Τοπικές Ειδήσεις

Προς παραγραφή ο επαπειλούμενος καταλογισμός «μαμούθ» στον πρώην Δήμο Αφάντου

Μετά την μη προώθηση στην Βουλή προς ψήφιση νομοθετικής ρυθμίσεως για την λογιστική τακτοποίηση δαπανών που αποδεδειγμένα έγιναν για την κάλυψη εξόδων και οφειλών του πρώην Δήμου Αφάντου, από κωδικό εσόδων, που όφειλαν να διατεθούν για την εκτέλεση έργων, την οποία προωθούσε το έτος 2016 το Υπουργείο Εσωτερικών, παρέμεινε σε εκκρεμότητα η εξέταση σχετικού φύλλου μεταβολών και ελλείψεων με το οποίο επαπειλήθηκε καταλογισμός «μαμούθ» σε δημόσιους υπόλογους.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να αποσταλεί προς έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο σε εφαρμογή διάταξης στον Ν.4700/2020 με την οποία μεταφέρεται η αρμοδιότητα καταλογισμών άνω των 100.000 ευρώ από τον επίτροπο, το φύλλο μεταβολών και ελλείψεων που εκκρεμεί στον πρώην Δήμο Αφάντου συνοδευόμενο από διαπιστωτική πράξη παραγραφής της σχετικής αξιώσεως.
Ειδικότερα σε εφαρμογή του άρθρου 152 του Ν.4820/2021 του Οργανικού Νόμου του Ελεγκτικού Συνεδρίου 152 η αξίωση αναπλήρωσης διαχειριστικού ελλείμματος με την έκδοση καταλογιστικής πράξης από κάθε αρμόδιο όργανο παραγράφεται μετά την πάροδο δέκα ετών από τη λήξη του οικονομικού έτους, εντός του οποίου δημιουργήθηκε το έλλειμμα. Η κοινοποίηση του φύλλου μεταβολών και ελλείψεων δεν διακόπτει την παραγραφή. Στο άρθρο 163 αναφέρεται εξάλλου ότι το άρθρο 152 περιλαμβάνει και παρελθούσες χρήσεις, εφόσον δεν έχει εκδοθεί καταλογιστική πράξη.
Επαπειλούμενη με καταλογισμό, ήταν μόνο η πρώην ταμίας του πρώην Δήμου Αφάντου, η οποία είχε εκθέσει τις απόψεις της μέσω υπομνήματος.
Τον Μάρτιο του 2019 με ομόφωνη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων κι αφού προηγήθηκε πλήρως αιτιολογημένη απαλλακτική εισήγηση του Εισαγγελέα της έδρας, κρίθηκαν αθώοι, στην υπόθεση ο πρώην δήμαρχος Αφάντου κ. Σάββας Διακοσταματίου, 4 πρώην δημοτικοί σύμβουλοι και μέλη της δημαρχιακής επιτροπής του καποδιστριακού Δήμου αλλά και η πρώην ταμίας, που κατηγορήθηκαν για απιστία, περί την υπηρεσία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και δη σε βάρος οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας άνω των 150.000 ευρώ.
Πώς έχει όμως η υπόθεση του πρώην Δήμου Αφάντου:
Στον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Ρόδου ανατέθηκε το έργο του ελέγχου της διάθεσης των εσόδων του πρώην Δήμου Αφάντου από τις εκποιήσεις ακινήτων στα Κολύμπια.
Κινήθηκαν έτσι οι διαδικασίες για τον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο έγινε η μετάπτωση των εσόδων, από τον πρώην Δήμο Αφάντου στον Ενιαίο Δήμο προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα έσοδα είχαν ορθώς συμπεριληφθεί στα έκτακτα έσοδα και στην πορεία στα τακτικά έσοδα αλλά και για το πού διατέθηκαν.
Στο ίδιο πλαίσιο έγινε και έρευνα και στον απολογισμό της οικονομικής χρήσης του έτους 2010 του πρώην Δήμου Αφάντου.
Οι δημόσιοι υπόλογοι στον πρώην δήμο διέθεσαν πόρους από τη νόµιµη εκποίηση ακινήτων του Δήµου στα Κολύµπια για σκοπούς πέραν εκείνων που προβλέπει ο νόµος και οι αποφάσεις του δηµοτικού συµβουλίου µε τις οποίες εγκρίθηκε η δηµοπρασία.
Ποσό 2.734.951,10 ευρώ από την εκποίηση των ακινήτων δεν διατέθηκε συγκεκριµένα για την εκτέλεση 8 έργων εκ των 12 έργων που προέβλεπαν οι αποφάσεις του δηµοτικού συµβουλίου µε τις οποίες εγκρίθηκαν οι εκποιήσεις αλλά αποφασίστηκε η διάθεση πιστώσεων από τα έκτακτα αυτά έσοδα, για να πληρωθούν χρηµατικά εντάλµατα για άλλες δαπάνες.
Επιπλέον στην απογραφή της περιουσίας του Δήµου Ρόδου, το παραδοθέν διαθέσιµο του πρώην Δήµου Αφάντου στον κωδικό των έκτακτων εσόδων (ειδικευµένων και ανειδίκευτων), ανέρχεται σε 48.491,74 ευρώ, ενώ τα παραδοθέντα τακτικά διαθέσιµα του πρώην Δήµου Αφάντου ανέρχονται στην ανωτέρω απογραφή περιουσίας Δήµου Ρόδου σε 875.205,75 ευρώ, διορθωθέντα εκ των υστέρων µε βάση τη συγκεντρωτική εικόνα εσόδων – δαπανών και την κατάσταση Γενικών Λογαριασµών σε 875.635,18 ευρώ.

Στο ανωτέρω ποσό των 875.635,18 ευρώ θα έπρεπε να αντιστοιχεί το παραδοθέν διαθέσιµο του πρώην Δήµου Αφάντου στον κωδικό των έκτακτων εσόδων (ειδικευµένων και ανειδίκευτων). Συνεπώς, ενώ στον κωδικό των έκτακτων εσόδων (ειδικευµένων και ανειδίκευτων) έπρεπε να αποµένει αδιάθετο το ποσό των 2.421.368,50 ευρώ, τούτο δεν επετεύχθη, δεδοµένου ότι το εναποµείναν ποσό των 875.635,18 ευρώ καταλείφθηκε στα παραδοθέντα τακτικά διαθέσιµα του πρώην Δήµου Αφάντου.
Ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου η ταμίας τόνισε ειδικότερα ότι σε καμία απολύτως περίπτωση δεν έχει ελαττωθεί η περιουσία του Δήμου Αφάντου, αφού τα διατεθέντα για την μισθοδοσία χρηματικά ποσά αποτελούσαν υποχρέωση του Δήμου Αφάντου η οποία και υλοποιήθηκε δια της πληρωμής των χρηματικών ενταλμάτων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου