκε ότι η Αυστρία έχει καταβάλει προσπάθειες για να βοηθήσει την Ελλάδα και ότι η Ελλάδα έχει υποχρέωση, με ευρωπαϊκή βοήθεια, να διασφαλίσει τα εξωτερικά της σύνορα, από τα οποία πέρασαν στην Ευρώπη περισσότεροι από ένα εκατομμύριο μετανάστες.

Ο ΥΠΕΞ της Αυστρίας σημείωσε ότι το έργο των χωρών όπου οι πρόσφυγες ζητούν άσυλο και διεθνή προστασία είναι πολύ πιο δύσκολο από το έργο των χωρών διέλευσης.

«Πέρυσι η Αυστρία δέχθηκε 90.000 αιτήματα ασύλου. Αυτό σημαίνει ότι κατά κεφαλήν είμαστε η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα σε αιτήματα ασύλου, μετά τη Σουηδία. Ξεπερνάμε ακόμα και τη Γερμανία. Είμαστε ταυτόχρονα και χώρα προορισμού και χώρα διέλευσης. Και, πιστέψτε με, είναι πολύ πιο μεγάλη πρόκληση για μία χώρα όταν αποτελεί τελικό προορισμό των μεταναστών» ανέφερε ο κ. Κουρτς.

«Εγώ δεν είμαι μόνο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, αλλά και υπουργός Ενσωμάτωσης και ξέρω τι λέω. Η ενσωμάτωση όλων όσοι ζήτησαν άσυλο την περασμένη χρονιά αποτελεί μεγάλη πρόκληση για όλη την αυστριακή κυβέρνηση. Πρέπει να τους εξασφαλίσουμε μαθήματα γερμανικών, να τους ενημερώσουμε για τις ευρωπαϊκές αξίες και να εξασφαλίσουμε ότι θα μπορέσουν να μπουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα στην αγορά εργασίας, ώστε να εγκριθούν τα αιτήματα ασύλου που έχουν υποβάλει» πρόσθεσε.

Το ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου