Με μεγάλη επιτυχία και καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ η προσέλευση του κόσμου ,πραγματοποιήθηκε για 12η συνεχή χρονιά η Γιορτή Γιαπρακιού 2019, η οποία συνδιοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σαλάκου ‘Το Σπήλαιο’, την τοπική κοινότητα Σαλάκου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμου Ρόδου και υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου .

Φέτος για πρώτη φορά , την Πέμπτη 29 Αύγουστου, παράλληλα με την εκδήλωση για τα γιαπράκια το slow Food ανέλαβε να οργανώσει για τα παιδιά από 8-15 ετών ένα διήμερο μάθησης, την πρώτη μέρα η Γ. Κοφινά τους εξήγησε την σημασία του οικογενειακού τραπεζιού , η Μ. Ζουριδη το στρώσιμο του τραπεζιού και το πως κάνουμε σχέδια με τις χαρτοπετσέτες και ο Κοσμήτορας του slow Food Αττικής κ. Γρηγόρης Χριστοδούλου ,την σημασία των λαχανικών και το μαγείρεμα με λαχανικά .

Την δεύτερη μέρα, 30 Αυγούστου το μεσημέρι, τα παιδιά διαγωνιστήκαν στην κεντρική πλατεία του χωρίου , στρώνοντας τραπέζι και παρουσιάζοντας την συνταγή που τους μαγείρεψε ο κ. Χριστοδούλου , οι τρεις καλύτεροι ,για το στρώσιμο του τραπεζιού ,της καλύτερης γεύσης και της καλύτερης παρουσίασης πιάτου βραβευτήκαν . Την Παρασκευή 30 Αυγούστου , την προετοιμασία παρασκευής ,παρακολούθησαν αλλά και συμμετείχαν ενεργά, πέραν από της 120 γυναίκες του χωρίου , αρκετοί επισκέπτες που από πολύ νωρίς κατέκλεισαν τον χώρο προετοιμασίας . Το Σάββατο 31 Αύγουστου πάνω από 4000 χιλιάδες κόσμου τίμησαν με την παρουσία τους τη γιορτή, κάνοντας τις 3000 χιλιάδες καρέκλες που είχαν στρωθεί, να φαίνονται αρκετά λίγες !!! Ευχαριστήσουμε θερμά την Περιφέρεια Νοτίου, τον Δήμο Ρόδου , τα ΜΜΕ έντυπα και ηλεκτρονικά , τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, όλους τους χορηγούς που κάθε χρόνο ενισχύουν την εκδήλωση μας και μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο και μεράκι να πραγματοποιούμε αυτό το μεγάλο γαστρονομικό γεγονός . Το μεγάλο ευχαριστώ όμως θέλουμε να το πούμε στις γυναίκες του χωρίου , που χάριν στην αγάπη και το μεράκι τους, εδώ και 12 χρόνια πραγματοποιείτε αυτή η κορυφαία γαστρονομική γιορτή. Η «Γιορτή Γιαπρακιού» αποτελεί πλέον ένα θεσμό μέσα από τον οποίο αναδεικνύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο γαστρονομικός πολιτισμός του νησιού μας τόσο στην Ελλάδα ,αλλά πλέων και στο εξωτερικό, αποτελώντας τον καλύτερο πρέσβη της γεύσης στο νησί μας !!!!

Για το Δ.Σ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΓΓΛΕΖΟΣ

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ