Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν από τον ΑΔΜΗΕ οι διαδικασίες για την άρση της ηλεκτρικής απομόνωσης και των υπόλοιπων νησιών του Αιγαίου, όπως προκύπτει από την επικαιροποίηση των έργων που περιλαμβάνεται στις οικονομικές καταστάσεις της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών για τη χρήση 2024.
Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, μετά την πόντιση του συνόλου των υποβρυχίων ηλεκτρικών (500kV) και οπτικών καλωδίων, ολοκληρώθηκε και το χερσαίο καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης, σε Αττική και Κρήτη, ενώ ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δοκιμαστική ηλέκτριση του συνόλου του καλωδιακού συστήματος των 500kV.
Όσον αφορά στους σταθμούς μετατροπής, έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του συνόλου του εξοπλισμού και βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση οι προκαταρκτικές δοκιμές του (pre-commissioning) και οι δοκιμές λειτουργίας των υποσυστημάτων (sub-system testing). Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή και η δοκιμαστική ηλέκτριση του ζυγού των 150kV του νέου GIS υποσταθμού στην Δαμάστα Κρήτης.
Αναφορικά με τους σταθμούς ηλεκτροδίου έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των κτιρίων. Στην Σταχτορρόη έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος (pre-commissioning) του εξοπλισμού. Στην Κορακιά είναι σε εξέλιξη και πολύ κοντά στην ολοκλήρωση η εγκατάσταση του εξοπλισμού.
Διασύνδεση Κυκλάδων
Η τέταρτη και τελευταία φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων αφορά στη διασύνδεση της Σαντορίνης, της Φολεγάνδρου, της Μήλου και της Σερίφου. Το πρώτο σκέλος της διασύνδεσης (Σαντορίνη-Νάξος) είναι σε φάση κατασκευής με ορίζοντα ολοκλήρωσης εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025. Το καλοκαίρι του 2022 ολοκληρώθηκε η πόντιση του καλωδίου υψηλής τάσης μεταξύ των δύο νησιών ενώ προχωρούν οι εργασίες για την ανέγερση του Υποσταθμού Υψηλής Τάσης στην υπό διασύνδεση Σαντορίνη.
Τον Νοέμβριο του 2022 ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία και τον Φεβρουάριο του 2023 υπογράφηκαν οι συμβάσεις των καλωδιακών τμημάτων και για τα υπόλοιπα τρία νησιά των νοτιοδυτικών Κυκλάδων (Φολέγανδρος, Μήλος, Σέριφος) που θα ενσωματώσουν το σύνολο του νησιωτικού συμπλέγματος στο Σύστημα Υψηλής Τάσης έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2026.
Τον Σεπτέμβριο του 2023 υπογράφηκαν οι συμβάσεις και για τους Υποσταθμούς Υψηλής Τάσης που θα κατασκευαστούν στη Φολέγανδρο, τη Μήλο και τη Σέριφο, θέτοντας το σύνολο του έργου σε φάση κατασκευής. Τον Φεβρουάριο του 2024 ολοκληρώθηκε η πόντιση του υποβρυχίου καλωδίου υψηλής τάσης της διασύνδεσης Λαύριο – Σέριφος, ενώ τον Μάιο του 2024 ολοκληρώθηκε η πόντιση και της διασύνδεσης Σέριφος – Μήλος. Η προστασία και των δύο υποβρυχίων διασυνδέσεων ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2024.
Τον Φεβρουάριο του 2025 ολοκληρώθηκαν οι ποντίσεις των υποβρυχίων καλωδίων υψηλής τάσης των διασυνδέσεων Μήλος – Φολέγανδρος και Φολέγανδρος – Θήρα. Η προστασία και των δύο υποβρυχίων διασυνδέσεων ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2025.
Δωδεκάνησα και ΒΑ Αιγαίο
Mε την ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων η Κως, η Ρόδος και η Κάρπαθος θα διασυνδεθούν με το ηπειρωτικό σύστημα, μέσω Κορίνθου, σε δύο φάσεις. Αντίστοιχα, η διασύνδεση του βορειανατολικού Αιγαίου θα περιλαμβάνει τα νησιά Λήμνο, Λέσβο, Σκύρο, Χίο και Σάμο, και θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις. Η διασύνδεση των Δωδεκανήσων συμπεριλαμβάνεται στην σύμβαση του αρμόδιου Υπουργείου για συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών.
Οι θαλάσσιες έρευνες και για τις δύο διασυνδέσεις, Δωδεκανήσων και Βορειοανατολικού Αιγαίου ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2024. Τον Απρίλιο του 2024 αναρτήθηκε η Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Α’ Φάσης της Συμφωνίας Πλαίσιο, που αφορά την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής για τις καλωδιακές διασυνδέσεις των δύο έργων η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο. Η Β’ φάση, η οποία αφορά την υποβολή των τεχνικών και οικονομικών προσφορών από τους υποψηφίους αναδόχους που εγκρίθηκαν κατά την Α’ φάση, αναρτήθηκε τον Οκτώβριο του 2024 και είναι σε εξέλιξη.
Επιπρόσθετα, τα Τεύχη Δημοπράτησης για το τμήμα του έργου της Διασύνδεσης Δωδεκανήσων που αφορά τους Σταθμούς Μετατροπής Κορίνθου και Κω, καθώς και τη διασύνδεση Συνεχούς Ρεύματος Κόρινθος – Κως αναρτήθηκαν τον Νοέμβριο του 2024 με την εκκίνηση της κατασκευής του προαναφερόμενου τμήματος να εκτιμάται έως το τέλος του 2025.
Παράλληλα η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων υποβλήθηκε στο ΥΠΕΝ τον Δεκέμβριο του 2023 και αναμένεται η Απόφαση της έκδοσης τον Μάιο του 2025. Για τη διασύνδεση του Βορειοανατολικού Αιγαίου, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για το τμήμα ΚΥΤ Ν. Σάντας – Υ/Σ Δυτικής Λέσβου, αναρτήθηκε προς διαβούλευση στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ) τον Δεκέμβριο του 2024.
Ταυτόχρονα με την διαδικασία της αδειοδότησης, έχει εκκινήσει και είναι σε εξέλιξη η συλλογή όλων των απαιτούμενων κτηματολογικών στοιχείων των εκτάσεων από τις κατά τόπους υπηρεσίες, οι οποίες πρόκειται να απαλλοτριωθούν για τις ανάγκες κατασκευής των έργων.
Πηγή: insider.gr