Ειδήσεις

Ακούγιου: Στα άδυτα του πυρηνικού εργοστασίου της Τουρκίας – Ούτε ένας Τούρκος στον αντιδραστήρα

Σχεδόν σε κανέναν Τούρκο μηχανικό που εργάζεται στο ρωσικής κατασκευής πυρηνικό εργοστάσιο Ακούγιου στη νότια Τουρκία δεν επιτρέπεται να εισέλθει στον πυρήνα του εργοστασίου, έγραψε ο δημοσιογράφος Can Ataklı στη στήλη του στην καθημερινή Korkusuz την 1η Οκτωβρίου.

Όπως έγραψε η Duvar, πριν από τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι στις 29 Σεπτεμβρίου, αξιωματούχοι του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ισχυρίστηκαν ότι Τούρκοι υπάλληλοι είχαν εκπαιδευτεί στη Ρωσία για τη λειτουργία του εργοστασίου.

Ωστόσο, ένας μηχανικός του εργοστασίου που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε στον δημοσιογράφο Ataklı ότι αυτό ήταν αναληθές. Είπε ότι μόνο Τούρκοι μηχανικοί είχαν εκπαιδευτεί στη Ρωσία, όχι όλοι οι εργαζόμενοι, και ανεξάρτητα από την εκπαίδευσή τους κανένας από αυτούς τους μηχανικούς δεν επιτρεπόταν στον πυρήνα του εργοστασίου στο Ακούγιου.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ΑΚΡ στην Τουρκία, η Ρωσία και η Τουρκία είχαν μια ταραχώδη σχέση. Οι δύο χώρες βρίσκονταν σε αντίθετες πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και κατά καιρούς αντιτίθεντο μεταξύ τους στη σύγκρουση στη Λιβύη.

Το 2015, ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος F-16 κατέρριψε ένα ρωσικό επιθετικό αεροσκάφος Sukhoi S-24M κοντά στα τουρκικά σύνορα, οδηγώντας σε διπλωματική καταστροφή. Ωστόσο, από την τουρκική απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 και την επακόλουθη επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Δύσης, δημιουργήθηκε μια συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών.

Ένα από τα εμβληματικά έργα αυτής της ανανεωμένης συμμαχίας ήταν ο ρωσικής κατασκευής πυρηνικός σταθμός Ακούγιου. Στη συνάντηση Πούτιν και Ερντογάν, οι δύο ηγέτες συζήτησαν περαιτέρω συνεργασία, ιδίως στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.

Πριν να αποχωρήσει η αντιπροσωπεία του ΑΚΡ για Σότσι και τη συνάντηση  με τον Πούτιν, ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι 13.000 άνθρωποι εργάζονταν στο εργοστάσιο, που θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2022 (η πλήρης λειτουργία αναμένεται έως το 2023). Περίπου 10.000 από αυτούς ήταν Τούρκοι, είπε, και όλοι είχαν σταλεί στη Ρωσία για εκπαίδευση.

Ο μηχανικός που έδωσε συνέντευξη από τον δημοσιογράφο Ataklı, ωστόσο, αντέκρουσε αυτόν τον ισχυρισμό. Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο Τούρκοι μηχανικοί, όχι όλοι οι 10.000 υπάλληλοι, στάλθηκαν στη Ρωσία για εκπαίδευση. Επιπλέον, παρά την εκπαίδευση αυτή, οι περισσότεροι Τούρκοι μηχανικοί δεν επιτρέπονται στον πυρήνα του εργοστασίου στο Ακούγιου, όπου βρίσκεται ο αντιδραστήρας – με άλλα λόγια, δεν επιτρέπονται στο πιο κρίσιμο μέρος του εργοστασίου. Μόνο Ρώσοι μηχανικοί, με λίγες εξαιρέσεις Τούρκων, βρίσκονται εκεί.

«Η συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού των μηχανικών είναι Ρώσοι», είπε. «Μέχρι 2.000 Ρώσοι μηχανικοί θα εργαστούν στο κεντρικό τμήμα του σταθμού παραγωγής ενέργειας και δεν θα μπορούμε να πάμε εκεί».

Ο μηχανικός εργοστασίων τόνισε περαιτέρω ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με το σύνθημα του AKP του «Yerli, Milli» – που σημαίνει «τοπικό, εθνικό» – το οποίο ενθαρρύνει την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών στην εγχώρια αγορά. Με την εγκατάσταση στο Ακούγιου, το πιο κρίσιμο μέρος του εργοστασίου θα διευθύνεται από ξένους υπηκόους και όχι Τούρκους πολίτες.

«Όταν ανοίξει ο σταθμός παραγωγής ενέργειας, θα υπάρχουν μόνο Ρώσοι στο πιο κρίσιμο μέρος του εργοστασίου, με έναν ή δύο συμπατριώτες μας», είπε ο μηχανικός. «Αυτό σημαίνει ότι οι Ρώσοι θα έχουν τον πλήρη έλεγχο του εργοστασίου. Μιλούν πάντα για «τοπικό και εθνικό», αυτός ο σταθμός παραγωγής ενέργειας δεν θα είναι ποτέ τοπικός ή εθνικός ».

Πηγή: duvarenglish.com  onalert.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου