ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ερευνες στις φυλακές Κορυδαλλού κατόπιν «εορτής»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
φυλακή

Συ­νε­χί­ζο­νται οι έλεγ­χοι στις φυ­λα­κές Κο­ρυ­δαλ­λού, μετά την άγρια συ­μπλο­κή που ση­μειώ­θη­κε το βράδυ της Κυ­ρια­κής, με απο­τέ­λε­σμα τον θά­να­το δύο κρα­τού­με­νων και τον τραυ­μα­τι­σμό άλλων 18.

Μετά την αι­μα­τη­ρή σύρ­ρα­ξη, σω­φρο­νι­στι­κοί και άντρες των ΕΚΑΜ μπή­καν στους χώ­ρους των φυ­λα­κών κά­νο­ντας έρευ­να, η οποία συ­νε­χί­ζε­ται και σή­με­ρα, στα κελιά της Γ’ Πτέ­ρυ­γας και σε άλ­λους χώ­ρους.

Τη διε­ρεύ­νη­ση της υπό­θε­σης έχει ανα­λά­βει το τμήμα Εγκλη­μά­των Κατά Ζωής της Ασφά­λειας Ατ­τι­κής.

Η άγρια συ­μπλο­κή ξέ­σπα­σε με­τα­ξύ αλ­λο­δα­πών κρα­του­μέ­νων γύρω στις 8 το βράδυ της Κυ­ρια­κής.

Αλ­βα­νοί και Άρα­βες -με­τα­ξύ των οποί­ων Αλ­γε­ρι­νοί- συ­γκρού­στη­καν με ομάδα Πα­κι­στα­νών στην Γ’ πτέ­ρυ­γα των φυ­λα­κών. Οι συ­γκρού­σεις άρ­χι­σαν από το ισό­γειο και γρή­γο­ρα επε­κτά­θη­καν σε όλους τους ορό­φους και τους δια­δρό­μους της πτέ­ρυ­γας.

Στη διάρ­κεια της άγριας συ­μπλο­κής δύο Πα­κι­στα­νοί (35 και 30 ετών) έχα­σαν τη ζωή τους και άλλοι 18 κρα­τού­με­νοι -και από τα δύο «στρα­τό­πε­δα»- τραυ­μα­τί­στη­καν.

Πηγές από τις φυ­λα­κές ανα­φέ­ρουν ότι αιτία της σύ­γκρου­σης ήταν ο έλεγ­χος της πτέ­ρυ­γας.

Από τους 18 τραυ­μα­τί­ες που με­τα­φέρ­θη­καν σε νο­σο­κο­μεία, οι 15 οδη­γή­θη­καν και πάλι στα κελιά τους, καθώς η κα­τά­στα­σή τους δεν κρί­θη­κε σο­βα­ρή,

Οι άλλοι τρεις νο­ση­λεύ­ο­νται εκτός κιν­δύ­νου. Ένας νο­ση­λεύ­ε­ται στο Σω­τη­ρία και φέρει τραύ­μα από μα­χαί­ρι στον πνευ­μο­νο­θώ­ρα­κα και δύο στο Τζά­νειο. Ο ένας είναι χτυ­πη­μέ­νος στο κε­φά­λι και ο άλλος φέρει τραύ­μα από μα­χαί­ρι στην κοι­λια­κή χώρα. Η κα­τά­στα­ση και των τριών δεν εμπνέ­ει ανη­συ­χία.

Ανη­συ­χούν οι κά­τοι­κοι

Το αι­μα­τη­ρό πε­ρι­στα­τι­κό προ­κά­λε­σε τις έντο­νες αντι­δρά­σεις των κα­τοί­κων του Κο­ρυ­δαλ­λού, δε­δο­μέ­νου ότι τα πα­ρά­θυ­ρα της Γ’ Πτέ­ρυ­γας «βλέ­πουν» σε αυλές σχο­λεί­ων.

Οι πο­λί­τες θέ­τουν για μια ακόμα φορά το χρό­νιο αί­τη­μα της ορι­στι­κής απο­μά­κρυν­σης των φυ­λα­κών από τον Δήμο τους.

Πα­ρα­σκευό­που­λος: Αφορ­μή ο υπερ­πλη­θυ­σμός και η έλ­λει­ψη προ­σω­πι­κού

Ο υπουρ­γός Δι­καιο­σύ­νης, Νίκος Πα­ρα­σκευό­που­λος, ο οποί­ος επι­σκέ­φθη­κε αργά το βράδυ της Κυ­ρια­κής τις φυ­λα­κές, απέ­δω­σε τα άγρια επει­σό­δια στον υπερ­πλη­θυ­σμό των φυ­λα­κών και στην έλ­λει­ψη προ­σω­πι­κού.

Ο υπουρ­γός εξέ­φρα­σε τη βαθιά του θλίψη για το τρα­γι­κό συμ­βάν και ση­μεί­ω­σε ότι διε­ξά­γε­ται εκτε­τα­μέ­νη έρευ­να για να εξα­κρι­βω­θούν τα αίτια της άγριας συ­μπλο­κής.

«Όπως είναι φα­νε­ρό, ση­μα­σία δεν έχει μόνο η συ­γκε­κρι­μέ­νη αιτία αλλά και οι συν­θή­κες που οδή­γη­σαν σε ένα τέ­τοιο συμ­βάν: ο υπερ­πλη­θυ­σμός των κρα­του­μέ­νων σε συν­δυα­σμό με τις ελ­λεί­ψεις προ­σω­πι­κού στις φυ­λα­κές πολ­λα­πλα­σιά­ζουν τις εντά­σεις. Σχε­τι­κές επι­ση­μάν­σεις έκανε πριν λίγες μόλις μέρες η Ευ­ρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή κατά των Βα­σα­νι­στη­ρί­ων (CPT), το­νί­ζο­ντας ότι πρέ­πει να λη­φθούν επεί­γο­ντα μέτρα.

»Ο νόμος 4322/2015, που πρό­σφα­τα ψη­φί­στη­κε από τη Βουλή, ελ­πί­ζω να συμ­βά­λει το τα­χύ­τε­ρο σε μια βελ­τί­ω­ση των συν­θη­κών εγκλει­σμού, με την από­λυ­ση των κρα­του­μέ­νων που εμπί­πτουν στις ρυθ­μί­σεις του. Κάθε απώ­λεια αν­θρώ­πι­νης ζωής και κάθε βίαιο συμ­βάν στις φυ­λα­κές μας επι­βάλ­λει το μέ­γι­στο της εγρή­γορ­σης.

»Για αυτό με τον ίδιο νόμο ορί­στη­κε ότι οι ποι­νές για εγκλή­μα­τα βίας που τε­λού­νται στο πλαί­σιο του σω­φρο­νι­στι­κού συ­στή­μα­τος θα εκτί­ο­νται ολό­κλη­ρες σω­ρευ­τι­κά. Η τα­χεία προ­ώ­θη­ση του συ­γκε­κρι­μέ­νου νόμου άλ­λω­στε από την Πο­λι­τεία δεί­χνει ότι η χώρα έχει συ­νει­δη­το­ποι­ή­σει την οξύ­τη­τα και τον επεί­γο­ντα χα­ρα­κτή­ρα των προ­βλη­μά­των και προ­χω­ρεί σθε­να­ρά στην επί­λυ­σή τους».

Πο­τά­μι: Ακού­σα­με λόγια συ­μπά­θειας, αντί ευ­θύ­νης

Στο θέμα της συ­μπλο­κής στον Κο­ρυ­δαλ­λό ανα­φέρ­θη­κε ο βου­λευ­τής του Πο­τα­μιού, Νίκος Ορ­φα­νός:

«Για άλλη μια φορά οι φυ­λα­κές Κο­ρυ­δαλ­λού έδει­ξαν ότι είναι ένα κα­ζά­νι σε συ­νε­χή βρα­σμό. Για άλλη μια φορά ακού­σα­με λόγια λύπης και συ­μπά­θειας από την ελ­λη­νι­κή Πο­λι­τεία, αντί για λόγια ευ­θύ­νης. Η πτέ­ρυ­γα Γ’ που έγινε η χτε­σι­νή εξέ­γερ­ση, με 2 νε­κρούς και 18 τραυ­μα­τί­ες, είναι ακρι­βώς απέ­να­ντι από τα σχο­λεία του Κο­ρυ­δαλ­λού.

» Δεν είναι δυ­να­τόν οι κά­τοι­κοι και τα παι­διά της πόλης να συμ­βιώ­νουν με ένα σω­φρο­νι­στι­κό κα­τά­στη­μα που δε μπο­ρεί πλέον να επι­τε­λέ­σει το ρόλο του. Κα­λού­με τον υπουρ­γό Δι­καιο­σύ­νης, σε συ­νερ­γα­σία με τους φο­ρείς της πόλης, να ξε­κι­νή­σει τώρα τη συ­ζή­τη­ση του σχε­δί­ου απο­μά­κρυν­σης των φυ­λα­κών από τον Κο­ρυ­δαλ­λό.

» Τον κα­λού­με να αι­σθαν­θεί την αγω­νία των παι­διών και των κα­τοί­κων. Τον κα­λού­με να κάνει το κα­θή­κον του απέ­να­ντι στην προ­ά­σπι­ση των δι­καιω­μά­των και των κρα­του­μέ­νων αλλά και της πόλης του Κο­ρυ­δαλ­λού που δεν αντέ­χει άλλο αυτή τη συ­νε­χι­ζό­με­νη ανα­τα­ρα­χή».

Πηγή: in.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.