Στο παρασκήνιο της συνάντησης του προέδρου της Γαλλίας και της καγκελαρίου της Γερμανίας για το προσφυγικό σήμερα στο Παρίσι αναφέρεται η εφημερίδα Le Monde, που σημειώνει η Μέρκελ, εν αντιθέσει με τον Ολάντ είναι αποφασισμένη να βοηθήσει την Ελλάδα.

Η Γαλλία και η Γερμανία προσπαθούν να συντονιστούν στην προσφυγική κρίση που σπαράσει την Ευρώπη. Ο Ολάντ συνάντησε σήμερα τη Μέρκελ σε μία απόπειρα να βρεθεί κοινό έδαφος σε αυτό το εξόχως ευαίσθητο θέμα, τρεις ημέρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση ο Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε κατά την εφημερίδα ότι η Γαλλία και η Γερμανία εργάζονται με το ίδιο πνεύμα και ότι η Γαλλία θα εκπληρώσει τις υποσχέσεις της στην ΕΕ για να φιλοξενήσει 30.000 πρόσφυγες. Παράλληλα ανακοίνωσε πως η χώρα του θα στείλει ένα σκάφος στο Αιγαίο για να συμμετάσχει στην αποστολή του ΝΑΤΟ για τον έλεγχο των προσφυγικών.

Το προσφυγικό, αναφέρει η Le Monde, έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στις γαλλογερμανικής σχέσεις. Πρόσφατα, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς άσκησε κριτική την πολιτική ανοιχτών θυρών προς τους πρόσφυγες που εφαρμόζει η Άνγκελα Μέρκελ​ και κατά της πρότασής της για μόνιμο μηχανισμό εγκατάστασης στην ΕΕ, πρόταση που σημειωτέων δεν είναι πολύ δημοφιλής στην Γερμανία.

Παρά τις διακηρύξεις Ολάντ για αλληλεγγύη, η απόσταση με τη Μέρκελ παραμένει, παρατηρεί η Le Monde. Η καγκελάριος, συνεχίζει το δημοσίευμα, είναι περισσότερο πρόθυμη από τον γάλλο ομόλογό της να απευθύνει έκκληση στην ΕΕ για να μην αφήσουν την Ελλάδα να βυθιστεί στο χάος.

newpost.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ