Τοπικές Ειδήσεις

Αθώος ξανά ο πρώην πρόεδρος της Δ.Κ. Κοσκινού που κατηγορήθηκε για παράβαση καθήκοντος

Αθώος ελλείψει δόλου κρίθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου μετά την επανάληψη της δίκης που ομοίως τον είχε κρίνει αθώο (ασκήθηκε έφεση υπέρ του νόμου από την Εισαγγελέα της έδρας) ο πρώην πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Κοσκινού Νικόλαος Μανωλάγκας.
Ο κ. Μανωλάγκας είχε κριθεί αθώος από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου, τον Δεκέμβριο του 2019.
Εφέρετο συγκεκριμένα ότι στα Κοσκινού Ρόδου, τόσο κατά το θέρος του έτους 2015 όσο και κατά το θέρος του έτους 2016, με περισσότερες πράξεις του (και δη παραλείψεις) που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, έχοντας την ιδιότητα του υπαλλήλου, με πρόθεση να παρέβη τα καθήκοντα της υπηρεσίας του προκειμένου να προσπορίσει σε άλλους παράνομο όφελος. Συγκεκριμένα, ενώ ήταν πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Κοσκινού και αρμόδιος κατά νόμο κατόπιν αναθέσεως δυνάμει απόφασης του δημάρχου Ρόδου για την επανασφράγιση καντινών (ΚΥΕ) που λειτουργούσαν άνευ αδείας στην περιοχή της Καλλιθέας, δηλαδή στην περιοχή αρμοδιότητάς του, με πρόθεση παρέλειψε να προβεί στην επανασφράγιση 4 καντινών, οι οποίες λειτουργούσαν άνευ αδείας της αρχής.
Σε αυτοτελείς και αρνητικούς της κατηγορίας ισχυρισμούς που ανέπτυξε δια του πληρεξουσίου δικηγόρου του κ. Κώστα Χαλκιά, επεσήμανε ότι παραπέμφθηκε για να δικαστεί για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατά το άρθρο 259 ΠΚ επειδή δήθεν παρέλειψε να «επανασφραγίσει» καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούσαν άνευ αδείας στα Κόσκινού, στην οποία ήταν πρόεδρος της κοινότητας και υπεύθυνος, μεταξύ άλλων, και για τις «σφραγίσεις» καταστημάτων.
Επεσήμανε ότι ο όρος «επανασφράγιση» καταστήματος δεν απαντάται σε κανένα σημείο της ισχύουσας νομοθεσίας. Τόνισε ότι η «σφράγιση» είναι διοικητικό μέτρο που έχει ως στόχο τη διασφάλιση στην πράξη της διακοπής λειτουργίας ενός καταστήματος που ενεργείται με απόφαση του δημάρχου ή του προέδρου της Κοινότητας και ως πράξη μονομελούς οργάνου διοίκησης των Δήμων και Κοινοτήτων αποτελεί εκτελεστή διοικητική πράξη, η οποία διέπεται από όλους ανεξαιρέτως τους κανόνες κύρους, ισχύος, ακύρωσης και ανάκλησης, που διέπουν τις διοικητικές πράξεις της διοίκησης γενικά.
Πρόσθεσε επιπλέον ότι η κείμενη νομοθεσία προβλέπει ξεχωριστή διαδικασία «αποσφράγισης» ήδη σφραγισμένων καταστημάτων και ως εκ τούτου μέχρι την εφαρμογή της διαδικασίας αυτής ένα κατάστημα θεωρείται «σφραγισμένο», εκτός και αν παρήλθε ο χρόνος, για τον οποίο σφραγίστηκε, οπότε θεωρείται ότι η σφράγιση αίρεται αυτοδίκαια.
Εξέθεσε ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του το έτος 2014 του ζητήθηκε αρμοδίως και εγγράφως να προχωρήσει σε σφράγιση των καντινών, πράγμα που έπραξε, κι ότι δεν προχώρησε σε επανασφράγιση αυτών όταν του κοινοποιήθηκαν έγγραφα προς τούτο διότι δεν προβλέπεται τέτοια διοικητική πράξη παρά μόνο να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία εις βάρος των παραβατών για παραβίαση σφραγίδων.
Η κατάσταση με τις καντίνες στην Καλλιθέα υφίσταται τουλάχιστον εδώ και 35 χρόνια και ο κ. Μανωλάγκας ήταν ο μόνος που κίνησε την διαδικασία σφράγισης. Πρόκειται για ένα μέτρο διοικητικό το οποίο επιβάλλεται άπαξ και με συγκεκριμένο τρόπο αναγκαστικής εκτέλεσης τονίζοντας ότι δεν χωρεί και δεν επιτρέπεται να υπάρξει απόφαση επανασφράγισης σφραγισμένης επιχείρησης ούτε νοείται στο δίκαιο διπλή σφράγιση ή πολλαπλή σφράγιση αφού απαιτείται πρώτα να υφίσταται απόφαση αποσφράγισης.
Τόνισε παραπέρα ότι η σφράγιση γίνεται από την ΕΛ.ΑΣ. και αν υποτεθεί ότι απαιτείται επανασφράγιση τότε αυτή θα έπρεπε να διενεργηθεί από την υπηρεσία που εφάρμοσε την σφράγιση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου