Πραγματοποιήθηκε χθες η ορκωμοσία των δημοτικών και τοπικών συμβούλων που δεν είχαν ορκισθεί στην επίσημη ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου στις 23 Άγουστου στη Μεσαιωνική Τάφρο. Σύμφωνα με το νομικό σύμβουλο του δήμου Ρόδου, Θεόδωρο Παπαγεωργίου, οι μη ορκισθέντες δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι προσκόμισαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά με τα οποία ήρθη το κώλυμα της ορκωμοσίας τους.

«Μοιραζόμαστε την επιλογή του ροδιακού λαού να εκφραστεί μέσα από εσάς. Θέλω να σας εξομολογηθώ ότι δεν είμαι πολύ σύμφωνος με τις σκληρές διατυπώσεις του νόμου. Το …Κράτος επιθυμεί να είμαστε σκληροί και δεν καταλαβαίνουν ότι υπάρχουν απομακρυσμένες περιοχές από τις οποίες η πρόσβαση στο κέντρο της πόλης δεν είναι εύκολη. Θέλω να δεσμευθώ ότι θα προσπαθήσω, εάν και η κυβέρνηση συμφωνεί με τις απόψεις μας, να βρούμε τον τρόπο έτσι ώστε αυτό το πλαίσιο να γίνει πιο λογικό και όχι τόσο δογματικά σκληρό. Δυστυχώς δεν κατανοεί ο νομοθέτης ότι κάποιοι συνάνθρωποί μας κάνουν υπέρβαση των δυνατοτήτων τους για να συμμετέχουν και να προσφέρουν. Ελπίζω ότι σήμερα δικαιώνουμε αυτούς που ψήφισαν στις δημοτικές εκλογές και να τους διαβεβαιώσουμε ότι θα είμαστε στο πλευρό τους», δήλωσε ο δήμαρχος, Αντώνης Καμπουράκης. Όπως έγραψε η «δημοκρατική», ο δήμαρχος Ρόδου απηύθυνε στους 29 συμβούλους που δεν ορκίστηκαν την 23η Αυγούστου 2019 πρόσκληση, καλώντας τους να προσκομίσουν στοιχεία που να δικαιολογούν την απουσία τους. Στην πρόσκληση του κ. Καμπουράκη ζητήθηκε συγκεκριμένα να τεκμηριωθούν οι λόγοι αντικειμενικής αδυναμίας Ορκωμοσίας των νομίμως απόντων εκλεγέντων συμβούλων.
Κλήθηκαν ειδικότερα στο Δημαρχιακό Μέγαρο (Αίθουσα Εθιμοτυπίας) την Πέμπτη, 29η Αυγούστου 2019 και ώρα 18:00, προκειμένου να δώσουν περαιτέρω τεκμηριωμένες εξηγήσεις της αντικειμενικής αδυναμίας να παραστούν στην Ορκωμοσία της 23ης Αυγούστου 2019, κατά τρόπο αναλυτικό, δηλαδή επικαλούμενοι και αποδεικνύοντας γεγονός που να συνιστά αναπότρεπτο ή ανυπέρβλητο ή απρόβλεπτο κώλυμα, που να δικαιολογεί την απόλυτη πραγματική αδυναμία αυτοπρόσωπης εμφάνισής τους κατά την Ορκωμοσία, καθώς επίσης να γνωστοποιήσουν την άρση των λόγων αυτών.
Η διαδικασία διεξήχθη αλλά στον δημοτικό σύμβουλο κ. Μιχαήλ Χριστοδούλου του Γεωργίου και στους κοινοτικούς συμβούλους κ.κ. Μόσχο Ζερβό του Μιχαήλ, Σταύρο Μάτση του Στέργου, Μαρία Σκουλούδη του Ιωάννη, Γρηγόριο Μανουσάκη του Σάββα, Ιάκωβο Παπαγεωργίου του Γεωργίου, Παναγιώτη Μελαχρινό του Αντωνίου και Χαράλαμπο Καραμαρία του Λουκά, δόθηκε νέα προθεσμία για να δικαιολογήσουν την απουσία τους για την 3η Σεπτεμβρίου 2019.
Σε περίπτωση δε που δεν το έπρατταν, υπήρχε κίνδυνος να χαρακτηριστούν έκπτωτοι. Θυμίζουμε ότι ο κ. Χριστοδούλου ενημέρωσε ότι δεν παρουσιάστηκε στην ορκωμοσία διότι βρισκόταν στην βάπτιση του παιδιού της κόρης του, λόγος όμως ο οποίος, όπως κρίθηκε από τους νομικούς δεν αποτελεί σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου, ανυπέρβλητο κώλυμα.
Ο κ. Χριστοδούλου απηύθυνε χθες αίτηση στον κ. Καμπουράκη την οποία κοινοποίησε στους νομικούς συμβούλους του Δήμου Ρόδου κ.κ. Θ. Παπαγεωργίου και Δ. Σαλαμαστράκη, στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου και στο Τμήμα Δημοτικού Συμβουλίου και Συλλογικών Οργάνων υποστηρίζοντας ότι η μη όρκισή του οφείλεται σε εσφαλμένη ερμηνεία της 89 ΑΠ: 59847/21-8-2019 εγκυκλίου (άρ. 5, παρ.4) του Υπ.Εσ.
Ο προϊστάμενος της νομικής υπηρεσίας του Δήμου Ρόδου κ. Θ. Παπαγεωργίου απάντησε στην αίτηση του κ. Χριστοδούλου και έκρινε συνοπτικώς ότι ο λόγος που επικαλέστηκε δεν συνιστά αντικειμενική αδυναμία να ορκισθεί στην ημερομηνία που κατά επιείκεια για δεύτερη φορά τον κάλεσε ο εκλεγείς δήμαρχος μαζί με υπόλοιπους επτά εκλεγέντες συμβούλους Κοινοτήτων που επίσης δεν έχουν ορκιστεί.
Χθες, μετά τη γνωμοδότηση του κ. Παπαγεωργίου η ορκωμοσία πραγματοποιήθηκε κανονικά στην αίθουσα εθιμοτυπίας του δήμου Ρόδου, παρουσία του δημάρχου κ. Καμπουράκη. Απουσίαζε μόνο ο κ. Ιάκωβος Παπαγεωργίου ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στο εξωτερικό για προσωπικούς λόγους.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ