Αθλητικά

Τα σχέδια του ΣΕΓΑΣ για τη φετινή χρονιά

Καθώς ανακοινώθηκαν και τα μέτρα αποκλιμάκωσης για αθλητικές εγκαταστάσεις, την -άμεση- δυνατότητα προπονήσεων σε ανοικτά για τα ατομικά αθλήματα και γενικά το κυβερνητικό σχέδιο για την επιστροφή του αθλητισμού στην κανονικότητα, στον ΣΕΓΑΣ επεξεργάζονται διάφορα σενάρια για τις -κορωνοϊού επιτρέποντος- φετινές επίσημες διοργανώσεις του όπως θερμομέτρηση όσων μπαίνουν στο στάδιο, ατομικά τεστ κορωνοϊού για αθλητές, προπονητές αλλά και τριήμερης διάρκειας πρωταθλήματα.

Προς το παρόν όλα βρίσκονται σε επίπεδο προσχεδίων και σκέψεων.
Η επιθυμία είναι έντονη αλλά και οι προβληματισμοί για το πρακτικό μέρος είναι πολλοί.

Στην ελληνική ομοσπονδία στίβου, προσπαθούν να φτιάξουν το πλάνο για τους αγώνες αυτής της προβληματικής όπως εξελίχθηκε χρονιάς, ώστε όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, να διασωθεί ότι είναι δυνατόν να σωθεί από τη σεζόν και να πραγματοποιηθούν τα διασυλλογικά και τα πανελλήνια πρωταθλήματα.

Θυμίζουμε ότι αυτός είναι κεντρικός στόχος, όπως εκφράστηκε επίσημα σε πρόσφατη επιστολή του ΣΕΓΑΣ προς την αθλητική ηγεσία της πολιτείας.

Οι οριστικές αποφάσεις με επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου, αναλόγως με την πορεία της προετοιμασίας των πρωταγωνιστών αλλά κυρίως με τις εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας.

Η υγεία πάνω απ’ όλα

Στην κορυφή των προτεραιοτήτων του σχεδιασμού που κάνουν στην ομοσπονδία είναι η υγεία όλων.

Με αυτό το σκεπτικό θα ανακοινωθεί σύντομα η πρόσληψη και φυσικά το όνομα ειδικού λοιμωξιολόγου, νέου επιστημονικού συνεργάτη στον ΣΕΓΑΣ, που οι λεπτομερείς εισηγήσεις του, σε συνδυασμό με τις επίσημες οδηγίες των αρχών, θα ληφθούν υπ’ όψη στην αρχιτεκτονική της οικοδόμησης των επίσημων προκηρύξεων των εφετινών αγώνων.

Μέτρα προστασίας

Στις σκέψεις που υπάρχουν, για τη διάρκεια των επίσημων διοργανώσεων του ΣΕΓΑΣ, είναι να υπάρξουν αναγκαίες παρεμβάσεις και μέριμνα για:

  • Θερμομέτρηση όλων των εισερχομένων στο Στάδιο των αγώνων
    (φυσικά χωρίς θεατές στις εξέδρες αλλά πιθανότατα με κάλυψη live streaming).
  • Χορήγηση αντισηπτικού και μάσκας.
  • Τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, στους αθλητές και τις αθλήτριες που μετέχουν σε αγωνίσματα που εκ των πραγμάτων δεν γίνεται να τηρούνται …αποστάσεις ασφαλείας (από 800μ. και πάνω).

Φυσικά γίνεται πανεύκολα αντιληπτό ότι το κόστος των διοργανώσεων μπορεί να ανέβει πολύ όμως τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, είναι υψίστης σημασίας.

Στα σχέδια που επεξεργάζονται στην ομοσπονδία, επίσης, μεταξύ άλλων είναι:

  • Η παράταση της αγωνιστικής δραστηριότητας τουλάχιστον κατά μία ημέρα των πρωταθλημάτων ώστε κρατηθεί μειωμένος ο αριθμός των παρευρισκομένων στο Στάδιο σε κάθε ημέρα της διοργάνωσης.
  • Αλλαγές στο θέμα της διαμονής αθλητών προπονητών, με δεδομένο ότι παλαιότερα υπήρχαν και τρίκλινα δωμάτια σε αρκετές περιπτώσεις, κάτι που με τα τωρινά δεδομένα δεν μπορεί να συμβεί.
  • Χρήση ίδιων μέσων (κυρίως ΙΧ) για το θέμα των μετακινήσεων

Φυσικά όλα τα παραπάνω αποτελούν σκέψεις ως πρώτη ύλη για να διαμορφωθεί ένα αρχικό πλάνο, που κάθε μέρα θα αποκτά πιο συγκεκριμένη μορφή σε συνδυασμό και με τις γενικότερες εξελίξεις.

Άλλωστε ουδείς μπορεί να μαντέψει πως θα εξελιχθεί το πρόσφατο σχέδιο: «Μένουμε ασφαλείς» που αντικατέστησε το αρχικό σχέδιο: «Μένουμε Σπίτι».

Επίσης δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι υπάρχουν αρκετά σημεία-γρίφοι ακόμα.

Κλασικό ερώτημα όλων, τι θα γίνει με το πρωτάθλημα Κ16.
Είναι μια διοργάνωση όπου πολλοί γονείς ενδεχομένως να μην επιτρέψουν στα παιδιά τους να «κατέβουν» να αγωνιστούν και να υπάρξει πολύ χαμηλός αριθμός συμμετεχόντων.
Επίσης μια σοβαρή πρόκληση είναι να διεξαχθούν με τον τρόπο  που τους αρμόζει τα άλλα σημαντικά πρωταθλήματα των «μικρών» (Κ18, Κ20).
Είναι αγώνες που έχουν τη σημασία τους λόγω της ειδικής πριμοδότησης για εισαγωγή κάποιων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και φυσικά τα διασυλλογικά πρωταθλήματα που είναι το «βαρόμετρο» για κάθε σεζόν.

Σε ότι αφορά τα διασυλλογικά, μία από τις σκέψεις που κερδίζει έδαφος είναι να υπάρξουν αυστηρά όρια για τις προκρίσεις στα αντίστοιχα πανελλήνια πρωταθλήματα, ώστε ουσιαστικά να μειωθεί σημαντικά το ενδεχόμενο προκριματικών και να γίνονται απευθείας τελικές σειρές ή τελικοί αγωνισμάτων.

Πάντως κι αυτό είναι ένα θέμα που ακόμα το συζητούν όπως όλα όσα αναφέρουμε.

Σχετικά με το πρωτάθλημα Κ23 η κυρίαρχη σκέψη είναι να διεξαχθεί μαζί με το πανελλήνιο Ανδρών-Γυναικών. Θα υπάρχει ξεχωριστή βαθμολογία για τους μικρότερους αθλητές όπως και για τους μεγάλους. Πιθανότερος τόπος διεξαγωγής των αγώνων αναμένεται να είναι το Παμπελοποννησιακό Στάδιο Πάτρας και πιθανότερη ημερομηνία, στο διάστημα που έχει προτείνει και η WA, 7-8-9 Αυγούστου 2020 (αλλά φυσικά αυτό ακόμα είναι πολύ πρόωρο).

Σενάριο για «μεικτή» αξιολόγηση σωματείων

Στο «φλέγον» (για πολύ κόσμο του στίβου) θέμα της φετινής αξιολόγησης των σωματείων κι εδώ επικρατεί προβληματισμός και πολλές σκέψεις.

Ένα από τα βασικά σενάρια που «παίζει» είναι να υπάρξει «ενοποίηση αξιολόγησης».

Με δεδομένο δηλαδή, ότι εφέτος είναι μια ιδιαίτερα καταστροφική σεζόν για όλα τα σωματεία να ληφθεί υπ’ όψη κατά ένα μεγαλύτερο ποσοστό (ή κατά τα 2/3) η περυσινή τους θέση και κατά ένα μικρότερο ποσοστό (ή κατά το 1/3) η φετινή.

Με τον συνυπολογισμό των δυο παραπάνω παραμέτρων (των 2/3 και του 1/3) μπορεί να προκύψει ως τελικό αποτέλεσμα μια εικόνα όπου όλοι θα διατηρήσουν περίπου τις θέσεις (και κατ’ επέκταση τις παροχές) που ήδη κατέχουν, ώστε να κλείσουν τη σεζόν με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

Πάντως κι αυτό είναι από τα θέματα που σαφώς προβληματίζουν τη διοίκηση και προς το τέλος του μήνα θα πρέπει να αναμένονται περισσότερα.

Βήμα, βήμα

Αυτό που θα πρέπει να κρατήσουν (σε … μικρό καλάθι πάντως) σε πρώτη φάση οι «στιβικοί», είναι ότι θα ανοίξουν οι ανοιχτοί χώροι προπόνησης τη Δευτέρα 4 Μαΐου, κατ’ αρχάς για τους ελίτ αθλητές όμως.

Ο ΣΕΓΑΣ θέλει τα στάδια διαθέσιμα για όλους τους αθλητές μέλη εθνικών ομάδων κι από σήμερα θα αρχίσει νέο σκληρό παζάρι με τους κ. Αυγενάκη και Μαυρωτά αλλά και την υγειονομική επιτροπή, για τον αριθμό αυτών που θα μπαίνουν για προετοιμασία στους φυσικούς τους χώρους.

Βασικός στόχος είναι έως τις 20 Μαΐου, οι προπονήσεις να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για όσους περισσότερους αθλήτριες και αθλητές σταθεί δυνατόν πάντα όμως με κεντρικό άξονα ότι η υγεία είναι πάνω απ’ όλα. (stivoz.gr)

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου