Τοπικές Ειδήσεις

Συγκέντρωση – διαμαρτυρία των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο κέντρο της πόλης

Συγκέντρωση – διαμαρτυρία πραγματοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής στο κέντρο της πόλης το Σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου με τη στήριξη του εργατικού Κέντρου Ρόδου. «Θέλουμε πίσω τη ζωή μας», ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε με τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό ζητούν την λήψη μέτρων στήριξης λόγω της ανεργίας που επικρατεί στον κλάδο εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19.

«Στόχος είναι η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι. Υπάρχει κόσμος που πεινάει. Φτάνει πια, δεν μπορεί να συνεχιστεί το παιχνίδι σε βάρος των εργαζομένων. Οι συνάδελφοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Με τη σημερινή κινητοποίηση διαδηλώνουμε και διεκδικούμε άμεση καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού Ιουνίου. Ζητούμε την επιδοτούμενη ανεργία όλων των εποχιακά εργαζομένων, έως την επαναλειτουργία των εποχιακών επιχειρήσεων την σεζόν 2021, χωρίς αστερίσκους, άνευ όρων και προϋποθέσεων, την επιδότηση των εποχιακά εργαζομένων που δεν κατάφεραν να ενταχθούν στην επιδοτημένη ανεργία μετά το τέλος της περσινής σεζόν, την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο για όλους τους εποχιακά εργαζόμενους που δεν επιδοτήθηκαν για αυτούς τους μήνες την αναστολή καταβολής δόσεων δανείων και ρυθμίσεων στην εφορία την αναστολή πληρωμών πάγιων εξόδων. Θέλουμε πίσω τη ζωή μας. Κανείς εργαζόμενος να μη μείνει μόνος του. Δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι και αυτή την κρίση. Όχι στην ανεργία και τη φτώχεια», δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Θανάσης Σταμούλης, ο οποίος τόνισε ότι μέσω της πλατφόρμας ΕΡΓΑΝΗ του ΟΑΕΔ (αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες) οι εργαζόμενοι μπορούν να αιτηθούν επίδομα ύψους 400 ευρώ. Όμως η πλειοψηφία των απασχολούμενων του κλάδου δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι απαιτούν μεταξύ άλλων να ενταχθούν στο μηχανισμό στήριξης ως το τέλος Οκτώβρη με βάση τον κλαδικό τους μισθό χωρίς προϋποθέσεις. Επιπλέον, ζητούν να λάβουν από το φθινόπωρο και για όλο το διάστημα που δεν θα εργάζονται επίδομα ανεργίας 600 ευρώ. Επίσης, ζητούν την απαλλαγή από δημοτικά και άλλα τέλη, αναστολή πληρωμής λογαριασμών ΔΕΚΟ κλπ.

Όπως δήλωσε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, Παναγιώτης Εγγλέζος, τα μέτρα στήριξης είναι ανεπαρκή και δεν καλύπτουν το σύνολο των απασχολούμενων στον κλάδο. Ακόμη και αυτά τα ελάχιστα μέτρα που αφορούν τους ξενοδοχοϋπάλληλους συνοδεύονται απο ένα σωρό διευκρινιστικούς εγκυκλίους! Το επίδομα των 400 ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Εγγλέζο δεν θα το πάρουν περισσότερα από 500 άτομα (περίπου 6000 είναι οι δικαιούχοι).

«Τιμωρούνται οι εργαζόμενοι που συγκέντρωσαν περισσότερα ένσημα πέρσι. Από την πλατφόρμα εγκρίνεται η επιδότηση μόνο όσων έχουν συγκεντρώσει μόνο 80 ένσημα! Όσοι έχουν περισσότερα-έστω και ένα-δεν μπορούν να βοηθηθούν. Στο ΕΚΡ μαζεύουμε τις αιτήσεις εργαζομένων που απορρίφθηκαν. Η διοίκηση του ΕΚΡ θα παραδώσει το φάκελο με τα ονόματα των εργαζομένων που δεν θα τύχουν στήριξης στο διοικητή του ΟΑΕΔ», είπε ο κ. Εγγλέζος.

Τους αγωνιστικούς του χαιρετισμούς έστειλε μέσω τηλεφώνου και ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας ξενοδοχοϋπαλλήλων, Γιώργος Χότζογλου, ο οποίος δήλωσε

μεταξύ άλλων: «Mε αυτή τη συγκέντρωση στέλνουμε μήνυμα ότι δεν αντέχουμε άλλο. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε τον αγώνα, δεν τα παρατάμε! Συνεχίζουμε ακόμη πιο δυνατά».

«Συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα σας. Η σημερινή ημέρα είναι η αρχή ενός έντιμου και δίκαιου αγώνα των ξενοδοχοϋπαλλήλων και όχι μόνο. Είμαστε δίπλα σας ενωμένοι», δήλωσε ο Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, Νίκος Τριπολίτης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου