Ειδήσεις

Τελικό χτύπημα για τον ελληνικό τουρισμό η επικράτηση του «Οχι» στο δημοψήφισμα-Εκθεση του WTTC

Τεράστια ζημιά θα υποστεί ο ελληνικός τουρισμός, ο οποίος, ήδη, μετράει σοβαρές απώλειες την τελευταία εβδομάδα, στην περίπτωση που επικρατήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) έχει υπολογίσει ότι κάθε ημέρα, την τελευταία εβδομάδα της κρίσης, δεν μπαίνουν στα συστήματα των ξενοδοχείων περί τις 50.000 κρατήσεις. Οπως εκτιμά, στην περίπτωση που επικρατήσει το ΝΑΙ και αρχίσει να ομαλοποιείται η κατάσταση στη χώρα, υπάρχει χρόνος μέχρι το τέλος της σεζόν για σημαντική αναπλήρωση των απωλειών που καταγράφονται στην παρούσα φάση.

Ακυρώσεις

Αυξάνεται ο ρυθμός των ακυρώσεων από αγορές του εξωτερικού, ενώ καθίζηση έχει υποστεί ο εσωτερικός τουρισμός. Βαρύ είναι το τίμημα των επιλογών της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και των επιπτώσεων αυτού και στον τομέα της απασχόλησης, καθώς στον αέρα βρίσκονται χιλιάδες θέσεις εργασίας σε τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και σε επιχειρήσεις άλλων κλάδων της οικονομίας που επηρεάζονται από την τουριστική δραστηριότητα.

Σε «πάγωμα» οδηγήθηκαν το τελευταίο διάστημα και όποιες επενδύσεις δρομολογούνταν για τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων. Να σημειωθεί ότι για το άνοιγμα ενός νέου ξενοδοχείου πολυτελείας της τάξης των 100 δωματίων υπολογίζεται ότι απασχολούνται περί τα 250 άτομα από διάφορες επαγγελματικές τάξεις. Επίσης, η ματαίωση μιας τέτοιας επένδυσης σημαίνει ότι θα απολεσθούν τουλάχιστον 50 θέσεις εργασίας που θα καταλάμβαναν υπάλληλοι εντός του ξενοδοχείου.

Εξάλλου, για να γίνει αντιληπτό με αριθμούς, το διακύβευμα του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος σε σχέση με τον τουρισμό, αξίζει να σημειωθεί ότι τίθενται σε κίνδυνο τα αναμενόμενα άμεσα έσοδα από τον τουρισμό, τα οποία τουλάχιστον για το επόμενο τρίμηνο είναι περίπου ίσα με το οικονομικό κόστος του πακέτου μέτρων που πρότεινε η κυβέρνηση Τσίπρα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Αναλυτικά, με βάση έρευνα της «Κ» που στηρίζεται σε στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος από τα περυσινά μεγέθη του ελληνικού τουρισμού και σε εκτιμήσεις των φορέων στην αρχή του χρόνου για την εξέλιξη των εσόδων, το ύψος των ταξιδιωτικών εισπράξεων το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου θα μπορούσε να φθάσει φέτος τουλάχιστον σε 8,2 δισ. ευρώ. Υπό τις παρούσες συνθήκες, το ύψος αυτό των ταξιδιωτικών εισπράξεων για τη χώρα τίθεται υπό αμφισβήτηση. Επίσης, στο τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2014 η Ελλάδα κατάφερε να προσελκύσει 12,7 εκατ. αφίξεις ξένων τουριστών. Αν διατηρηθεί η τάση μείωσης του ρυθμού των κρατήσεων, τα φετινά επίπεδα των κρατήσεων θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι θα διαμορφωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Στο μεταξύ, την ίδια στιγμή που το υπουργείο Οικονομίας Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού επιχειρεί να καθησυχάσει για τα τεκταινόμενα στον χώρο του τουρισμού, η τελευταία μηνιαία έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «Κ», περιλαμβάνει καταστροφικά σενάρια για την εθνική οικονομία στην περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί εκτός Ευρωζώνης.

Στην έκθεσή του το Συμβούλιο –που είναι η πρώτη από παγκόσμιο φορέα του τουρισμού για τη κατάσταση στην Ελλάδα– αναφέρει ότι η πιθανότητα να βγει η χώρα εκτός Ευρωζώνης είναι εξαιρετικά υψηλή. Και αυτό, με βάση τις εκτιμήσεις των ελληνικών τουριστικών φορέων, θα είναι καταστροφικό και για τον τουρισμό μας. Στην έκθεση γίνεται λόγος για το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών και τον έλεγχο στον περιορισμό κεφαλαίων. Το Συμβούλιο εκτιμά ότι στην περίπτωση εξόδου της χώρας, η αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2015 θα περιορισθεί στο 1,4%, ενώ στην περίπτωση μη ομαλής εξόδου στο 1,3% και ενδεχομένως το 2016 στο 0,2%. Στην Ελλάδα το πλήγμα θα είναι ισχυρότερο, με αρνητική επίδοση του ΑΕΠ κατά 3,3% και κατά 10,6% το 2015 και 2016 αντίστοιχα.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι με βάση τα στοιχεία του Συμβουλίου για πρώτη φορά στην ιστορία του ο ελληνικός τουρισμός έκανε εκκίνηση τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο ως συνέχεια των ρεκόρ του 2014 με αύξηση αφίξεων-ρεκόρ σε παγκόσμιο επίπεδο. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία 91 χωρών που περιλαμβάνει το δείγμα του Συμβουλίου σε όλες τις ηπείρους οι αφίξεις ξένων τουριστών στην Ελλάδα παρουσίαζαν στο δίμηνο αύξηση κατά 52,7%…

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου