Τοπικές Ειδήσεις

Νέο τουρκικό «βιολί»: Οι Ελληνες θα επιτεθούν στην Τουρκία από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

Ξεπέρασε κάθε όριο ο ναύαρχος εν αποστρατεία και θεωρούμενος ως εμπνευστής του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, Τζιχάτ Γιαϊτζί

Νέο επικοινωνιακό «μοτίβο» εφηύρε τώρα η Τουρκία. Εμφανίζεται ως αμυνόμενη και όχι ως επιτιθέμενη, για να πείσει ότι το «επιχείρημά» της περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου είναι βάσιμο.

Μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Sözcü, ο ναύαρχος εν αποστρατεία και θεωρούμενος ως εμπνευστής του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, Τζιχάτ Γιαϊτζί (Cihat Yaycı), είπε ότι «η Τουρκία θα δεχθεί επίθεση, σε στιγμή αδυναμίας, από την Ελλάδα». Η, δε, επίθεση θα εξαπολυθεί από τα νησιά που «θα έπρεπε να είναι αποστρατικοποιημένα».

Ο ίδιος, μάλιστα, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, είπε ότι «η Ελλάδα αποσκοπεί στο να αποκτήσει την κατοχή της Δυτικής Ανατολίας».

Ολα αυτά, που υπερβαίνουν τα εσκαμμένα της λογικής, τα λέγει, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι στα τουρκικά παράλια έχει αναπτυχθεί αποβατική στρατιά με στόχο ακριβώς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Πολύ περισσότερο, όταν η Τουρκία έχει δώσει σαφή δείγματα γραφής για το πώς αντιλαμβάνεται την «αποστρατιωτικοποίηση», με την εισβολή της και την κατοχή της μισής Κύπρου.

Ο Τ. Γιαϊτζί, όμως, προέβη και σε μια άκρως «περίεργη» δήλωση, η οποία, αν δεν είναι ένας από τους συνήθεις τουρκικούς λεονταρισμούς, αφήνει σαφώς να αιωρείται η απειλή ακόμα και για τουρκικές επιθετικές ενέργειες σε ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με την Sözcü, είπε πως θα αρκούσε μία μονάδα στρατοχωροφυλακής με ελαφρύ οπλισμό προκειμένου να κατοχυρωθεί η προστασία της τάξης και της ασφάλειας σε αυτά τα νησιά(!).

Συνθήκη Λωζάννης

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι τέτοιου ειδους δηλώσεις, οι οποίες αναπαράγονται μαζικά από τον εθνικιστικό Τύπο της γείτονος, γίνονται για εσωτερική κατανάλωση και έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα στην τουρκική κοινή γνώμη έναντι της Ελλάδας.

Είναι προφανές, επίσης, ότι και ο εμπνευστής(;) της «γαλάζιας πατρίδας» κινείται στο ίδιο μήκος κύματος της τακτικής της Άγκυρας να προσθέτει κάθε τόσο νέες απαιτήσεις της ως ελληνο-τουρκικά προβλήματα, προκειμένου αυτά να μπουν στο τραπέζι μιας ενδεχόμενης ελληνο-τουρκικής διαπραγμάτευσης.

Σε αυτό εντάσσεται και το θέμα της αποστρατιωτικοποίσης των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπως επίσης και το ζήτημα της «αναθεώρησης» της Συνθήκης της Λωζάννης, που ανακίνησε και πάλι η τουρκική πλευρά, όπως έκανε και πριν από τρία χρόνια.

Κάτι που επανέλαβε τώρα και ο Τ.Γιαϊτζί, ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα, έχοντας στρατεύματα στα νησιά του Αν. Αιγαίου, παραβιάζει τις Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων.

Ολα αυτά, βέβαια, απευθύνονται προς «αφελείς», διότι οι Τούρκοι ειδικοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Συνθήκη της Λωζάννης, όπως και άλλες, είναι κομμάτι του διεθνούς Δικαίου.

Πολύ περισσότερο, έχουν υπογραφεί από πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και σημερινές μεγάλες δυνάμεις, και για να γίνει η οποιαδήποτε «αναθεώρηση» απαιτείται η σύμφωνη γνώμη τους. Ως εκ τούτου, η Συνθήκη της Λωζάννης, και άλλες, δεν μπορούν να είναι καν αντικείμενο διμερούς, ελληνο-τουρκικής διαπραγμάτευσης.

Θόρυβος για τις ελληνικές επισκέψεις

Το αρνητικό κλίμα που καλλιεργούν εντός της Τουρκίας οι κάθε λογής Γιαϊτζί, αναπαράγεται έντονα από τον ακραία εθνικιστικό τουρκικό Τύπο.

Ο Τ. Γιαϊτζί, χαρακτηριστικά, είπε ότι επίσκεψη της Ελληνίδας Προέδρου της Δημοκρατίας, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και άλλων παραγόντων του ελληνικού υπουργείου Αμυνας σε νησιά του Αν. Αιγαίου για επιθεώρηση στρατιωτικών μονάδων «συνιστά παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», προσθέτοντας ότι «η Άγκυρα θα πρέπει να επιδοθεί άμεσα σε μία νομική- διπλωματική εκστρατεία αποστρατικοποίησης των νησιών».

Να σημειωθεί ότι αντίστοιχες κατηγορίες εκτοξεύονταν συχνά τα τελεταία χρόνια, όταν παράγοντες της προηγούμενης πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας επισκέπτονταν μονάδες στα ελληνικά νησιά, με αποτέλεσμα, μάλιστα, να ξεσπούν πολλές φορές λεκτικές αντιπαραθέσεις, μέσω ανακοινώσεων, ανάμεσα στο ελληνικό υπουργειο Αμυνας και στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις Γιαϊτζί, πάντως, κινείται και σειρά τουρκικών ΜΜΕ, με τίτλους όπως «η Ελλάδα έχει εισβάλει σε 19 από τα νησιά μας».

Επιπλέον, αναφερόμενα στις επισκέψεις του υφυπουργού Αμυνας, Αλκ. Στεφανή και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κ. Φλώρου, σε ελληνικά νησιά, έγραφαν ότι «τώρα οι Ελληνες προβαίνουν και σε επίδειξη ισχύος», έκαναν λόγο για «νέα πρόκληση στο Αιγαίο από τον Έλληνα αρχηγό», για «ελληνική πρόκληση στα νησιά τη νέα χρονιά» κ.ο.κ.

Ενδεικτικά είναι δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο Α.Στεφανής «ήταν την πρωτοχρονιά στο Φαρμακονήσι, που βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης, απαγορεύεται η ύπαρξη στρατιωτικών εγκαταστάσεων», και ο Κ.Φλώρος «φωτογραφήθηκε με φόντο τις βραχονησίδες των Ιμίων και την Τουρκία».

Τουρκική «σφραγίδα»

Κατά τα λοιπά, ενδιαφέρον παρουσιάζει ο απολογισμός που κάνει σειρά τουρκικών ΜΜΕ για την εξωτερική πολιτική της γείτονος το 2020.

Ενδεικτικό είναι δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, Yeni Şafak, με τίτλο «Το 2020 αλλάξαμε την περιφερειακή εξίσωση».

Κατά το δημοσίευμα, η Αγκυρα το προηγούμενο έτος κατάφερε:

-«Να βάλει την τουρκική «σφραγίδα στη Μεσόγειο».

-«Να καταχωρηθούν στον ΟΗΕ τα δυτικά σύνορα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και της συμφωνίας περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη Λιβύη».

-«Να συμπεριληφθεί στην ατζέντα της ΕΕ η πρόταση του Ερντογάν για διεξαγωγή πολυμερούς Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο».

Κάτι που ανατεθηκε στον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, να διερευνήσει και να οργανώσει. Η Αθήνα, πάντως, επισήμως δηλώνει επιφυλακτική.

-«Να παραδεχτούν οι ΗΠΑ τη διαφορά εύρους χωρικών υδάτων και εναερίου χώρου της Ελλάδος».

-«Να ανοίξουν τα Βαρώσια».

Πηγή: lawandorder.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου