Στο μέλλον, και δη στην επόμενη ημέρα όχι μόνο της λήξης του προγράμματος, αλλά και των εκλογών έχει στραμμένο το βλέμμα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξειδικεύοντας το πρόγραμμά του και οικοδομώντας συμμαχίες εντός και εκτός συνόρων.

Στους Ευρωπαίους συνομιλητές του επιμένει ότι έχει και το σχέδιο και τη βούληση για να επαναφέρει τη χώρα σε μια ευρωπαϊκή κανονικότητα, κάτι που αναμένεται να επαναλάβει στα Study days του ΕΛΚ την ερχόμενη εβδομάδα στο Μόναχο, όπου έχει προσκληθεί ως ομιλητής από τον επικεφαλής της ευρωομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ. Το έκανε ήδη και στο εσωτερικό ακροατήριο με τις τελευταίες παρεμβάσεις του στις γενικές συνελεύσεις του ΣΕΒ και του ΣΕΤΕ, όπου ανέλαβε δεσμεύσεις και έκανε συγκεκριμένες εξαγγελίες έναντι της επιχειρηματικής κοινότητας, δείχνοντας ότι εστιάζει στην οικονομία – βασικό θέμα συζήτησης και στη συνεδρίαση των γαλάζιων τομεαρχών την ερχόμενη Τρίτη.

Στο Μόναχο

Η συμμετοχή του κ. Μητσοτάκη στην τριήμερη σύναξη-ορόσημο για την προεκλογική καμπάνια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ενόψει των ευρωεκλογών του 2019 και μάλιστα στη βαυαρική πρωτεύουσα, δεν είναι μόνο σημειολογική. Είναι και ουσιαστική. Ατύπως, εξάλλου, θα στρώσει τον γερμανικό δρόμο του προέδρου της Ν.Δ., ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί το Βερολίνο και να συναντηθεί στις 27 Ιουνίου, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ», με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Ολαφ Σολτς. Η πρόσκληση στον πρόεδρο της Ν.Δ. να απευθύνει παρέμβαση στο πρώτο Φόρουμ της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς οικογένειας που ανοίγει και επισήμως την καμπάνια για το 2019, όπου θα βρεθεί το «αφάν γκατέ» της γερμανικής συντηρητικής ελίτ και όχι μόνο, δεν είναι τυχαία και ενισχύει για την Πειραιώς την εικόνα του κ. Μητσοτάκη ως επόμενου πρωθυπουργού.

Το «παρών», εξάλλου, και ως ομιλητές θα δώσουν εκτός από την Αγκελα Μέρκελ, που θα μιλήσει την ερχόμενη Τετάρτη για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ο Γερμανός Επίτροπος Γκίντερ Ετινγκερ, ο πρόεδρος της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου Βόλφγκανγκ Ισινγκερ, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και σημαίνοντα στελέχη της βαυαρικής κυβέρνησης που φιλοξενεί την εκδήλωση.

Προηγήθηκαν η προ ημερών επίσκεψη στην Αθήνα και η συνάντηση με τον πρόεδρο της Ν.Δ. του αντιπροέδρου του ΕΛΚ και επικεφαλής της καμπάνιας των ευρωεκλογών Ντάρα Μέρφι. Στο δείπνο μάλιστα που, σύμφωνα με πληροφορίες, παρατέθηκε προς τιμήν του κ. Μέρφι το βράδυ της Τρίτης σε εστιατόριο του Κολωνακίου –παρόντες, πλην του κ. Μητσοτάκη, ήταν οι Κωστής Χατζηδάκης, Μαρία Σπυράκη, και ο στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ. Θανάσης Μπακόλας– συζητήθηκαν εκτενώς η στρατηγική του ΕΛΚ ενόψει ευρωεκλογών και η πρόθεση της ευρωπαϊκής συντηρητικής οικογένειας να «εθνικοποιήσει» την καμπάνια της, ειδικά σε χώρες αιχμής, όπως η Ελλάδα, όπου στο πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη βλέπει τον νικητή των επόμενων εκλογών. Στο δείπνο, ο συνομιλητής από το ΕΛΚ ρώτησε τη γαλάζια ομήγυρη πού θα ’πρεπε να εστιάσει και τι να αποφύγει σε σχέση με την ελληνική κοινή γνώμη ο επόμενος υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, για να λάβει την απάντηση ότι το μήνυμα για την Ευρώπη θα πρέπει να είναι απλό και εύληπτο.

Φιλοευρωπαϊκό πρόσημο

Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει επανειλημμένως παρουσιάσει το διακύβευμα των επόμενων εκλογών ως τη μάχη στο δίπολο ανάμεσα στο μέλλον και στο παρελθόν, στην πρόοδο και στην οπισθοδρόμηση, στον ορθό λόγο και στον λαϊκισμό. Το αφήγημα που έχει ισχυρό φιλοευρωπαϊκό πρόσημο, προφανώς ενδιαφέρει και το ΕΛΚ. Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να το επαναλάβει και στο Μόναχο, όπου το πρωί της Πέμπτης θα μιλήσει για τις φιλοδοξίες για το μέλλον της Ευρώπης. Το βλέμμα και του κ. Μητσοτάκη και της Πειραιώς στρέφεται και στην οικοδόμηση συμμαχιών για την επόμενη μέρα τόσο στο ΕΛΚ όσο και στην Ευρώπη, με βασική επιδίωξη να κερδίσει μέσω της αξιοπιστίας και των σχέσεων με την αδελφή πολιτική οικογένεια ανάσες που θα επιτρέψουν σε μια δική του κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Εξάλλου, για το στενό επιτελείο του κ. Μητσοτάκη θεωρείται σημαντικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει διαμορφώσει ένα στίγμα που δείχνει ότι από την ώρα που ανέλαβε το τιμόνι της Ν.Δ. δεν έχει παρεκκλίνει «ούτε εκατοστό» στην ανάγκη για αλλαγή του μείγματος πολιτικής, κάτι, που όπως λένε, ασπάζονται πλέον και οι ευρωπαϊκοί παράγοντες.

Στην ανάγκη για αλλαγή μείγματος επέμεινε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και στις τελευταίες του παρεμβάσεις στον ΣΕΒ και στον ΣΕΤΕ. Στην πρώτη, μάλιστα, δεσμεύθηκε ότι θα ελαφρύνει τα φορολογικά βάρη και θα δώσει φορολογικά κίνητρα, εφόσον η επιχειρηματική κοινότητα πράξει κι αυτή το χρέος της ως αντάλλαγμα. Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε ένα win win κοινωνικοεπιχειρηματικό συμβόλαιο, στο οποίο το κράτος θα μειώνει τους φόρους και θα διευκολύνει τη ρευστότητα για τις επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες από την πλευρά τους θα επενδύουν χρήματα στη χώρα, ενώ θα σέβονται τους εργαζομένους και την εργατική νομοθεσία.

Πηγή: Καθημερινή

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ