Ειδήσεις

H «μάχη» των ειδικών για την επαναλειτουργία των σχολείων

Η αναμέτρηση για την επαναλειτουργία των σχολείων σύμφωνα με έξι μέλη της «επιτροπής Τσιόδρα» που μίλησαν στην «Κ» υπήρξε ίσως το κορυφαίο ζήτημα αντιθέσεων «που ταλαιπώρησε όσο κανένα πολιτική διοίκηση και επιστήμονες» όπως χαρακτηριστικά είπε πρόσωπο που ενεπλάκη σε όλες τις σχετικές διαβουλεύσεις.

«Αρχίσαμε να συζητάμε το θέμα πριν από το Πάσχα όταν οι πληροφορίες τόσο από την Κίνα όσο και από τον Βορρά της Ιταλίας έφταναν με το σταγονόμετρο», είπε ένας από τους επιδημιολόγους της Επιτροπής στην «Κ». Τα τελευταία στοιχεία από τις ΗΠΑ που όμως έφτασαν μετά το Πάσχα έδειξαν ότι μόλις το 2% όσων ασθενούν είναι παιδιά. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ο καθηγητής του London School of Economics Ηλ. Μόσιαλος καθώς και «πολλοί από εμάς ήταν αντίθετοι με βάση τα στοιχεία για τη γρίπη που έδειχναν ότι οι ανήλικοι είναι super spreaders» (σ.σ. ο κ. Μόσιαλος συμφώνησε στο άνοιγμα υπό προϋποθέσεις χωρίς από ό,τι φαίνεται να έχει πεισθεί για τη θέση ότι τα παιδιά μεταδίδουν λιγότερο).

Στο ίδιο διάστημα, οικονομικοί υπουργοί και οικονομικοί φορείς επιχειρηματολογούσαν λέγοντας ότι δεν υπάρχει «επάνοδος της οικονομίας στην κανονικότητα χωρίς λειτουργία των σχολείων έτσι ώστε να έχουν οι γονείς κάπου να αφήσουν τα παιδιά τους αφού είχαν αποκλεισθεί οι παππούδες και οι γιαγιάδες».

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και πολλά μέλη της επιτροπής επιχειρηματολογούσαν ότι είναι καλύτερο για τις οικογένειες και την κοινωνία, αλλά και για το ίδιο το σχολείο να βρεθούν αντιμέτωπα τα νεότερα μέλη της κοινωνίας με τον ιό τώρα που ο καιρός είναι πιο ζεστός παρά τον Σεπτέμβριο, που το δεύτερο κύμα πιθανά θα συμπέσει με το ξέσπασμα της εποχικής γρίπης, το οποίο ούτως ή άλλως θα επιβαρύνει –όπως κάνει παραδοσιακά– το σύστημα Υγείας. Ενα, ωστόσο, επιφανές μέλος της επιτροπής, που επέμεινε μέχρι τέλους στην άποψή του και απείχε, σημείωσε ότι αν τα μικρά παιδιά περνούν τη φάση της προσβολής από τον ιό πιο ελαφριά, τότε δεν είναι βέβαιο ότι αποκτούν ανοσία και άρα ως ασυμπτωματικοί φορείς θα μεταφέρουν πιο εύκολα τον ιό. Σε αυτή την επιχειρηματολογία τόσο ο κ. Τσιόδρας όσο και άλλοι στην επιτροπή σημείωναν ότι από τη σχετική μελέτη για τα κρούσματα στην Κίνα ένα πολύ μικρό μέρος των νοικοκυριών που νόσησαν αρρώστησε εξαιτίας των παιδιών.

Δύο φορές τα επιχειρήματα «υπέρ» και «κατά» του ανοίγματος των σχολείων τέθηκαν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνεργάτες του που «ζύγισε» και τις δύο απόψεις. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας φαίνεται ότι μίλησε νωρίς για τις κτιριακές και άλλες συνθήκες που επικρατούν στα δημόσια σχολεία και δεν επιτρέπουν την τήρηση αποστάσεων. Ρόλο στις αποφάσεις έπαιξε και το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Παιδείας, το 1/3 του προσωπικού των σχολείων βρίσκεται στην «επικίνδυνη ζώνη» των χρονίως πασχόντων ή μιας ηλικίας κοντά στα 60 με χρόνιες παθήσεις που θα μπορούσαν να αποδειχθούν κρίσιμες στην παρουσία τους στην τάξη. Τελικά, ο πρωθυπουργός είπε στους συνομιλητές του ότι θα το σκεφτεί και την Τρίτη ανακοίνωσε τη λειτουργία λυκείων και γυμνασίων, αλλά επιφυλάχθηκε για τα δημοτικά.

Μία μέρα μετά την ανακοίνωση των μέτρων έγιναν γνωστές δύο μελέτες, μία από την Κίνα και μία από το Βερολίνο. Η μελέτη της πανεπιστημιακής κλινικής Σαριτέ του Βερολίνου και της ομάδας του καθηγητή Ντρόστεν σε ένα σχετικά μεγάλο δείγμα εξεταζομένων –αλλά με μόνο 12 παιδιά δημοτικού– δείχνει ότι τα παιδιά μεταφέρουν το ίδιο ιικό φορτίο με τους ενήλικες, όμως «όσο μεγαλώνει η ηλικία τόσο πιο πολύ είναι μολυσμένος ένας ασθενής», επισημαίνοντας ότι ο βήχας που στους ενήλικες είναι πιο έντονος ισοσκελίζεται από άλλα χαρακτηριστικά της παιδικής και εφηβικής δραστηριότητας όπως μεγαλύτερη «φυσική δραστηριότητα» και «εγγύτητα». H κινεζική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science έδειξε ότι το κλείσιμο των σχολείων στην Κίνα έπαιξε ρόλο στη μείωση της μεταδοτικότητας του ιού. Στην Ευρώπη είναι πιο δύσκολο να τεκμηριωθεί μια τέτοια σχέση, καθώς όλα τα μέτρα του lockdown συνέπεσαν χρονικά. Ακόμα πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα στην Ελλάδα εξαιτίας του πολύ μικρού αριθμού των διαπιστωμένων κρουσμάτων που καθιστούν αδύνατη τη διάκριση για να διαπιστωθεί η «συνεισφορά» του κάθε μέτρου στη μείωση του συντελεστή αναπαραγωγής της νόσου (R0).

Πηγή: kathimerini.gr

TΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου