Συνεντεύξεις

Βαϊος Καλοπήτας: «Εμείς στο ΠΑΣΟΚ δεν κάνουμε παζάρια με τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου»

Για όλες τις πολιτικές εξελίξεις μιλά σήμερα στη «δημοκρατική» το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κ. Βάιος Καλοπήτας χαρακτηρίζοντας την περίοδο που διανύουμε ως «νοσηρή κανονικότητα».
Στη συνέντευξή του μιλά για τη σχέση του με τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και ανατρέχει στα φοιτητικά τους χρόνια στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης όπου και γνωρίστηκαν, σχολιάζει την υπόθεση των υποκλοπών, μιλά για το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και πώς διαμορφώνεται το κλίμα μετά τις εξελίξεις τονίζοντας μεταξύ άλλων «πως δεν δίνουμε έναν αγώνα για να γίνουν κάποιοι παλιοί πρωταγωνιστές βουλευτές και υπουργοί, δίνουμε έναν αγώνα για να κάνουμε ένα μεγάλο κόμμα που θα αγκαλιάσει τις αγωνίες του ελληνικού λαού», ενώ αναφέρεται και στα 48 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.
• Κύριε Καλοπήτα, θα ήθελα να ξεκινήσουμε την συνέντευξη από τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις μετά και την επαναφορά του θέματος των υποκλοπών στην επικαιρότητα…
Ενώ οι πολίτες αυτής της χώρας αντιμετωπίζουν τόσα πολλά προβλήματα και θα έπρεπε η κυβέρνηση να έχει ως καίριο μέλημα την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση να έχει αλλάξει προς το χειρότερο τις ζωές όλων μας, έχουμε βυθιστεί στη «νοσηρή κανονικότητα» που δημιούργησε η ΝΔ. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει κανέναν για το σκάνδαλο υποκλοπών, καθώς πάνω στον πανικό της να απεκδυθεί των ευθυνών της για να διατηρήσει τις καρέκλες της εξουσίας, επιχειρεί με αντικρουόμενους ισχυρισμούς να δικαιολογήσει τις πρακτικές του επικίνδυνου επιτελικού παρακράτους της ΝΔ. Κι αυτή η νοσηρή κανονικότητα της ΝΔ κυρία Φώτη, δεν αξίζει στον ελληνικό λαό. Παρακολουθούμε έκπληκτοι όλοι μας, το επιτελικό παρακράτος να επιχειρεί να παρουσιάσει ως«κανονικότητα» τις παρακολουθήσεις, μέσω πλέον και της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και το επιχείρημα ότι «και αυτοί τα έκαναν»! Και λοιπόν; Εμείς είμαστε ξεκάθαροι, όπως είπε και ο πρόεδρός μας Νίκος Ανδρουλάκης, όποιοι έκαναν παρακολουθήσεις να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, είτε είναι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είτε είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη.


Εμείς δεν θέλουμε να καλύψουμε κανέναν, ψηφίζουμε διαχρονικά κάθε εξεταστική που αφορά θέματα διαφάνειας, είτε αφορά περιόδους που κυβερνήσαμε στο παρελθόν είτε όχι σε αντίθεση με την ΝΔ που λέει όλα στο φως και ψηφίζει «παρών» γι’ αυτό και ψηφίσαμε εξεταστική επιτροπή που περιλαμβάνει και τις παρακολουθήσεις που κατήγγελλε το ΚΚΕ από το 2016.
Ο πρόεδρός μας είναι ξεκάθαρος, εμείς δεν κάνουμε παζάρια με τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Στο κράτος δικαίου το οποίο εμείς στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής πιστεύουμε, υπηρετούμε επί 48 ολόκληρα χρόνια με αφορμή και τη χθεσινή επέτειο για το ΠΑΣΟΚ και θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε. Με την κοινωνία στο προσκήνιο και τους νέους στην προτεραιότητα των πολιτικών μας. Για μια Ελλάδα με εθνική αξιοπρέπεια, με κοινωνική δικαιοσύνη, διαφάνεια και σεβασμό στις ανθρώπινες ελευθερίες. Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ. Η Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη για 48 χρόνια παραμένει διαχρονικά ένας διαρκής οδηγός μια παρακαταθήκη αξιών και αρχών με εμπνευστή τον λαϊκό ηγέτη και ιδρυτή τον Ανδρέα Παπανδρέου. Και είναι επίκαιρα τώρα όσο ποτέ άλλοτε αυτά τα μηνύματα, οι παρακαταθήκες της διακήρυξης, το έργο και οράματα του Ανδρέα Παπανδρέου και η εκ νέου ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ αποτελεί μονόδρομο για τη σωτηρία της χώρας και για τη σωτηρία των επόμενων γενιών. Οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας απαιτούν έναν ισχυρό, ενωμένο και δυναμικό προοδευτικό χώρο. Κι αυτό οφείλουμε να κάνουμε, να ενδυναμώσουμε το ΠΑΣΟΚ απέναντι στον λαϊκισμό, απέναντι στη «νοσηρή κανονικότητα» της ΝΔ, απέναντι στο επιτελικό παρακράτος της σημερινής κυβέρνησης, απέναντι στις παροχολογίες του ΣΥΡΙΖΑ που μέσω του κ. Τσίπρα προσπαθεί να αξιοποιήσει τη νοσηρή υπόθεση των υποκλοπών για να ξεπλύνει τις ευθύνες της καταστροφικής διακυβέρνησής του με τον κ. Καμμένο.
• Είναι γνωστό ότι είστε στο πλευρό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή που διεφάνη η πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία του Κινήματος και ο πιο στενός του συνεργάτης στα Δωδεκάνησα…
Πράγματι, είμαι στο πλευρό του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη εδώ και 20 χρόνια. Ήμουν δίπλα του σε όλες τις μάχες που έδωσε και συνεχίζει να δίνει ήδη από το 2002, όταν γνωριστήκαμε στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου όταν ήταν γραμματέας της Πανελλήνιας Σπουδαστικής Παράταξης. Από εκεί και πέρα στήριξα τον Νίκο Ανδρουλάκη σε κάθε σταθμό της μετέπειτα πορείας του μέχρι να φτάσει να ηγείται σήμερα της δημοκρατικής παράταξης, από την εκλογή του ως μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια ως γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής το 2012, ακολούθως, ως υποψήφιο ευρωβουλευτή το 2015 και το 2019, και βεβαίως ως υποψήφιο πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ το 2017 και το 2021.
Η ανάδειξή του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, επισφράγισε την επιτυχημένη πορεία του προέδρου και σίγουρα η επιτυχημένη πορεία του θα συνεχιστεί καθώς είναι στην αρχή και εμείς θα είμαστε δίπλα του για να τον στηρίζουμε. Η φοιτητική εκείνη ομάδα που στα χρόνια των σπουδών μας πιστέψαμε και στηρίξαμε τον Νίκο Ανδρουλάκη, διατηρούμε μέχρι σήμερα ισχυρούς δεσμούς. Μοιραζόμαστε κοινές ανησυχίες με μπροστάρη τον Νίκο εδώ και μία 20ετία με σημείο αναφοράς την φοιτητική οικογένεια που δημιουργήσαμε εκείνα τα χρόνια και παραμένουμε συνεπείς στον αγώνα που δίνουμε για την γενιά μας και την παράταξη που πιστεύουμε πως μπορεί να δημιουργήσει καλύτερες μέρες για την Ελληνίδα και τον Έλληνα, ειδικά σήμερα που η καθημερινότητα έχει μετατραπεί σε μάχη επιβίωσης.

• Θα είχε ενδιαφέρον να μας πείτε και πώς γνωριστήκατε με τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Με τον Νίκο Ανδρουλάκη γνωριστήκαμε μέσω ενός κοινού μας φίλου, του Γιάννη Παπάζογλου, ο οποίος σήμερα ζει και εργάζεται στο εξωτερικό. Ο Γιάννης αντιλήφθηκε ότι είχα πολιτικές ανησυχίες και προοδευτική αντίληψη και μου πρότεινε να γνωρίσω τον Νίκο Ανδρουλάκη με τον οποίο είχε στενές επαφές μέσω της Σπουδάζουσας. Όπως και έγινε. Γνωριστήκαμε με τον Νίκο θυμάμαι σε μία καφετέρια, σε έναν παράδρομο της πλατείας Ξάνθης, όπου μου εξήγησε την τότε θεώρησή του για αυτόνομη ΠΑΣΠ. Δεν χρειάστηκε περισσότερα, αυτό ήταν. Στην επόμενη συνάντηση μού λέει «μικρέ, σε χρειαζόμαστε στη Σπουδάζουσα…», δεν ήθελα και πολλή σκέψη για να πω ναι. Είχα ήδη πολιτικές ανησυχίες και ο Νίκος Ανδρουλάκης το αντιλήφθηκε, με κάλεσε στη Σπουδάζουσα και έκτοτε άρχισε η ζύμωσή μου με την πολιτική ενασχόληση και τα φοιτητικά δρώμενα. Από εκείνη την ημέρα, στην καφετέρια της Ξάνθης ξεκίνησε η πολιτική μου διαδρομή. Αρχικά εκλέχθηκα μέλος των οργάνων συνδιοίκησης του Πανεπιστημίου, σύνεδρος σε όλα τα συνέδρια ΠΑΣΟΚ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και στα 30 μου χρόνια προτάθηκα υποψήφιος βουλευτής, την περίοδο που ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ.
Ταυτόχρονα με τη δραστηριότητα στην πόλη της Ξάνθης διευρύναμε τις επαφές μας στις γύρω περιοχές, ιδιαιτέρως στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και της Κομοτηνής όπου δημιουργήσαμε μία ομάδα που μέχρι σήμερα συμμετέχει ενεργά στα δρώμενα του ΠΑΣΟΚ με παραγωγικό ανθρωποδίκτυο σε όλη την κομματική πυραμίδα μέχρι την ΚΠΕ του Κινήματος, στα Επιμελητήρια και στους Επαγγελματικούς Συλλόγους.
• Τι είναι αυτό που θυμάστε πιο έντονα από εκείνη την περίοδο;
Τις ατελείωτες πολιτικές συζητήσεις που κάναμε, τη διάθεσή μας ως νέοι άνθρωποι να εμπλακούμε με την πολιτική για να προσφέρουμε, να υλοποιήσουμε τις ιδέες μας. Την προσπάθεια να διοχετεύσουμε την ενέργειά μας σε παραγωγικές πολιτικές δράσεις για την παιδεία, την οικονομία, την υγεία. Είχαμε την διάθεση, την ανάγκη θα έλεγα, να καταφέρουμε να κάνουμε τη διαφορά, να αναδείξουμε ζητήματα που σχετίζονταν με τη δική μας γενιά. Όπως και τότε υπήρχε το ίδιο ζητούμενο να αναδείξουμε της λύσεις του αύριο, βγάζοντας την νέα γενιά στο προσκήνιο.
• Ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ποια στοιχεία θα λέγατε ότι έχει διατηρήσει από τότε;
Σίγουρα ο Νίκος Ανδρουλάκης στη διάρκεια αυτής της διαδρομής έχει εξελιχθεί και σε αυτό συνέβαλαν εκτιμώ οι εμπειρίες από την μέχρι σήμερα πολιτική του διαδρομή, οι παραστάσεις από την Ευρωβουλή, η επαφή του με συναδέλφους του από το εξωτερικό και βεβαίως η προσωπική του εξέλιξη καθώς πρόκειται για έναν νέο άνθρωπο δραστήριο, παραγωγικό που δεν επαναπαύεται και σε κάθε επόμενο βήμα του βάζει τον πήχη ακόμα πιο ψηλά. Και για να απαντήσω και στο ερώτημά σας, αυτό το στοιχείο ότι δεν σταματά να εξελίσσεται και να θέτει τον πήχη πιο ψηλά σε κάθε βήμα του, σε συνάρτηση με την ικανότητα, την μεθοδικότητα και την επιμονή του, είναι αυτά που διατηρεί σε όλη την πολιτική του διαδρομή και είναι στοιχεία που εμείς που είμαστε δίπλα του από την πρώτη στιγμή μπορούμε να διακρίνουμε.
Υπάρχει επίσης μία ακόμα κρίσιμη παράμετρος, το γεγονός πως όχι μόνο δεν έχασε την επαφή του με την γενιά του όλα αυτά τα χρόνια αλλά αντιθέτως ενδυνάμωσε τους δεσμούς του μέσω των ιδεολογικών ζυμώσεων και των πολιτικών μαχών που δώσαμε. Αυτή η ομάδα των φοιτητών που χαράξαμε από τότε μια κοινή πολιτική πορεία, ήμασταν πεπεισμένοι ότι ο Νίκος που είναι ένας από εμάς, θα μετέφερε με τον καλύτερο τρόπο τους προβληματισμούς μας, τις αγωνίες μας, τις ανάγκες μας στην κεντρική πολιτική σκηνή και θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά με τις ικανότητές του. Και μέχρι σήμερα δεν μας έχει διαψεύσει.


• Θα ήθελα το σχόλιό σας για την πρόσφατη αποχώρηση της κ. Ελ. Φτακλάκη από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.
Με την κ. Φτακλάκη ήμασταν συνυποψήφιοι σε καιρούς πολύ δυσκολότερους πολιτικά από ό,τι σήμερα. Το μόνο που θα ήθελα να πω είναι ότι προσωπικά διαφωνώ με τις πρόσφατες επιλογές της όπως επίσης διαφωνώ για τον χρόνο και τον τρόπο αποχώρησής της.
• Κύριε Καλοπήτα, κλείνοντας τη συνέντευξή μας δεν θα μπορούσα να μην σας ρωτήσω για το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Γίνεται μεγάλη συζήτηση, ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις και ήθελα να σας ρωτήσω πότε θα ανακοινωθεί και βεβαίως για τη δική σας υποψηφιότητα.
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, αρμόδια για την κατάρτιση είναι η Επιτροπή Ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ και τον χρόνο ανακοίνωσης θα αποφασίσει ο πρόεδρός μας Νίκος Ανδρουλάκης. Κανείς δεν πρέπει να θεωρείται de facto υποψήφιος. Προσωπικά συνεχίζω να δίνω τη μάχη για τη δική μου γενιά ως μέλος της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ. Οι παλαιότεροι πρωταγωνιστές είχαν τις ευκαιρίες στην πολιτική τους διαδρομή και τώρα ήρθε η ώρα για τη δική μας γενιά να πρωταγωνιστήσει, να βγει μπροστά και να δώσει τη δική της μάχη απέναντι στις νέες προκλήσεις. Άλλωστε έχει πει πολλές φορές ο Νίκος Ανδρουλάκης ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πως δεν δίνουμε έναν αγώνα να γίνουν κάποιοι παλιοί πρωταγωνιστές βουλευτές και υπουργοί, δίνουμε έναν αγώνα για να κάνουμε ένα μεγάλο κόμμα που θα αγκαλιάσει τις αγωνίες του ελληνικού λαού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Πολίτης    12.09.2022 07:33

    Μην ξεχνάμε
    Το ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησε 30 χρόνια μας έφερε σ’ αυτή την κατάσταση

Σχολιασμός άρθρου