Ειδήσεις

Εξάμηνο φακέλωμα των επιβατών πτήσεων αποφάσισε η Ε.Ε

Στη δημιουργία μίας ειδικής βάσης δεδομένων στην οποία θα καταγράφονται όλα τα στοιχεία για τους επιβάτες όλων των πτήσεων από και προς Ε.Ε., συμφώνησαν οι υπουργοί Εσωτερικών της Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Βάσει της νέας συμφωνίας – η οποία φέρει την επωνυμία Passenger Name Record – οι αστυνομικές αρχές όλων των κρατών-μελών θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία ταυτότητας ακόμη και σε αριθμούς πιστωτικών καρτών, όλων των επιβατών κάθε πτήσης από και προς την Ευρώπη.

Η απόφαση για την δημιουργία της βάσης δεδομένων είχε αποφασιστεί το 2011 αλλά η εφαρμογή του είχε «παγώσει», λόγω των έντονων αντιδράσεων που είχε εκφράσει το Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Ο αρμόδιος Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος, χαρακτήρισε «ισορροπημένη» τη συμφωνία, μεταξύ της «ασφάλειας των πολιτών» και της «προστασίας των προσωπικών δεδομένων».

Τι θα ισχύσει στις πτήσεις

«Έχουμε λάβει τη δέσμευση όλων των κρατών μελών ότι οι ενδοευρωπαϊκές πτήσεις και οι πτήσεις charter θα συμπεριλαμβάνονται» στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζανέβ, αναφερόμενος σε ένα ακομά ζήτημα το οποίο παρέμενε ανοιχτό. Ο Ετιέν Σνάιντερ, προεδρεύων του Συμβουλίου και υπουργός Εσωτερικών του Λουξεμβούργου τόνιζε πάντως ότι οι επιβάτες των πτήσεων charter θα καταγράφονται όχι σε υποχρεωτική αλλά σε «εθελοντική βάση».

Άλλα μέτρα

Επιπλέον, οι 28 υπουργοί Εσωτερικών ενέκριναν την πρόταση της Επιτροπής για σύσταση του ειδικού αντιτρομοκρατικού κέντρου στη Europol, το οποίο αναμένεται να παρέχει σημαντική εμπειρογνωμοσύνη και καθοδήγηση στις διωκτικές αρχές των κρατών μελών.

Τέλος, στο περιθώριο του Συμβουλίου, συμφωνήθηκαν μέτρα για τη στενότερη συνεργασία με παροχείς υπηρεσιών διαδικτύου, για τη μείωση του υλικού τρομοκρατικής προπαγάνδας στο διαδίκτυο.

Και οδηγός επιβίωσης από τρομοκρατική επίθεση

Η γαλλική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της τρομοφοβικής υστερίας που υπάρχει και φαίνεται να συντηρείται, εξέδωσε έναν οδηγό επιβίωσης από τρομοκρατική επίθεση.

Άλλωστε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, είχε προειδοποιήσει ότι «ο κόσμος πρέπει να μαθει να ζει με τον κίνδυνο».

Ο οδηγός, που έχει τη μορφή κόμικς, θα εμφανιστεί σε αφίσες σε δημόσιους χώρους, όπως σιδηροδρομικοί σταθμοί, και θα είναι επίσης διαθέσιμος στο Ίντερνετ.

Τρία είναι τα βασικά μότο του οδηγού: «διαφύγετε, κρυφτείτε και σημάνετε συναγερμό».

Για να σωθεί κάποιος από επίθεση, το πρώτο που πρέπει να κάνει κανείς είναι να διαφύγει από το επικίνδυνο σημείο και να κατευθυνθεί σ’ έναν ασφαλέστερο χώρο.

Εκεί θα πρέπει να σβήσει τα φώτα και να σπρώξει έναν καναπέ πίσω από τη πόρτα του δωματίου στο οποίο έχει καταφύγει και μετά να καλέσει τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

Επίσης, θα πρέπει να απενεργοποιήσει το κουδούνισμα και τη δόνηση στο κινητό του τηλέφωνο, ώστε να μην το ακούσουν οι τρομοκράτες.

thetoc.gr / efsyn.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου